Érettségivel szakmát? Két szakma megszerzését is támogatja az állam

A 2021/22-es tanévre országosan 101881-en adták be a jelentkezésüket felsőoktatási intézménybe, ebből 75748 fiatal kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben az egyetemeken (forrás: felvi.hu). Ha csak ezt az adatot tekintjük, több mint 26 ezer érettségizettnek kell elgondolkodnia a hogyan tovább-on, ám ez a szám ennél biztosan magasabb, hiszen nem mindenki adta be a felvételi jelentkezését. Ma egy „sima” érettségivel kevésbé lehet érvényesülni a munkaerőpiacon, mindenképpen növeli az elhelyezkedési esélyeket egy vagy két szakmai végzettség. A szakképzés átalakulásával most két szakma ingyenes megszerzését is lehetővé teszi az állam. Hogy Baranyában hol és hogyan lehet szakmát tanulni érettségi után, ezt foglaltuk össze ebben a cikkben.

Az érettségi utáni szakmatanulás nem „B” terv, hanem „A” terv

– Rengeteg érdekes és izgalmas szakma van, amelyet érettségi után tudnak elsajátítani a fiatalok, sőt, számos szakma megszerzéséhez kimondottan szükséges az érettségi megléte. Baranyában is több helyen lehet államilag támogatott formában szakmát tanulni, a keresést megkönnyítendő létrehoztuk a www.kepzesbaranya.hu oldalt, ahol ágazatonként gyűjtöttük össze a tanulható szakmákat és a képzést végző iskolákat – mondja Purger Valéria, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humánerőforrás Fejlesztési Projektirodájának pályaorientációs tanácsadója. – Az új, átalakított képzési rendszerben az állam ingyenesen biztosítja szakképző intézményben két szakma és a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését. Az új rendszer nem veszi figyelembe, hogy korábban milyen képesítéseket kapott a jelentkező, tehát ha az OKJ-s rendszerben már akár 2 szakképesítést is szerzett ingyenesen, az új rendszerben akkor is megszerezhet újabb két szakmát és egy szakképesítést.

– Milyen előnyei vannak, ha nem felsőoktatási intézményben képezi magát tovább az érettségivel rendelkező fiatal, hanem szerez egy vagy két szakmát?

– Azok a szakmák, melyek a Szakmajegyzékben szerepelnek, csak és kizárólag szakképző intézményben tanulhatók. Az első szakma esetében a tanulók nappali munkarendben képezhetik magukat, emiatt számukra ösztöndíj is jár, mint ahogy a diákigazolvány nyújtotta kedvezmények is. A szakmai oktatás duális képzésben folyik szakképzési munkaszerződéssel és az ahhoz kapcsolódó juttatásokkal egy duális képzőhelyen, vagy állami ösztöndíjjal a technikumban és annak tanműhelyében. A sikeres technikusi oklevél mellé egyszeri pályakezdési juttatást is biztosít az állam. Az első szakma megszerzését követően szintén ingyen biztosított egy újabb szakma megszerzésének a lehetősége is, akár a végzést követően azonnal, akár később az élete során bármikor.

– Milyen iskolatípusokban lehet a szakmát szerezni? Egyáltalán miként változott a szakképzés rendszere?

– A technikumok érettségihez kötött szakmákat kínálnak, melyeket két év (esetenként három év) alatt lehet megszerezni tanulói vagy felnőttképzési jogviszonyban. Egy érettségi után megszerzett technikusi oklevéllel akár többletpontokkal és -tudással felvételizhetnek a szakirányú felsőoktatásba azok, akik tovább kívánják mélyíteni a tudásukat. A technikusi oklevél emelt szintű érettséginek számít, ha később az ágazaton belül szeretnének továbbtanulni a felsőoktatásban. A szakképző iskolák érettségihez nem kötött alapszakmákat kínálnak, melyeket szintén két év alatt tudnak megszerezni a szakképzésben tanulók. Az érettségit követően akár technikusi, akár szakképző iskolai szakmáról beszélünk, a tanulók az első félévben ágazati alapoktatásban részesülnek, majd az azt a szakaszt záró ágazati alapvizsgát követően vesznek részt szakmai oktatásban és tanulják a választott szakmájukat.

