Informatika, gépészet, gyengeáram: így teljes a Gyapinet

Letisztult, jól elhatárolható tevékenységi körök, rendszerben gondolkodás, a munkatársak megbecsülése – ezek a gondolatok járnak az ember fejében, miközben Wágner Györgyöt, a pécsi Gyapinet Solutions ügyvezetőjét hallgatja. A gépész-informatikus cégtulajdonos meggyőző lendülettel beszél cége elmúlt 17 évéről és valószínűleg valamit olyat tudhat, amit csak kevesen: meglátni a piac számára fontos szegmenseket és összetartó csapatot építeni, ahonnan szinte nincs elvándorlás.

– 2002-ben, amikor a Gyapinetet alapítottuk, kevés olyan informatikai profilú cég működött, mint a miénk. Szoros kapcsolatban dolgoztunk a Drávanettel, az ő előfizetői számára végeztünk végfelhasználói beállításokat. Később egy nagy cégnek üzemeltettünk szervereket egy négy országban alkalmazott vállalatirányítási rendszerhez és nyújtottunk felhasználói támogatást – idézi fel az indulást Wágner György. – Magam korábban két multinacionális cégnél is dolgoztam, ezeknél a vállalatoknál olyan kapcsolati tőkét tudtam kiépíteni, ami nagyban segítette és segíti a vállalkozás előremenetelét. Az informatikai vonal mellett 2007-ben édesapám révén megjelent a Gyapinetben a gépipar is, ekkor vásároltuk meg Hirden a telephelyünket, azóta is itt dolgozunk. Emellett gyengeáramú elektronikai megoldásokat is csinálunk, amihez hozzákapcsoljuk az informatikát is, így az IoT-tevékenységgel válik teljes egésszé a Gyapinet.

A vállalkozás elsősorban az egyedi megoldásokra koncentrál, jelentős az innovációs, K+F vonal. Ehhez több uniós pályázaton elnyert támogatás nyújt financiális hátteret. Például néhány éve a méhek megfigyelésére, a mézhordásuk hatékonyságának monitorozására dolgoztak ki egy megoldást, így a méhészek okostelefon segítségével képesek informálódni a kaptárban lévő helyzetről, a gyűjtött méz mennyiségéről. Jelenleg a B-Light pályázat keretében dolgoznak egy fitneszberendezéssel kapcsolatos okos megoldáson.

– Miként lehet ennyi fajta tevékenységet összefogni?

– Egyszerű a képlet: jó kollégákkal. Minden területen van egy olyan munkatársam, aki az adott területért felelős, így rájuk bízhatom a szervezési vagy a projektmenedzsment feladatokat. Komplex feladatok megoldására specializálódtunk, ezért folyamatosan egyeztetünk, informáljuk a másik területeken dolgozókat is, hogy mindenki tisztában legyen vele, hol tartunk, mivel foglalkozunk.

– Mi jelenti ma a legnagyobb kihívást a cég számára?

– Kifejezetten műszaki emberek vagyunk, ezért számunkra a legnagyobb feladatot a marketing jelenti, illetve a láthatóságunk megteremtése, annak elérése, hogy tudjanak rólunk. Nyáron kerültünk kapcsolatba egy üzleti közösséggel, azért, hogy itt, a régióban, a megyében tudjanak rólunk a vállalkozások, ismerjék meg a tevékenységünket, amely az ő számukra is érdekes lehet. Szeretnénk a régióból több megbízáshoz jutni, mert jelenleg sokat dolgozunk külföldre és Budapestre is. Számunkra fontos az a térség, ahol működünk, ezért a jövőben is az a célunk, hogy helyi munkaerőt foglalkoztassunk. Ennek érdekében együttműködünk az iparkamarával, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterrel és a képzőintézményekkel, ahonnan több tanuló is jön hozzánk gyakorlatra.

– Miként lehet csapattá szervezni a teljesen más munkát végző, eltérő területen dolgozó munkatársakat?

– Mivel én minden területen dolgoztam, álltam a gép mellett a műhelyben is, de ismerem az informatikus gondolkodásmenetét is, ezért mindannyiuk számára hiteles vagyok. Elfogadják a véleményemet a kollégák, és ha problémájuk van, a mai napig hozzám fordulnak. A multicégek, ahol korábban dolgoztam, nagy hangsúlyt helyeztek a csapatépítő és vezetői tréningek szervezésére, ezeket én is áthoztam a kkv-szektorba. Mi is tartunk csapatépítő jelleggel rendezvényeket, amikor egy egész hétvégére elmegyünk mondjuk paintballozni, főzni, ilyenkor mindenki elhozza a családját is. A Gyapinetnél nagyon fontosak a személyes kapcsolatok, családias légkörben dolgozunk, ebből kifolyólag nincs feszültség a különböző területek között. A közös cél érdekében együtt dolgozunk, ennek is köszönhető, hogy stabil a csapat, szinte nincs fluktuáció. Van olyan kollégánk, aki nálunk volt tanuló, és itt maradt dolgozni.

– Merre fejlődik a Gyapinet, melyek a legközelebbi célok?

– Abban az irányban látom a jövőt, amit néhány éve igyekszünk is képviselni: az IoT irányban. Minden az informatikára, az elektronikára és az internetre fog épülni a következő évtizedekben. Hosszú távú tervünk azonos a rövid távúval, olyan gépeket, gépegységeket, szolgáltatásokat, vezérléseket létrehozni, ami biztosítja, hogy a hétköznapi élet egyszerűbb, kényelmesebb, energiahatékony és környezettudatosabb legyen.

K. T.