Digitális boom előtt áll az építőipar

A negyedik ipari forradalom iparági technológiáit, úttörő megoldásait mutatta be Münchenben a Bauma. Az építőipar infrastruktúrájának digitális forradalma lesz 2019 egyik legfontosabb trendje az építészet, az építőipar területén. Az épületinformációs modellezés (Building Information Modeling – BIM) használatát néhány európai országban az állami infrastruktúra beruházások esetében már kötelezővé tették, 2020-tól például Németországban is az lesz.

A BIM az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése: megkönnyíti a tervezés-kivitelezés folyamatát, segítségével magasabb minőségű műszaki dokumentáció készíthető, csökkenthetők a tervezési hibák és potenciális extra költségek. A 3D nyomtatásra, az automatizálásra és a mesterséges intelligenciára építő technológiák a közeljövőben egyre inkább teret hódítanak az építőiparban is. A jövő építési helyszíne, építkezése pedig modern, intelligens és egymással digitálisan összekapcsolt technológiákon, felhő alapú infrastruktúrákon alapul.

A szakvásáron 614 ezer négyzetméteren 55 országból több mint 3500 szakmai kiállító mutatkozott be, és több mint 600 ezer szakmai látogató volt kíváncsi a legfrissebb innovációkra.

Az építőipar ágazata jelenleg a maximumához közel teljesít, a nagyobb teljesítmény legnagyobb akadálya a jelenlegi szervezettség mellett a szakmunkások és most már a segédmunkások hiánya – mondta el Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A szakember szerint egyre nagyobb problémát jelentenek a generálkivitelezők által vállalt szűk vállalási határidők. Gyakori, hogy a munka megnyerése érdekében olyan határidőket vállalnak, amelyek a mai munkaerőhiányos helyzetben teljesíthetetlenek, nem is beszélve a technológiai idők betartásáról. Többek között ennek a következménye, hogy egyre több beruházás csúszik.

Kismértékben bár, de fékezi a növekedést az építőanyagárak és a munkadíjak emelkedése. Az áremelkedés egyik oka az alapanyagárak emelkedése, valamint a kereslet erősödése. Az áremelkedés ütembe azonban már most egyre lassul, az év végére pedig várhatóan megáll – tette hozzá a szakértő.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) is elsődleges céljai közé tűzte ki a munkaerő utánpótlás csökkentését, ezzel hosszú távon csökkentve a szakember hiányt.

A klaszter tagjai aktív szerepet vállalnak az építőipari szakma népszerűsítésében a kamara, valamint az iskolák által rendezett pályaorientációs rendezvényeken,  az idei évben pedig első alkalommal került megrendezésre a kamara szervezésében az Épít-Ésszel szakmaismereti verseny az általános iskolás, felső tagozatos tanulók számára, mely szervezésében és lebonyolításában szintén nagy szerepet vállalt az ÉTK.

Forrás: www.portfolio.hu