Az ingyenes szakképzési lehetőségek felsorolásakor fontos szót ejtenünk a szakképesítésekről is. A szakképesítések olyan, általában rövid ciklusú, gyakorlatorientált képzések, melyek nem találhatók meg a Szakmajegyzékben, illetve az alapszakmák képzési és kimeneti követelményeiben (mint részszakmák). Sok szakképesítés és megszerzése emiatt hiánypótló azok számára, akik speciális területtel foglalkoznának, esetleg meglévő tudásukat specializálnák, vagy egy nagyobb területen belül csak egy kis területtel foglalkoznának. Szakképző intézményben két szakma megszerzése mellett egy szakképesítés is ingyenesen elérhető bárki számára.

– A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának mi a szerepe a szakképzésben, miként segíti a szakmát tanulni vágyó fiatalok és a szakképzést végző intézmények kapcsolódását?

– Évek óta működik a www.palyavalasztasbaranya.hu oldal, amelyen belül megtalálható az „érettségi után” menüpont, itt gyűjtöttük össze a baranyai technikumok és a szakképző iskolák listáját. Ezek az iskolák kínálják a megyében tanulható érettségi utáni szakmákat. Emellett létrehoztuk a már említett www.kepzesbaranya.hu oldalt, ami kimondottan a szakmatanulásra és emellett a felnőttképzésre is fókuszál. Az oldalon ágazatonként, szakmaterületenként böngészhetnek az érdeklődők a szakmák, a részszakmák és a szakképesítések között, melyek mellett feltüntettük a képzéseket biztosító megyei szakképző intézményeket és felnőttképzőket is. Személyes tanácsadásra is várjuk a kamarába a bizonytalanokat, akikkel felkészült tanácsadóink átbeszélik a szakmatanulás útjait, lehetőségeit, az iskolák képzési kínálatát, valamint munkaerőpiaci kitekintést is kaphatnak, hogy milyen elhelyezkedési esélyekre számíthatnak a szakma megszerzése után. A tanácsadásnak nem az a célja, hogy befolyásoljuk a jelentkező döntését. Sokkal inkább az, hogy itt a kamarában, ahol közel vagyunk a cégekhez, a gazdasági szereplőkhöz, ismerjük annyira a szakmákat, hogy tisztában legyünk azok átalakulásával, sorsával, munkaerőpiaci erejével, átadjuk ezeket az információkat, megkönnyítve vele a továbbtanulási döntést.

 

Okleveles technikusi osztályok is indulnak a BM Szakképzési Centrumban

A Baranya Megyei Szakképzési Centrum 12 szakképző intézményével hét Baranya megyei településen folytat szakképzési tevékenységet. Mintegy 6500 tanulójával a megye egyetlen, a Dél-Dunántúl legnagyobb szakképzési centruma. Intézményeik fő profiljuk szerint elsősorban szakképző iskolai és technikumi formában szakmára felkészítő szakmai oktatást folytatnak. A jogszabályok adta lehetőségeket kihasználva egy tanuló több szakképesítést is megszerezhet, ezt segíti az intézmények széles képzési kínálata.

– Sokféle életpályát alapozhat meg a megerősített szakképzési rendszer. A technikumok egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba, aki pedig mielőbb munkába állna, hamar keresett, jól fizető szakmát szerezhet – válaszolja arra a kérdésre Rittlinger Zoltán, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója, hogy miért érdemes szakmát tanulniuk az érettségizett fiataloknak.

– Milyen lehetőségeket kínál a Szakképzési Centrum az érettségizett, de szakmát tanulni szándékozó fiatalok számára?

– Az érettségizett fiatalok választhatnak akár technikumban megszerezhető érettségihez kötött, akár szakképző iskolában megszerezhető – egyébként érettségi nélkül is elkezdhető – szakmát. A tanulmányok alatt ösztöndíj, a sikeres szakmai vizsgát követően pedig pályakezdési juttatás jár minden első szakmát elsajátítónak. Akik duális képzés keretén belül tanulnak és vállalati környezetben sajátítják el a naprakész, piacképes tudást, már a tanulóidejük alatt munkabért kapnak. Baranya megye hét településén 12 iskolánk várja az érdeklődőket.

– A szakképzési centrum által kínált szakmatanulási lehetőségek mennyiben tükrözik a munkaerőpiaci igényeket?

– Szakmáinkat szoros együttműködésben oktatjuk duális partnereinkkel. A vállalkozások visszajelzései és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a motivált, a szükséges alapokat elsajátító tanulóink valamennyi oktatott szakmában megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon.

