Fényképészek figyelem! Időben szólunk…

Több vállalkozás is kapott a közelmúltban felszólítást a németországi székhelyű Copytrack cégtől, melyben arra hívják fel a figyelmüket, hogy a honlapjukon található képes illusztrációkhoz, fényképekhez, azok készítője nem adott engedélyt a felhasználásukra.

Tehát a probléma, hogy nem jogtiszta a kép, nem fizettek utána jogdíjat, vagy nem egyeztek meg a készítővel valamilyen formában a felhasználásról. Igencsak pórul jár, aki az ilyen „figyelmeztetést” nem kezeli, legalább egy válasz e-mail formájában – és természetesen a kérdéses kép/képek lecserélésével, ami megállítja az ezt követő folyamatot. Ez nem más, mint a jogdíj kiszámlázása képenként. Az általunk ismert árszabás hazai viszonylatban 150 Euro/kép – ez országonként változó összeg -, melyről elektronikus számlát küld a cég, majd a fizetési határidő elmúltával ezt átadja egy hazai követeléskezelőnek, aki már saját eljárási díjával halmozott összeget próbál behajtani a vállalkozástól.

A rossz hír, hogy az eljárás teljesen legális. Mivel sok hasonlónak tűnő csalással is találkozhattak már a vállalkozások, ezért sokan figyelmen kívül hagyják az első értesítő levelet, páran pedig a Kamarához fordulnak tájékoztatásért. Az ügyben felvettük a kapcsolatot az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat berlini kollégáival, hiszen a német cég első körben a németországi jogtalan képfelhasználókkal foglalkozott, majd kiterjesztette üzleti tevékenységét az EU összes tagállamára, így Magyarországra is.

A berlini kollégáktól megtudtuk, hogy a cég teljesen legálisan számláz ki használati díjat az engedély nélkül felhasznált fényképek, grafikák után, de minden esetben első lépésként értesíti a felhasználót.

Sajnos, még a legnagyobb körültekintéssel dolgozók is hibáznak. Erről szól egy vállalkozói levél, melyet a napokban kaptunk a téma kapcsán: ” Jogvédett képet használtam, 600 000 Forintomba került.”

Az ügynek van azért egy pozitív oldala is, ami a hazai fényképészeknek, sportfotósoknak kedvez. A német cég szolgáltatása ugyanis ingyenes, ellenben jelentős bevételt eredményezhet az, ami eddig csak bosszúságot okozott. A cég teljeskörű szolgáltatást nyújt díjmentesen a vele szerződött fotósoknak és a már behajtott összegen osztozik a megbízóval, aki így annak 55%-70%-át megkapja. Tekintettel az országonkénti eltérő árszabásra és a jelenleg tapasztalt illegális fénykép felhasználás elterjedtségére és mértékére, ez tetemes összeg is lehet.

A szolgáltatásra itt tud regisztrálni: https://app.copytrack.com/login