Pécsi Nemzetközi Gépipari Klaszter Találkozó

Idén harmadik alkalommal 2018. október 3-5. között megrendezésre került a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Dél-Dunántúli Gépipar Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) és az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája által szervezett Open4Business Nemzetközi Üzletember Találkozó és Konferencia. Az eseményt plenáris ülések, fórumok, egyéni konzultációk, céglátogatások és networking lehetőségek is gazdagították.

A rendezvénysorozat és az üzleti találkozók angol nyelven folytak, ám a programok nagy része magyar nyelven vagy szinkrontolmácsolással zajlott. Az idei témák, főbb szektorok: a gépipar, kreatív ipar, kereskedelem, nemzetközi klaszter együttműködések és az innováció voltak. A rendezvény szerves része volt az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat Kreatív Ipari Szektorcsoportjának ülése, a Holland-Magyar Üzleti Nap, a Connect-IT Információmenedzsment Innovációs klaszter konferencia, az Ipar4.0 szekció, továbbá a DesignPécs Hét vállalkozói kiállítás megnyitója.

A háromnapos esemény alatt 18 országból érkezett 150 cég, melyek 188 résztvevővel képviselték termékeiket és szolgáltatásaikat. A regisztráltak között 19 klaszter is megjelent, hogy tagjait képviselje a nemzetközi találkozón. A második napon a nemzetközi üzletember találkozó 20 perces tárgyalási lehetőségei közel 300 kétoldalú megbeszélést tettek lehetővé. Ezekből számos megbeszélés konkrét szerződéskötéssel zárult a visszajelzések alapján. A hazai résztvevők számára nagy könnyebbséget jelentett, hogy a külföldi tárgyalópartnereket Pécsett fogadhatták, így jelentős idő- és költségráfordítás nélkül, helyben tárgyalhattak a nemzetközi üzleti partnerségekről.

Az első visszajelzések szerint a résztvevők nagyon elégedettek voltak az esemény szakmai megszervezésével, valamint hasznos és hatékony üzleti találkozókról számoltak be.

A Nemzetközi Gépipari Találkozó 3 fő részből állt.

Az első részben, egy ipar 4.0-ás szekció (Industry 4.0 Session – „Technologies an Application”) keretében bemutatkoztak hazai és nemzetközi gépipari cégek, oktatási intézmények. Az előadásokon szó esett, hogy a kinek milyen közép és hosszú távú elképzeléseik vannak az ipar 4.0-ás technológiák alkalmazásával, kik milyen eredményeket értek el eddig ebben a tárgykörben.

Az előadók között voltak: Pécsi Tudományegyetem, HAUNI Hungaria Gépgyártó Kft., BOSCH Rexroth Kft., GE Hungary Kft., EPL Tech Kft.(AMADA), FESTO Kft., OTP Bank Nyrt.

Az egyetem részéről többek között kiemelték a kutatás,- fejlesztési programjaikat, a robotizációval kapcsolatos eddigi tapasztalataikat.  Bemutatták a 3D nyomtatási és vizualizációs fejlesztési központjukat.

A HAUNI részéről többek között elhangozott, hogy a cégen belül mekkora hangsúlyt fektetnek a papír nélküli munkavégzésre, hogy leegyszerűsödjenek a gyártási folyamatok.

A BOSCH képviselője beszélt arról, hogy miként képzelik a jövő gyárát, ahol többek között hangsúlyt kap a mesterséges intelligencia, és a különféle kommunikációs szabványok.

A FESTO előadásán pedig hallhattunk arról, hogy már megvalósították azt, hogy egy egyszerű számítógépes alkalmazással gyakorlatilag a világ minden táján ellenőrizni tudják a termékeiket működés közben.

A GE előadásában beszélt a megújuló energiák jövőbeni fontosságáról.

Az AMADA képviselője arról beszélt, hogy ipar 4.0-ás technológiákkal milyen előnyök származhatnak, magasabb termelékenység, jobb minőség, piaci növekedési lehetőség, gyorsabb reakció az ügyféligényekre.

A második szekcióban a Nemzetközi Gépipari Klasztertalálkozó „Ipari kapcsolatok és kooperációk Közép- és Nyugat-Európa között” szekcióban nemzetközi és magyar gépipari, autóipari klaszterek mutatkoztak be.

