Napelemmel működő berendezést fejleszt a tengervíz sómentesítésére egy baranyai vállalkozás

Napelemes tengervízsó-mentesítő berendezést fejleszt az Európai Unió által támogatott, a Magyarország–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program (B-Light) keretében a hosszúhetényi székhelyű AMNIS Víztechnológia Kft. A kamarai Enterprise Europe Network pécsi iroda és az MKIK Magyar-Horvát Tagozat hatékony együttműködése révén talált egymásra az Amnis Kft. és a horvát Asel Ltd. A hálózat jelenleg azon dolgozik, hogy megfelelő vízipari és környezetipari nemzetközi b2b partnerkereső online rendezvényeket keressen a projektben kifejlesztett napelemes tengervíz sómentesítő berendezés piaci bevezetésére és nemzetközi forgalmazására. Az innovatív vállalkozás missziójának tekinti a tiszta, magas minőségi követelményeknek megfelelő víz előállítását – korszerű víztechnológiai módszerekkel. Hogy ezt a célt miként szolgálja ez az új berendezés, erről kérdeztük dr. Révész Károly ügyvezetőt.

– A fenntartható fejlődés a mai világ egyik legnépszerűbb témája, a tömegmédiában soha nem látott mértékben van jelen, de igaz ez a kutatások területére is. A mi szakterületünk a víz, így fenntartható víztisztító technológiák fejlesztésével tudunk válaszolni a megnövekedett keresletre. A napelemes sómentesítőnk képes tengervízből ivóvizet előállítani megújuló napenergiával, 0% szén-dioxid-kibocsátással. A technológiát olyan tengerparti területekre terveztük, melyek gazdagok tengervízben és napfényben, de szegények iható vízben.

A technológia a fordított ozmózis elvén működik. A tengervizet a légköri nyomás 50-70-szeresével olyan szűrőmembránokra vezetjük, amelyek a vizet átengedik, de a vízben oldott sókat nem. A nagy nyomás létrehozása energiaigényes folyamat, szerencsére az utóbbi években a szivattyúk energiahatékonysága és a napenergia hasznosítása is sokat fejlődött, így gazdaságossá vált a napenergiával történő ivóvíz-előállítás.

– Mi a nóvum a berendezésben, miben egyedi?

– Eddig alig néhány cég fogott ilyen fejlesztésbe a világon. Érzésem szerint ez a terület is olyan lesz, mint az elektromos autózás. Amikor megfizethetővé váltak az akkumulátorok, mindenki tudta, hogy általuk elindulhat egy új korszak, de csak kevesen mertek belevágni. A tervezésnél magas minőségű alkatrészeket használtunk fel, költséghatékonnyá téve a víztisztítási folyamat részeit és a berendezés méretét. Így a megbízható működés mellett a piacon megjelenő hasonló sómentesítő berendezéseknél jóval alacsonyabb árat kínálunk. Továbbá a berendezés jóval kisebb helyen elfér, mint a versenytársai.

– Hol hasznosítható a berendezés, ha a fejlesztés lezárul, mikor válhat belőle termék?

– Bizonyos területeken, ahol nincs kiépítve ivóvíz, életmentő lehet, a fejlődés lehetőségét adhatja. Elsősorban tengerparti cégeknek, kisebb városoknak, közösségeknek válhat kedvelt víztisztítójává. A termékkel nemcsak tengerparti országokat célzunk meg, a berendezés átalakítható kútvíz tisztítására is, melyet hazai vállalkozások (pl. kertészetek) tudnak alkalmazni. A termék minden vevőnek egyedileg készül, méretre és igényre szabva, így már most tudunk építeni kisebb méretű berendezéseket. A nagyobb kapacitású változat pedig kb. egy fél év múlva lesz elérhető.

– A berendezés fejlesztése egy horvát-magyar határmenti együttműködés keretében valósul meg. Mi a közös munka előnye?

– Horvát partnerünk, az Asel Spring Machines felelős a prototípus berendezés összeszereléséért és a tesztelésért. Ők jártasak a kisebb naperőművek telepítésében, ezért ők fejlesztik az új berendezés okos automatikus vezérlését és természetesen a napenergia-rendszert. A technológia szakmai tervezése és az alkatrészek beszerzése pedig a mi feladatunk. A horvát tengerparti területek eladási célpontjaink lehetnek a jövőben, így az együttműködés megkönnyíti a horvát kapcsolatok építését.

– A covidos időszak miként befolyásolja a fejlesztést?

– A nemzetközi együttműködés a különböző kultúrák találkozása miatt kihívás, viszont rengeteg új lehetőséget hordoz magában. A különböző típusú gondolkodás és a munkavégzés összecsiszolódása nem volt egyszerű, de sokat tanultunk és fejlődtünk. A Covid-19 világjárvány a határok lezárásával megnehezítette a kommunikációt a partnereinkkel. A támogatáshoz tartozó jelentések rendszerét is a járványhelyzethez kellett igazítani. A népszerűsítéshez kapcsolódó eseményekre csak online formában volt lehetőség, mely egy új technológia és termék bemutatásánál nem annyira eredményes. Reménykedünk benne, hogy hamarosan részt tudunk venni nemzetközi kiállításokon és tudunk szervezni eseményeket.

– Hol tart a megvalósítás?

– Az első modul elkészült és a gyártóüzemünkben teszteljük. Maximális kihasználás mellett 200 ember számára tud ivóvizet előállítani. A második modulunk energia-visszanyerő rendszerrel készül, kb. ezer fős települést képes ellátni ivóvízzel és 60%-kal kisebb a fajlagos energiafelhasználása. Ennek elkészülte után tavasszal lezárul a pályázat. Az együttműködés természetesen folytatódik, gyártani fogjuk a terméket. Jelentős érdeklődést tapasztalunk nemcsak Horvátországból, hanem más mediterrán országokból is.

K.T.