A lábápolás mestere

Pécs központi részén, nem messze a Barbakántól, az Alkotmány utcában található a Lábklinika, tulajdonosa Sántáné Réz Anikó lábápoló-mester, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lábápoló mestervizsga-bizottságának elnöke.

– A Vegyipari Szakközépiskolában érettségiztem, s ott nagyon megszerettem a kémiát, ezért is jelentkeztem az érettségi után kozmetikusnak – kezdi beszélgetésünket a maga nemében egyedülállóan berendezett szalonban. Letisztult formák, egyedi, könnyen állítható szék, előtte lábmagasságban minikád. A falakon képek, mindent a fehér és a pasztell színek uralnak.  – Abban az időben a kozmetikusok még nem kész krémeket használtak, hanem maguk állították azokat össze, ehhez fontos volt a kémiai reakciók pontos ismerete. A szakmunkás-vizsgát követően egy kozmetikában helyezkedtem el, s ott szembesültem azzal, hogy a lábápolással mennyire kevesen foglalkoznak, s a szépségápolásba mennyire nem épült be.

S miután mindig is kereste azokat a területeket a szépségiparon belül, amellyel kevesen foglalkoznak, úgy döntött leteszi az OKJ-és kéz- és lábápolás vizsgát.  Ezt követően már gyorsan peregtek az események, s egyre inkább a lábápolást helyezte tevékenysége középpontjába, ennek immár két évtizede. Egy fodrászüzletben kezdett, majd egy szépségszalonban helyezkedett el, ahol ő volt az első lábápoló. Aztán eljött az a pillanat, amikor önállósította magát, egy bérelt üzlethelyiségben kezdte, azonban immár négy éve, hogy megnyitotta saját üzletét a Lábklinikát, amit az évek alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján rendezett be. Kitalálta a beépített lábápoló medencét, valamint olyan széket is beszerzett, amelyen a vendég kényelmesen elhelyezkedhet a kezelés ideje alatt. Mára már speciális gépek is részei a Lábklinikának, amelyben ketten egy volt tanítványával fogadják, bejelentkezés alapján a vendégeket.

– Azért választottam ezt a nyitva tartási formát, mert így könnyebben össze tudom egyeztetni a tevékenységeimet, a lábápolást, a tanítást, a vizsgáztatást és természetesen a magánéletemet – ad hangot annak, miért döntött így.

Szinte megállás nélkül tanul, képezi magát, a lehetőségekhez mérten igyekszik minden a szakmáját érintő programban részt venni.

– A célom, hogy minél magasabb szintre emeljem a tudásomat, különösen az e területen tevékenykedő szakorvosokkal szeretnék minél szorosabban együttműködni – hangsúlyozza. – Nemcsak a saját tudásomat fejlesztem folyamatosan, hanem a megszerzett ismereteket szeretem továbbadni, 2002 óta rendszeresen oktatok, az Alfa-Kaposnál. E mellett rendszeresen részt veszek a szakmunkásvizsgákon, mint a bizottság tagja.

Kitért arra is, a pedikűrös szakmán belül megkülönböztetik a speciális és az esztétikai lábápolást. A speciális végzésének feltétele a mestervizsga, ugyanis olyan műveletek tartoznak bele, mint a gombás köröm kezelése, körömprotézis készítése, a körömkorrekciós eljárások, mint például a benőtt köröm szabályozása, valamint a láb ortopédiai elváltozásainak betétekkel történő korrigálása. Ehhez egy újfajta, egyénre szabott, gipsz lenyomat alapján készülő speciális betét is elérhető náluk, ugyanis az e terméket gyártó cég képviseletét Baranya, Somogy és Tolna megyében Sántáné Réz Anikó látja el.

Szólt arról is, hogy miután a speciális problémák kezelése az igazi szakterülete a szakmán belül, ezért a tervei között szerepel, hogy elsajátítja a lézeres technikát a gombás körmök kezelésére, valamint, hogy a klinika mikrobiológiai laborjával is felveszi a kapcsolatot – a levett, leoltott mintákat oda küldenék el, ahol elemeznék azokat – annak érdekében, hogy még hatékonyabban tudja kezelni a gombás körmöket.

– Nagyon nehéz a határokat meghúzni, hogy meddig pedikűrösi és mettől igényel orvosi beavatkozást egy-egy eset – hangsúlyozza. – Éppen ezért, már szerveztem Pécsett egy úgynevezett lábkongresszust, orvosok, pedikűrösök és az úgynevezett tehermentesítők – betétek- egyedi gyártásával foglalkozók részvételével. Minden egyes szakmai rendezvény, képzés nemcsak az újabb eljárások megismertetését, a tapasztalatok kicserélését szolgálja, de a leendő mesterek felkészítését is, ugyanis már ebben a szakmában is lehetőség van arra, hogy valaki mestervizsgát tegyen.

S, hogy ő miért is vállalkozott erre, 2015-ben? Nagyon egyszerű rá a válasz! Szerette volna a szakma csúcsát jelentő mestercímet is megszerezni.

– Akkor még Pécsett erre nem volt lehetőség, a gyakorlati vizsgára Budapesten került sor, amelyen négy speciális lábprobléma kezelését kellett bemutatni. Az általam vitt mintalábakat az addig megszerzett tapasztalataim alapján készítettem el. S miután mindig is szerettem elmagyarázni a vendégeimnek és a tanulóimnak is, hogy mit miért teszek, a mestervizsgán sem kellett mást tennem – hangsúlyozza. – Vallom, hogy nagyon fontos, hogy válaszokat tudjunk adni a vendégek által feltett kérdésekre, de azt is, ha esetleg azonnal nem sikerül, mert azzal a problémával még nem találkoztam, később válaszolni tudjak, miután utánanéztem annak, miként orvosolhatók. Szeretem a kihívásokat, mert szerintem az visz előre, s vallom igazán a csúcsra úgy érdemes eljutni, ha módszeresen végigjárja az odavezető utat.