A résztvevők:  Aria Normandy – Franciaország, Mechatronics Cluster – Ausztria, Metal Processing Cluster – Lengyelország, Agricultural Equipment Cluster – Horvátország, Czech Automotive Cluster- Csehország, Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter-Magyarország.

Az Aria Normandy részéről elhangzott a régiójukban betöltött szerepük (110 autóipari cég, több mint 30 000 munkavállalóval), nemzetközi kapcsolataik, fejlesztéseik és nem utolsó sorban az ipar 4.0 projektjük, melyben 5 autóipari óriás vett részt, meghatározva a 150 high-tech fejlesztésüket és a közös ipar 40 kompetencia térképüket. A projekt egyik konklúziója egyben a további együttműködési lehetőség is klaszterek, cégek részére: nagyvállalatok által kifejlesztett applikációs megoldások a KKV részére licenszdíj fejében megvehetők, illetve az ipar 4.0 kompetencia térképük tovább bővíthető más európai- köztük magyar – vállalatok fejlesztéseivel, elősegítve ezzel is az új technológiák elterjedését.

A lengyel klaszter képviselője számokban mutatta be az eredményeiket, többek között azt, hogy hogyan nőttek a munkavállalói létszámok, milyen belső képzési programok valósultak meg, hány szabadalmuk volt, hogyan növekedett az export bevételük. A klaszterek közötti együttműködési lehetőségekre a közös B2B és C2C (klaszterek közötti) események szervezését, alvállalkozói kapcsolatok szélesítését, disztribútori kapcsolatok erősítését említette, valamint olyan uniós projektekben való közös részvételt, melyben az új ipar 4.0 technológiák kifejlesztése, dolgozói kompetencia és versenyképesség fejlesztés, közös termék fejlesztés és agáripari termékek digitalizációja valósulhat meg.

A horvát klaszter képviselője részletesen bemutatta a klaszter menedzsment eddigi tevékenységeit, valamint kiemelte a jövőbeli együttműködési lehetőségeket, azaz a befektetői alapú stratégiai partnerségeket, a horvát termékek eladásában és disztribútori hálózat fejlesztésében történő kooperációt, a szabad gépipari kapacitásaik kiajánlását, nyersanyag (fémlemez) vásárlásban közös tevékenységet.

Az osztrák klaszter képviselője szintén beszélt az eredményeikről, minősítéseikről, továbbá részletezte a klaszter együttműködési projektjeiket, többek között a „Maturity modell-t”, mely cégek részére kínál egy átfogó technológiai elemzést és értékelést (beleértve az ipar 4.0 megoldásokat is).

A cseh klasztertől előadást hallhattunk eddigi eredményeikről, fejlődésükről és megismerhettük a legfőbb partnereiket is. Együttműködési ajánlataik között részletezte továbbá, hogy 2,1 millió Euro áll rendelkezésre a „Connected Car” projektjük megvalósítására, mely autóipar applikációk fejlesztésére pályázható magyar KKV és start up-ok részére is.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter előadója pedig szintén beszélt az elért eredményekről a klaszter növekedéséről, külön kiemelve, hogy mennyire fontosnak tartja a klaszter kooperációt mind hazai, mind nemzetközi szinten. Klaszterek közötti együttműködési lehetőségben elsőként a közös információ és tapasztalat csere valósulhat meg, melyet követhet egy jóval kézzel foghatóbb, konkrétabb, pénzügyi eredményekben megmutatkozható közös termékfejlesztés, gyártási kooperáció, disztribúciós megállapodás vagy uniós projektekben képzésfejlesztési eredmények elérése.

A harmadik szekcióban pedig sorra kerültek a B2B tárgyalások (B2B meetings). Itt közel 300 tárgyalás zajlott le a résztvevők között, ahol magyar és nemzetközi cégek tudtak egymásnak bemutatkozni, tapasztalatot cserélni. A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagjai közül 12-en vettek részt a tárgyalás sorozatban, itt cégenként legalább 4 tárgyalást bonyolítottak le a tagok.

A rendezvény sorozat 3. napján, zárásként, pedig egy céglátogatás volt a program része. A résztvevők a MATRO Kft.-hez mehettek el, aki egy TIER 2-es besorolású (autóipari beszállító) gépipari cég.