„Küldetésünk, hogy mindenki hozzájuthasson a tiszta vízhez”

A Föld és a környezet szennyezettségének függvényében egyre nagyobb értéket képvisel a tiszta víz, amelynek előállításhoz korszerű víztechnológiai módszerekre van szükség. A káros anyagok kiszűrésére sokszor már nem elég egy egyszerű vízszűrő vagy egy boltban kapható berendezés, egyedi megoldást kell találni. Ebben segíti elsősorban a vízműveket, üzemeket, cégeket a hosszúhetényi Amnis Víztechnológia Kft., amely februárban megkapta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díját. A vállalkozást vezető dr. Révész Károly egyetemi kutatói munkáját cserélte fel a vállalkozói léttel.

– Szegeden futottam be a tudományos pályámat, 10 évig voltam kutató a Magyar Tudományos Akadémián. A szerelem hozott Pécsre, itt alapítottam családot. Egy víztisztító technológiákkal foglalkozó svéd cégnél dolgoztam, majd utána hoztam létre a saját vállalkozásomat. Egyéni vállalkozás, bt., majd kft. volt a forma, az Amnis Kft. 2005 óta működik – foglalja össze röviden Révész Károly vállalkozói pályafutását.

– Mi vitte az önálló vállalkozás felé?

– Az ember dolgozik egy cégnél, kitanulja a szakmát és szeretné a maga elgondolása szerint végezni. Először több mindennel próbálkoztam, elég küzdelmes volt a kezdet. Nehezen fogadják el az embert üzleti partnerként egy frissen alakult vállalkozással a háta mögött. Akkor sem dolgoztam nagy stábbal, mégis évről évre egyre jobb eredményeket sikerült elérni. Mintegy négy év küzdelem után került egyenesbe a cég. Nem is anyagilag volt nehéz, hanem kevés volt a megbízás, és az ismeretlen embernek főként azt a munkát adják oda, amit mások már nem szívesen vállalnak el.

– Miért nem adta fel?

– Azért, mert nagyon szerettem volna ezt csinálni, és ott volt a háttérben a család – öt gyerekünk van –, amit el kellett tartani. Elég nagy ambícióval csináltam a feladataimat és ez többfelé szimpátiát ébresztett. Mára már számos vízműtől elsősorban bennünket keresnek meg, hogy ha bármilyen műszaki vagy víztechnológiai problémájuk van, mert tudják, hogy meg tudjuk oldani.

– Hogyan alakult a cég tevékenységi köre, honnan tudta, hogy mi iránt lesz érdeklődés?

– Próbálkozni kell. Az ember tudja, hogy mire képes, de ennek csak egy része lesz az, amivel ténylegesen foglalkozik. Mi is sok mindent csinálunk párhuzamosan: van háztartási, vízműves és gépészeti vonalunk, értékesítünk víztechnológiai szűrőanyagokat, és látjuk, hogy mire van kereslet, akkor abba az irányba mozdulunk el, ott bővítünk. Mindig próbálkozunk a műszaki fejlesztésekkel, de ez egy küzdelmes dolog. Sokszor amiatt nem lesz sikeres, mert kicsi az ismertsége, nem szívesen fognak bele az emberek új dolgokba.

– Mi az Amnis Kft. fő filozófiája?

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a természeti erőforrások közül mindenki hozzájusson a tiszta vízhez. Ez lehet lakossági, de ipari fogyasztó is, akinek nem ivóvíznek, hanem műszaki célokra kell a víz. Víztisztító technológiákkal hozzáférhetővé tesszük ezeket az erőforrásokat.

– Mi az a plusz, ami az ön személye által benne van a cégben? A kutatói múlt például milyen többletet jelent?

– A problémát mélységében látjuk és képesek vagyunk modellezni, ki tudjuk számolni az adott vízminőségi paramétereket, és nagyon sok féle technológia áll a rendelkezésünkre. Minden esetben felmérjük a vevő lehetőségeit, hogy valójában mire van szüksége, amit sokszor nem is tud megfogalmazni. Erre ajánljuk vagy dolgozzuk ki a legmegfelelőbb technológiát, műszaki megoldást.

– Most két pályázatban is sikerrel szerepelnek. A pályázatok hogyan segítik a cég építkezését?

– A pályázatok nagyon jók, de rengeteg energiát elvisznek. Pályázatok nélkül, csak a profitból előrejutni azonban nagyon nehéz. Az egyik nyertes pályázat raktárépítésre ad lehetőséget, a másik pályázat pedig egy határmenti együttműködést segít. Horvátországban építünk egy új üzletágat, ottani partnerünkkel egy komplex, több probléma megoldására alkalmas víztechnológiai fejlesztést csinálunk, amely megújulóenergia-forrásokkal is képes működni, és rossz minőségű vizekből, pl. a tengervízből magas értékű vizet tud létrehozni.

– Önnel sokszor találkozni kamarai rendezvényeken. Miért ápol szoros kapcsolatot a kamarával?

– Mind közül ez a leghasznosabb kapcsolatunk. Ha kell, megkeresik azt a partnert, akivel a legjobban együtt tudunk működni, figyelik, hogy van-e számunkra pályázat, és ha van, kivel lenne célszerű társulnunk. Mivel távolról kerültem Baranyába, a pécsi társadalomba való beágyazódottságom nem olyan mértékű, mint aki itt nőtt föl. A kamaránál ismerik a helyi viszonyokat, és érzem, hogy segíteni akarnak. Számunkra eddig nagyon hasznos volt a kamara munkája.

Kis Tünde