Kreatív turizmus és helyi értékteremtés

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara jelenleg futó Cult-CreaTE című projektjének kiemelt célja új módszerek, stratégiai partnerségek kialakítása és együttműködési lehetőségek megteremtése a regionális kreatív és kulturális turizmus fejlesztésének támogatásához.

A kreatív gazdaság térnyerése során az utóbbi időben a kreatív és kulturális örökség épített jellegének jelentősége visszaszorult, előtérbe kerültek a szimbolikus értékek hordozói. A turizmus területén ezt a változást a kulturális turizmus
folyamatos növekedése jelzi, ami egyre különbözőbb szegmensekkel gazdagodik Magyarországon is pl.: filmturizmus, gasztronómiai turizmus, fesztiválturizmus stb. Ugyanakkor, köszönhetően az egyre szélesebb, minőségi kínálatnak egyre nagyobb versengés alakult ki az egyes városok és régiók között is. Ezért is fontos, hogy egy- egy régió egészében kezelje a turizmusfejlesztés kérdését; figyelembe véve a földrajzi, kulturális, szociológiai és gazdasági hatásokat rövid- és hosszútávon egyaránt. A ‘Cultural and Creative Industries Contribution to Cultural and Creative Tourism in Europe’ keretében a partnerek együttműködve a helyi érdekelt felekkel, turisztikai, kreatív és kulturális ipari szereplőkkel és helyi döntéshozókkal az eddigi tevékenységek során megismert jó gyakorlatok alapján a következő időszakban megvalósításra kerülő akcióterveket dolgoznak ki, melyek hamarosan elérhetők lesznek.