Ismét vannak tanulóik

Több mint három évtizede annak, hogy a Szalafa Kft. beltéri ajtók gyártásába kezdett. Az első pillanattól kezdve a legfontosabbnak azt tartották, hogy az általuk gyártott klasszikus stílusú, festett, mart mintás, vagy akár üveglapokból készülők egyedi ajtók egyben az otthonok díszei is legyenek. Tervezésükkor pedig kihasználták a  fában rejlő lehetőségeket, különleges formákat hozhattak létre, követve a legújabb trendeket, a lakás ékszerévé téve ajtóikat.

A családi vállalkozásban működő céget ma már a fiú, ifj. Szabó László vezeti, vele járjuk be a műhelyt.

– Nagyon érdekes megfigyelni, hogy miként térnek vissza a formák, a  trendek. A megrendelők ismét a festett ajtókat keresik, mint ahogy abban az időben, amikor  az egyedi bútorgyártásról a beltéri ajtók készítésére  váltottunk – kezdi beszélgetésünket. – Egyetlen dolog azonban a kezdtek óta nem változott, a mai napig a legfontosabb számunkra, hogy határidőre, magas minőségen készült ajtók kerüljenek ki a műhelyünkből. Elsősorban a hazai piacra gyártjuk az ajtóinkat, de azért néhány külföldi megrendelés is befut időről, időre Ausztriából, tavaly pedig Franciaországból kerestek meg bennünket. Nagy előnyünk, hogy rugalmasan tudunk alkalmazkodni a megrendelők igényeihez a cég mérete miatt. Általában olyan különleges, egyedi kérésekkel keresnek meg bennünket, amit egy nagy cég nem tud teljesíteni. Alkalmasak vagyunk a sorozatgyártásra, de a jelentős kézimunka igényes ajtók elkészítésére is. Éveken át gyártottunk például angol megrendelésre tűzgátló ajtókat, extra méretben.

Azonban egyre nehezebben tudnak ezeknek az elvárásoknak megfelelni, folyamatosan gondot jelent számukra is, hogy kevés a jó szakember. A szakember-utánpótlásuk megoldására sok mindennel próbálkoztak. Hirdetést adtak fel, felkeresték a munkaügyi központokat, állásbörzéken vettek részt. Kevés sikerrel, alig volt jelentkező, azok közül is kevesen feleltek meg az elvárásaiknak. Három faipari mérnök is dolgozik a cégnél, ez lehetőséget teremtett arra, hogy tanulókat fogadjanak, egy idős szakembert pedig kimondottan a gyakorlati képzésük irányítására vettek fel.

– Az évek alatt be kellett látnunk, a szakember-utánpótlásunk megoldására az egyetlen mód, ha hosszú idő után ismét lesznek tanulóink – ad hangot annak, hogy miért is vállalkoztak arra, hogy részt vegyenek a tanulóképzésben. – Két évvel ezelőtt fogadtuk az elsőket. Jelenleg öten vannak, akikkel egy idősebb munkatársuk foglalkozik. Az ő feladata, hogy megtanítsa az asztalos-szakma alapjait, irányítása a gyakorlati képzésüket, amelynek során már a tényleges munkában vesznek részt. Az egyes munkafolyamatokat végző szakmunkások mellé kerülnek, ahol először csak megfigyelik az adott munkafolyamatot, majd egy idő után már segédkezhetnek is.  A tanulóink két évig vannak náluk. Jelenleg öten vannak.

Mint mondja, hiába adottak a feltételek, a végzést követő biztos munkahely, megélhetés, kevesen jelentkeznek, választják az asztalos szakmát. Ennek oka lehet az is, hogy a szülők jelentős része a gyereke jövőjét nem a kétkezi munkában látja, hanem diplomát szeretne a kezébe adni.

– Ma már egy asztalosnak is sok mindenhez kell értenie, CNC – számítógépvezérelt – berendezéseken készülnek az ajtók nálunk is. Sokféle ismerettel kell rendelkezni a működtetésükhöz. Tudni kell szakrajzot olvasni, a méreteket pontosan kiszámítani, a CNC-berendezést beprogramozni. Autocad ismeretekkel kell rendelkezni, képesnek kell lenni arra, hogy három dimenzióban is el tudja valaki képzelni az elkészülő munkadarabot. S nem utolsó sorban felelős gondolkodásra, mert egyetlen rosszul kiszámított, vagy betáplált adat, jelentős károkat okozhat – emeli ki.

A korábbi években végzett tanulóik közül, egy maradt náluk hosszabb ideig. Ő jelenleg Angliában él, a szakmájában dolgozik. Az angol tűzálló ajtók megrendelése is rajta keresztül érkezett. Az újabbak közül hárman maradtak, akik jelenleg is a cég munkatársai.

Szalai Kornélia