Lehet, hogy a legfittebb pécsi informatikai cég az InfoComplex?

Ugyan ezt a versenyt (még) nem hirdették meg, de nem kizárt, hogy előkelő helyen végezne „A legfittebb pécsi informatikai cég” megmérettetésben az InfoComplex csapata. Tavaly ugyanis FittComplex néven sportolásra ösztönző kihívást intézett a cégvezetés a kollégák felé és olyan sikeres volt a program, hogy van, aki azóta sem hagyta abba a futást. De ez csak az egyik módja annak, miként vigyáznak a munkatársak egészségére.

– Már egy ideje gondolkodtunk azon, hogyan lehet kicsit előrelépni az egészségmegőrzés terén, amikor Blazsek Ágnes pénzügyi vezetőnk javasolta, hogy hirdessünk meg egy versenyt a cégen belül – kezdi a FittComplex történetét Bóra Áron ügyvezető. – Egyébként is kiemelt figyelmet fordítunk az egészséges munkakörnyezet kialakítására. Például 0-24 órás széket kaptak azok, akik folyamatosan a számítógép előtt ülnek, betartjuk az óránkénti 5 perces pihenőket, az ügyfélszolgálaton dolgozó kollégáink szuperjó monitort kaptak, ketten pedig irodai ülőlabdát is használnak. Mivel nagyon sokat ülünk a gépek előtt, az irodavezetőnk javasolta, hogy mi lenne, ha valamilyen módon ösztönöznénk a kollégákat a sportolásra. A belső közösségi oldalunkon meghirdettük a versenyt, hogy az a kolléga, aki 30 percnél hosszabb ideig mozog és erről feltölt egy posztot a belső hálózatunkra #-gel megjelölve, azt minden hónapban összesítjük. A hónapok végén az első három helyezettet sportutalvánnyal díjaztuk. A mozgás mellett a kihívás plusz hozadéka volt, hogy bekerült a napi kommunikációba a testmozgásról való beszélgetés. A kollégák nap mint nap feltöltötték a sporttevékenységüket, futás, úszás, snowboardozás, ki mit csinált, én magam például a gyógytornámat is posztoltam.

– Milyen volt a kollégák aktivitása?

– Kicsit több mint egy évig tartott a verseny, sok kollégánkat sikerült rábírni arra, hogy részt vegyen benne. Voltak közös sportolások is, pl. elmentek együtt futni, úszni, ezáltal elindult egy közösségépítési folyamat is. Többeknek a napi életük részévé vált a sport, a mozgás. Olyannyira, hogy amikor elmentünk csapatösszetartásra, akkor ott is előkerült az asztalitenisz, a tollas, vittünk magunkkal labdát, kapukat, hogy mozogjunk is.

– Miért fontos a cégvezetés számára, hogy ilyen komolyan figyelmet fordítson a munkatársak egészségére?

– Azt gondolom, hogy nincs nagyobb értéke a vállalkozásunknak, mint kollégáink személye és tudása. A tárgyaink, az autóink cserélhetők, de ha valaki megbetegszik és nem tud dolgozni, az veszteség a cég számára is, ezért is a legfontosabbak a munkatárasink. „Ép testben ép lélek” – tartja a mondás és valóban, ha egészségesek vagyunk, akkor valószínűleg sokkal jobban tudunk koncentrálni a feladatunkra, hatékonyabb és összeszedettebb a munkavégzés. Mind a három tulajdonos sportos, és nekünk ez is érték. Az IT-piacon ma nagyon nehéz jó szakembert találni, ezért is szeretnénk megtartani a nálunk dolgozókat. A kommunikációs és a szakmai tréningek mellett a személyiséget is fejleszti, ha valaki mozog és egészséges.

– Milyen hozadéka van a tavalyi versenynek?

– A közösségépítő erejét említeném, hiszen elkezdenek beszélgetni a sportolásról a kollégák. Voltak, akik előtte nem sportoltak, most pedig aktívabbak lettek ezen a téren. Van, aki a verseny hatására kezdett el futni, amit azóta is rendszeresen végez. Emellett a munkahely imázsa szem utolsó szempont, hogy az InfoComplexnél figyelünk a kollégák egészségére.

– Idén is tart a FittComplex kihívása?

– Az idén a környezettudatosság a fő szempont és most azokat az embereket is megpróbáljuk bevonni, akik kimaradtak az előző kihívásból. A műanyamentes július hatására most meghirdetjük a műanyagmentes szeptembert, októbert és novembert. A kiírás úgy szól, hogy 50 darab praktikus megoldást kell összeszedni csapatszinten, hogy milyen módon tudjuk visszaszorítani a műanyaghasználatot a saját életünkben, otthon és a cégben.

De természetesen továbbra is a fókuszunkban van az egészségmegőrzés, most tervezzük, hogy állóasztalokat veszünk, így a sok ülés helyett állva is tudnak dolgozni a kollégák. Hamarosan egy gyógytornász is érkezik a céghez, hogy olyan gyakorlatokra tanítson meg bennünket, amelyek az 5 perces szünetekben felfrissítenek, pl. hogyan nyújtsunk, hogyan ne legyen kényszertartásunk stb. Ezek is az egészség megőrzését szolgálják mert nem csak a sport támogatja azt.