– Milyen az érdeklődés a tanulni vágyó fiatalok részéről? Az önök tapasztalatai szerint ismerik-e a lehetőségeiket, tisztában vannak-e az új szakképzési rendszerrel?

– A szakképzés megújítása nagyon sok új, kedvező lehetőséget biztosít a fiatalok és az idősebbek számára. Az előbbiekben elmondottakon túl fontos kiemelni, hogy nemcsak az első, hanem a második szakma, valamint egy szakképesítés is ingyenesen megszerezhető. A lehetőségek ismertetése természetesen nem egy időszakhoz, egy konkrét eseményhez kapcsolódik, ezért a tájékoztatás folyamatos és kiemelt feladata az iskoláknak.

– Az alapszakma megszerzését lehetővé tevő képzéseket 2020-tól már csak iskolai keretek között lehet elsajátítani. Erre miként készült fel a szakképzési centrum? Ki tudják-e elégíteni az igényeket az olyan képzéseknél, ahol jelentős a jelentkezők száma?

– Törekszünk arra, hogy mindenkinek tudjunk olyan lehetőséget kínálni, ami leginkább illeszkedik az élethelyzetéhez. Nemcsak azokra az esetekre fókuszálunk, amikor jelentős a jelentkezők száma, arra is sok példát tudnék felsorolni az elmúlt tanévből, amikor kevés érdeklődő részére is kínáltunk megoldást. Gyakran előfordul, hogy egy szakma népszerűségénél jóval nagyobb a munkaerőpiaci értéke, ilyenkor iskoláink feladata, hogy akár egyéni tanulási út felvázolásával tegyék lehetővé a választott szakma megtanulását.

– A 2021/2022-es tanévtől kezdődően indulnak az okleveles technikusi osztályok. Baranyában is lesz ilyen képzés?

– A Baranya Megyei Szakképzési Centrum és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében indul okleveles technikus képzés szeptemberben. A PTE Műszaki és Informatikai Kar, valamint a Baranya Megyei SZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum közösen kidolgozott képzési programja alapján kezdi meg tanulmányait egy 9. évfolyamos osztály informatikai és műszaki területen. Az együttműködés elősegíti – gyakorlatilag egyenes utat biztosít – az okleveles technikus végzettséget szerző fiatalok továbbtanulását a PTE MIK kapcsolódó képzésein, amely hozzájárulhat a magasan képzett szakemberek helyben maradásához, erősítve a régió munkaerőpiaci helyzetét.

 

A szakközépiskolai képzéstől a doktori fokozatig biztosítja az egészségügyi képzés teljes vertikumát

A Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskolája már 72 éve foglalkozik szakképzéssel. A megye egyetlen, a térség meghatározó egészségügyi képző intézményeként folyamatosan változó környezetben biztosítja az egészségügyi-, egészségügyi technikai-, illetve a szociális- és sportszektor szakember-utánpótlását. Az intézmény igazgatóját, dr. Tratnyek Magdolnát arról kérdeztük, hogy az iskolában milyen lehetőségek kínálkoznak az érettségi utáni szakmatanulásra.

– Intézményünkben szakmaszerzési (egészségügy: 10 szakma, 23 szakmairány, egészségügyi technika: 1 szakma, szociális: 6 szakma, és sport: 2 szakma), és szakképesítési (munkakör betöltésére feljogosító, munkatevékenység végzésére felkészítő képzések pl. felnőtt intenzív szakápoló, gyermek intenzív szakápoló, betegkísérő, műtőssegéd-gipszmester, fertőtlenítő-sterilező, gyógyászatisegédeszköz-forgalmazó, egészségfejlesztő segítő, regeneráló wellness-szakember, sportmasszőr, gyógyszertári szakasszisztens, digitális fogtechnika, orthodontia, boncmester, munkavédelmi előadó, egészségügyi kártevőirtó, demencia gondozó, egészségügyi gázmester)  lehetőségek kínálkoznak.

– Miként alakult át az egészségügyi szakképzés, és ehhez miként tudott idomulni az önök intézménye?

