„Olyan szerencsés vagyok, hogy a hobbim egyben a munkám is”

A szakmában mindenki úgy ismeri, „a Vétek Emi”, a neve ugyanis egybeforrt Baranya megyében az idegenforgalommal. Vétek Jánosné évtizedek óta a pécsi turizmus szolgálatában áll, az utazási iroda és a pécsi belvárosban kanyargó kisvonat mellett több vállalkozást is üzemeltet. Szakértelmével és tanácsaival folyamatosan segíti a kamarát és a megyei üzleti közösség tagjait a turisztikai szektor problémáinak megértésében, a megoldások közös keresésében, a szakmai véleményezésben, ezáltal az ágazat dolgozóinak és vállalkozóinak érdekképviseletében. Több évig volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke, ekként is támogatva az ágazatban dolgozók, valamint a megye, a város idegenforgalmi tevékenységét. Vétek Jánosné munkáját a kamara Címzetes kamarai tanácsos címmel ismerte el.

– Miért fontos az ön számára a mai napig, hogy tudásával, tapasztalataival, kapcsolataival támogassa a helyi turisztikai szereplőket?

– Gyakorlatilag ez az életem. Olyan szerencsés vagyok, hogy a hobbim egyben a munkám is. Úgy gondolom, hogy az eltelt évtizedek alatt nagyon sok tapasztalatot szereztem és azt tovább kell adni a jó cél érdekében, még akkor is, ha közben sok minden változott. A tudásom jelentős részét én is az idősebb kollégáktól szereztem.

– Milyen változások következtek be az ön közreműködése által az ágazatban Pécsett vagy a megyében? Mit tart sikernek, amiben önnek is része volt?

– Visszagondolva az elmúlt 50 évre – hisz 16 éves korom óta foglalkozom idegenforgalommal – nagyon sok sikert tudunk elkönyvelni. A 80-as években beindítottuk a szervezett beutaztatást német nyelvterületről, rengeteg elégedett csoportot fogadtunk. Német nemzetiségi fesztiválokat szerveztünk éveken keresztül pünkösdkor. Volt olyan, amikor 800 fellépő, köztük zenekarok, énekkarok tánccsoportok szerepeltek a rendezvényen. Büszke vagyok arra, hogy a testvérvárosi kapcsolatok kiépítésében is részt vehettem. Természetesen az utóbbi évtizedekben megváltoztak az utazási szokások, az utóbbi években egyre több turista egyénileg érkezik. Hatékony marketingmunkával növelni lehetne és kellene is a látogatók létszámát. Jó lenne minden lehetőséget megragadni erre, de ehhez szükséges lenne napi szinten promotálni a várost és a megyét.

– Mire ösztönzi vagy kötelezi, hogy megkapta a Címzetes kamarai tanácsos címet?

– Nagy megtiszteltetés számomra a cím odaítélése. Nekem már gyermekkoromban egy fogalom volt a kamara! A családunk több tagjának szoros volt a kapcsolata a testülettel. Záray Károly nagynénim nagyapja volt, édesanyám az 1940-es években a kamarában dolgozott, a férjem nagybátyja pedig a kamara főtitkára volt. A szüleim meséltek a kamarai munkáról, az elért eredményekről. Örömmel vettem részt magam is a kamarai feladatokban.