Uniós innovációs pályázatokról – magyarul

Kozármislenyben tartott tájékoztatónapot június 21-én a Széchenyi Programiroda, melyen kamarai vonatkozású témák is szerepeltek.

Keresnyei János – a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja – az Európai Innovációs Tanács (EIC) Accelerator pályázatáról tartott kiválóan sikerült előadást.

Hogy mitől volt sikeres az előadás?

– Az Európai Uniós pályázati nyelvezet többnyire csak azok számra érthető, akik már vettek részt ilyen pályázatokon. Én igyekszem mindenki számára érthetően elmondani a lényegi információkat, mert azért ezek a pályázatok nem kérnek lehetetlen dolgokat, nem szükséges különleges tudás a jelentkezéshez.

– Mit gondol, átment tegnap az információ?

– Az infó biztosan átment, és láttam olyanokat is, akiket máris érdekelt a lehetőség.

 

…és a témák:

Két, innovációt támogató közvetlen európai uniós forrást mutatott be Keresnyei János.

EIC Accelerator

Új pályázati időszak vette kezdetét: a Horizont 2020 keretprogramot a Horizont Európa váltotta fel.

Az EIC Accerator egy „gyorsító”. Olyasvalamit lehet felgyorsítani, ami már létezik! A technológiai érettségi szintnek (TRL) el kell érnie az 5-6-os fokozatot legalább, tehát már meglévő prototípussal lehet pályázni ide.

A vállalkozások szempontjából fontos elem, hogy leegyszerűsödött az eljárás: az első körös beadás gyakorlatilag egy 5 oldalas kérdőívből, egy 3 perces videóból és egy maximum 10 diából álló prezentációból áll.

Háromféle dologra adnak pénzt:

 • kifejlesztett innováció továbbvitelére, a piacra jutás felkészítésére
 • áttörő innováció (találmány) továbbfejlesztésére
 • nagyon kockázatos fejlesztések támogatása, ami az EU nélkül nem valósulna meg.

A kritériumok száma is három:

 • Excellence, vagyis kiválóság (ami nem csak a termékre vonatkozik, hanem az egyénnek, a vállalkozásnak, csapatnak is kiválónak kell lennie),
 • Impact, vagyis hatás (mennyire lesz skálázható, mekkora a hatás az EU dimenzióit tekintve), és
 • Level of risk and implementation, vagyis kockázat és a végrehajtás módja.
  Vagyis nem baj, ha van kockázat (amit természetesen megvizsgálnak)!

Kétféle támogatási elemet kombinál az EIC:

 • csak támogatás (grant), ami 70%-os
 • támogatás + befektetés (grant + investment)
 • csak befektetés.

Ez egy „puha” befektetés, mert maximum 25% tulajdonrészt kér az EU. Nagyon türelmes, 7-10 év múlva száll ki – de kiszáll.

Az egész pályázat lényege nem is inkább a pénz (pedig akár 2,5 millió euró támogatás is elnyerhető), de fontos hozzáadott értéket képvisel a mentorálás, a segítség a piacra lépéshez, melyet kapcsolatrendszerrel támogatnak, és a nagy uniós befektetési eseményeken való bemutatkozási lehetőség.

Lehet akár egyedüli KKV-ként vagy középvállalkozásként (500 főig), de akár természetes személyként is pályázni (utóbbi esetben vállalni kell a vállalkozásindítást).

Két lépcsőben kell pályázni:

Először a short, vagyis rövid anyag, majd a teljes (full) anyag beadására kerül sor.

A short esetében folyamatos a beadás, és évente 2x értékelnek, ezek a cut-off date-ek. Idén június 16. és október 6. a két dátum.

A leegyszerűsített folyamat

„Short” beadás:

 • Létre kell hozni egy fiókot a Funding & Tenders portálon, itt kell kiválasztani az EIC Accelerator-t

A pályázást mesterséges intelligencia támogatja, mely segít a következő lépésekben

 • A rendszer „discovery”, felfedező üzemmódba kapcsol: a pályázó kap egy javaslatot, hogy mire lenne érdemes pályáznia. …lehet, hogy nem is abban, amire először gondolt? A rendszer feldobja az összes, az ötlet és a pályázó számára elérhető lehetőséget
 • lépésben – diagnosztika – megnézik, hogy megfelel-e abban, amire pályázna?
 • A következő lépésben ki kell tölteni a pályázatot online
 • Néhány héten belül kap egy zöld vagy piros jelzést.

„Full proposal”, vagyis a teljes pályázat

 • Ha zöld jelzést kap, akkor egy lista áll majd rendelkezésre: a pályázó kap maga mellé egy – az Unió által fizetett – coach-ot, aki 3 munkanapnyi időt szán a pályázóra, és segít kitölteni a full proposal-t, vagyis a teljes pályázatot!
  Régebben nem nagyon lehetett beadni pályázatíró nélkül!
 • A full proposal után következik egy interjú, elvileg Brüsszelben. Ez olyan, mint a Magyarországon népszerű tévéműsor a Cápák között, ahol befektetői kérdésekre kell válaszolnia a pályázónak.
 • Ezután már nagyon gyorsan megtörténik a szerződéskötés.

Szó volt még egy másik lehetőségről is: ez a Pathfinder. Azoknak szól, akiknek ötletük van, hajlandóak konzorciumot alapítani a „hagyományos” módon. Ez az alacsonyabb technológiai érettségi szintű (1-4) ötletekre érvényes.

 

Hogy hogyan kaphatnak további információt a pályázók? Keresnyei Jánostól közvetlenül – vagy a 2021 augusztusára tervezett tájékoztatón, melyről a pbkik.hu oldalon közlünk majd információt!

 

Keresnyei János mentor, az EIC Accelerator-ban coach. Tapasztalatait az ELIITE, a Worth, EIT Health és a Horizon Results Booster programokból meríti.

Több mint egy évtizede segíti kreatív vállalkozások boldogulását üzletfejlesztési projekteken át a Kreatív Ipari Klaszter elnökeként. Szakmai tevékenységét az elméleti ismeretek mögötti szakmai tapasztalat és gyakorlati megközelítés jellemzi, televíziós múltját több sikeres innováció kísérte. Egyedi szakterülete a szellemi eszköz menedzsment, technológia transzfer mellett a kreatív ipari vállalkozások fejlesztése, valamint a kreatív ipari nemzetköziesedés, hálózatosodás. A Magyar Innovációs Szövetség regionális igazgatója, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület elnöke, emellett brand ambassador-ként tevékenykedik az Enterprise Europe Network hálózatában és mentor a WORTH Partnership Project-ben.