A Belügyminisztérium hírlevele vállalkozásoknak – OECD

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az 1948-ban létrejött Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (Organisation for European Economic Co-operation, OEEC) jogutódja.

Tiszta lappal hírlevél

A jelenleg 36 tagállamot tömörítő OECD alapító okmányában lefektetett fő célja a legmagasabb szintű fenntartható gazdasági növekedés és foglalkoztatás elérése és az életszínvonal emelése a tagországokban, a pénzügyi stabilitás fenntartása mellett, hozzájárulva ezáltal a világgazdaság fejlesztéséhez. Emellett nemzetközileg is elismert elemző központ, amely statisztikákkal, ajánlásokkal segíti a tagállamokat. A statisztikai kimutatásokat itt érheti el: https://stats.oecd.org/

Az OECD összehasonlítja a tagországok tapasztalatait a különböző szakpolitikák terén, a közös kihívásokra és problémákra választ keres, meghatározza a „jó gyakorlatot” és sztenderdeket, segít a hazai és nemzetközi politikák összehangolásában.

Magyarország OECD csatlakozását az 1998. évi XV. törvény hirdette ki. 2011 óta működik az OECD Nemzeti Tanács, amelynek célja, hogy a Magyarország OECD tagságából fakadó előnyöket összehangolja és hatékonyabbá tegye. A 2000-ben létrehozott OECD Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Pont az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelveinek magyarországi felelőse. Az irányelvek átfogják az üzleti etika fontosabb területeit, köztük olyanokat is, amelyekre más felelős üzleti magatartással foglalkozó eszközök nem vonatkoznak.

Az irányelvekkel kapcsolatban bővebb információt az alábbi linkre kattintva kaphat : http://oecd.kormany.hu/download/3/06/00000/Iranyelvek%20vegleges.pdf

Az OECD Külföldi hivatalos személyek megvesztegetése elleni küzdelemről szóló Egyezménye a 2000. évi XXXVII. törvénnyel került kihirdetésre. Az Egyezmény célja többek között a nemzetközi üzleti tranzakciókkal kapcsolatos vesztegetés elleni küzdelem, valamint a külföldi hivatalos személyek megvesztegetésével szerzett versenyelőny megakadályozása.

További információkért látogasson el a www.korrupciomegelozes.kormany.hu oldalra.

Az OECD-ről bővebben itt olvashat: http://www.oecd.org/

Tisztessegesenveled infoblokk