“E-mail beállítás, egyszerűen”

“POP3 vagy IMAP – mit jelentenek ezek a szavak?”

Amikor a levelező kliensünkben egy fiókot hozzáadunk, a küldéshez használt beállítások mellett meg kell adnunk, hogy beérkező leveleinket milyen módon szeretnénk letölteni, vagyis olvasni. Itt általában két opció van: a POP3 és az IMAP.

POP3

A POP (Post Office Protocol) segítségével a levelező kliens letöltheti a fiókba érkező leveleket. A hármas a névben az évek során fejlesztett verziójára utal. Előnye, hogy ezzel a saját eszközön tároljuk és folyamatos internet kapcsolat nélkül olvashatjuk/kezelhetjük leveleinket.

Hátránya, hogy alapesetben letöltés után az üzenet törlődik a szerverről. Ez azt jelenti, hogy bejövő/kimenő leveleket egyszerre csak egy eszközön tárolhatjuk, vagyis ha egy levelet elolvastunk vagy megírtunk a számítógépünkön, az például a mobilunkon már nem fog megjelenni a beérkezett/kimenő üzenetek között. Ez azért is hátrány, mert csak a saját eszközünkön tároljuk a levelezésünket, így ha a gépünkkel bármi történik vagy véletlenül töröltünk egy levelet, nincs róla biztonsági másolat és nem tudjuk visszaállítani az elveszett adatot. Van néhány kliens, ami már biztosít olyan beállítási lehetőséget, hogy a szerver is őrizze meg leveleinket.

Az is hátránya, hogy ha helyben szeparáljuk leveleinket kézzel vagy kliens oldali szűrőkkel, vagy ha a szerveren beállított szűrők mozgatják őket különböző mappa struktúrába, a POP3 azokat nem kezeli, nem tölti le – emiatt azt gondolhatjuk, nem érkeznek meg a levelek.

IMAP

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) a POP3 megoldás szöges ellentéte. Leveleink biztonságosan, a szerveren tárolódnak, de bármelyik eszközünkre ugyanúgy szinkronizálódnak. Például, ha egy levelet áthelyezünk egy másik mappába, vagy csak megjelöljük olvasottként, a módosítások a mobil alkalmazásban is ugyanúgy látszódni fognak a frissítés után.

Az IMAP hátránya akkor mutatkozik meg, ha éppen nem vagyunk internet közelében, ugyanis előfordul, hogy a levelező kliensek csak néhány információt, vagy a levél tartalmának csak töredékét tárolják helyben a beszúrt képek vagy csatolmányok nélkül. Ilyenkor nem tudunk teljes egészében dolgozni az üzenetekkel. Persze a komolyabb kliensekben konfigurálható, hogy teljes másolatot tároljon helyben is.

Melyiket válasszuk?

Mivel manapság már szinte mindenhol biztosított a folyamatos internetkapcsolat, és valószínűleg mindenki több eszközét is használja levelezésre, ezért az IMAP használatát javasolják a szakértők. Ha mindezek hátterében pedig a szolgáltató egy jól megvalósított, korszerű szerver oldali SPAM biztosít, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, és élvezhetjük a biztonságos és hibamentes levelezés örömeit.

https://w5host.com

 

Összegezve:

POP3   IMAP
+ Folyamatos internetkapcsolat nélkül olvashatjuk és kezelhetjük leveleinket E
L
Ő
N
Y
+ Leveleinket a levelező szerver tárolja, ezzel megőrzi egyfajta biztonsági mentésként is
+ Minden eszközünkre szinkronizálhatóak a levelek
+ Kezeli a létrehozott mappákat, és levél megjelöléseket (olvasott, fontos, stb)
Egyszerre csak egy eszközön olvashatjuk és tárolhatjuk helyben leveleinket
– Alapesetben nincs mentésünk leveleinkről, nem visszaállíthatók adatvesztés esetén
Az általunk helyben, vagy a szerveren különféle szűrők által létrehozott mappa struktúrát nem támogatja
H
Á
T
R
Á
N
Y
Internetkapcsolat nélkül lehetnek gondjaink bizonyos kliensek használatával