„Ameddig lehet, szeretném élvezni azt a szabadságot, amit a mozgás biztosít”

Van, akinek a munkája a sport, így nem is kérdés, hogy milyen gyakran mozog. Benovics Gábor a Helian NaTour utazási iroda egyik tulajdonosa szerencsés helyzetben van, mert ha nem vezet kerékpár- vagy kenutúrát, akkor is a sporttal foglalkozik: túrákat állít össze, vagy éppen tölti fel az ajánlatot a honlapra. Amióta három gyermeke lett, jelentősen csökkent a magára fordítható idő, és az irodai munkája is sokat elvesz az aktív sportos életéből. De a mozgás szeretetével már alaposan megfertőzte a srácokat.

– A gyerekeimet is úgy nevelem, hogy nagyon fontos a mozgás, a sport. Télen síelünk, korcsolyázunk, de hetente kétszer teniszre ill. úszásra viszem őket, és ott izgulok a medence vagy a teniszpálya szélén. A novemberi balesetem óta sajnos visszafogottabb lettem, futni ugyan eljárok, de az orvos szigorúan rám parancsolt, hogy „no sport”. Tavasz végére viszont rendbe kell jönnöm, mert viszem a kerékpártúrákat, a vízitúrákat, tehát nem lehet sérültet jelenteni – foglalja össze röviden Gábor, hogy hol van helye az életében a sportnak.

– Volt hagyománya az iskolában vagy a családban a rendszeres mozgásnak?

– A családban nem volt komoly hagyománya, bár édesapám állítólag futott, atletizált, de még kisgyerekkoromban egy balesetből adódóan alkalmatlanná vált erre, így én a saját utamat jártam. Sokáig a labda volt az Isten, mint minden fiú, én is fociztam, és a kézilabdát kivéve az összes labdajátékhoz közöm volt. Később a tenisz lett a nagy szerelem. Aztán ahogy nyílt számomra a világ, jöttek a túrák, először gyalogosan, hátizsákkal, egyre messzebb, a hegymászás, majd a kerékpáros túrák. A síelést és az evezést a feleségemnek köszönhetem, viszonylag későn, 40 évesen csöppentem bele ezekbe, de nagyon megszerettem, vízitúravezető tanfolyamot is végeztem, és évek óta viszek túrákat.

– A mindennapi munkája során csoportokat vezet, olyan embereket, akik az aktív turizmust választották. Mi az előnye a csoportoknak?

– Az előny elsősorban a logisztikában és a biztonságban, a kényelemben keresendő. Én is elég individualista típus vagyok, de valóban egyszerűbb az élet, ha nem kell azon töprengeni, hogy miképpen érek vissza a több száz kilométerre hagyott autómhoz, ráadásul minden csomagot magammal kell cipelni. Itt a túravezető feladata, hogy felkészüljön, és meséljen az adott régióról, az útvonalról, hogy intézze a szállást, megreparálja a kerékpárt, vagy bármilyen akadályt elhárítson. Az utasnak „csak” jól kell éreznie magát, de ez gyakran kompromisszumokkal is jár a vezetett túrák esetében. Emiatt vannak túrák, ahol nem adunk túravezetést, csak transzfert, szállást és kíséretet.

– Milyen többletet ad az ön számára a sport?

– Most 55 éves vagyok, és állítólag 10-15 évet letagadhatok. Nem tudnék pocakosan, lerobbantan élni, hogy az korlátokat szabjon a számomra. Ameddig lehet, szeretném élvezni azt a szabadságot, amit a mozgás biztosít a szabadban, a természetben. Nagyon fontos az egészség, három kisgyermekem van, és szeretném őket elindítani az életbe, egy megfelelő értékrendet átadni nekik. Ehhez (is) kell a sport.

– Mit tanult meg a sport által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

– Kitartást, küzdőszellemet, csapatmunkát, bár az utóbbiban szerintem soha nem leszek elég jó, ahhoz túlságosan individualista vagyok, nem is szeretek túl nagy csoportokat vinni.

– Mivel lehet motiválni az embereket arra, hogy aktívabb életet éljenek, sportoljanak, akár vízitúrára, biciklitúrára menjenek?

– Szerintem egyre többen belátják, hogy nem jó dolog 40 évesen túlsúlyosan, magas vérnyomással és szívproblémákkal élni. A munka és a változó, felgyorsult világ úgyis elég terhet rak ránk, néha ki kell szakadni, és tenni valamit saját magunkért is. Ezért fontos a mozgás, a jó levegőn végzett fizikai tevékenység, a szabadság érzése. Ha autóval kirándulsz, a világ elsuhan melletted, míg egy kerékpárral benne vagy a tájban, cirógat a napfény, érzed az illatokat és megtapasztalod a korlátaidat, időnként kilépsz a komfortzónádból. Látom, hogy nő az igény erre, és persze az élmény az, amit nem vehetnek el tőled. Itt ráadásul te dolgozol meg érte, tehát a finom helyi ételeket is jobban megérdemled.

– Miként támogatja az üzlet- és a kapcsolatépítést a sport?

– Állítólag a legjobb üzletek a golf- ill. a teniszpályán köttetnek. Ezt nem tudom, de sok embert megismerek a túrákon, az utasok is megismerik egymást, ebben van egy csapatépítési lehetőség is, ahogy az emberek összekovácsolódnak és leomlanak a falak. Könnyebben megnyílnak, és esetleg ilyen kapcsolatokra is nyitottabbak lesznek.