– Az ötéves technikumi, a két-, illetve hároméves szakképző iskolai keretek között tanulók és az érettségi után érkező felnőttek a széles körű ágazati alapoktatás után duális képzési formában tanulhatják és sajátíthatják el a szakmairány speciális szakmai gyakorlati ismereteit. Tanulmányaikat a duális képzőhely adta valós munkakörnyezet lehetősége mellett munkabérre való jogosultság, a tanulmányi eredményektől függően ösztöndíjak, pályázati lehetőségek és egyszeri pályakezdési támogatás is segíti. A Pécsi Tudományegyetem fenntartásában működünk, közvetlenül az Egészségtudományi Karhoz (ETK) tartozunk. Így egy olyan oktatási modellt fogalmaztunk meg, amely a PTE ETK égisze alatt a szakközépiskolai képzéstől a doktori fokozatig képes az egészségügyi képzés teljes vertikumát biztosítani, széles körűen kiszolgálva az egészségügyi ágazat humánerőforrás-igényét.

– Milyen új képzéseket indítanak, illetve indítottak, ezek iránt milyen az érdeklődés és miként tudják kielégíteni az igényeket?

– Iskolánk a 2020/2021-es tanévben indított először a 9. évfolyamon sportágazati osztályt, közel 30 fővel. A két választható szakma a sportedző (kosárlabda, labdarúgás, kézilabda) -sportszervező. A másik szakma pedig, a fitness-wellness instruktor. Technikumi képzés esetén 5 év, érettségi utáni képzés esetén pedig mindkét képzés 2 év alatt végezhető el. Az elöregedő társadalom a szociális ágazatban is egyre nagyobb munkaerőigényt támaszt, hiszen mind több idősek ápolására és gondozására szolgáló szociális intézmény nyílik. Így a meglévő kisgyermekgondozó-nevelő szakképesítés mellett újabb területen is indítottunk képzést, ezek: szociális és rehabilitációs szakgondozó, szociális ápoló és gondozó, szociális gyermekvédelemi szakasszisztens, valamint szociális és mentálhigiénés szakgondozó. Az új szakképzési rendszer nemcsak a már megszerzett szakképesítéseket fogadja el előzetes tudásként, hanem lehetőséget ad a megelőző befejezett tanulmányok és szakirányú gyakorlatok beszámítására is, lerövidítve így a képzési időt.

– Milyen szakképesítést lehet megszerezni ingyen az önök intézményében?

– Munkakör betöltésére feljogosító, munkatevékenység végzésére felkészítő képzéseink: a felnőtt intenzív szakápoló, a gyermek intenzív szakápoló, a betegkísérő, a műtőssegéd-gipszmester, a fertőtlenítő-sterilező, a gyógyászatisegédeszköz-forgalmazó, az egészségfejlesztő segítő, a regeneráló wellness szakember, a sportmasszőr, a gyógyszertári szakasszisztens, a digitális fogtechnika, az orthodontia, boncmester, a munkavédelmi előadó, az egészségügyi kártevőirtó, a demencia gondozó, az egészségügyi gázmester lehetőségek kínálkoznak. Az állam ingyenesen biztosítja legfeljebb kettő szakma megszerzését az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül, és a szakképző intézményben a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését az első képesítővizsga befejezéséig.

– Hogyan tudják összehangolni a munkaerőpiac elvárásait az indítandó képzésekkel?

– Iskolánk az egészségügyiszakdolgozó-képzés egyik legfontosabb alappillére, mivel az ágazat szakmai utánpótlásának biztosítását hivatott elvégezni. Fontos, hogy ezen tevékenység milyen színvonalon, milyen körülmények között zajlik, hiszen ezek a szempontok nagyban meghatározzák az intézményből kikerülő, a jövő szakembereivé váló diákok tudásának színvonalát, egyben értékét, ami jelentős hatást gyakorol az egészségügy jövőjére. A baranyai egészségügyi és szociális intézményekben minden évben elvégezzük a munkavállalók beiskolázási igényfelmérését. Célunk egy olyan intézmény működtetése, amely megfelel a fenntartó elvárásainak, igazodik a piaci igényekhez, és biztosítani tudja a piacképes, eladható tudást. Meggyőződésünk, hogy csak a szakmai színvonal emelésével lehet akár országosan is elismert oktatási intézményt létrehozni, és a megszerzett presztízst megőrizni. Az egészségügyi szakképzés terén – a szakképző 13–15. évfolyamát megalapozó ágazatazonos 9–12. évfolyamok révén – teljessé vált az az oktatási modell, amely a PTE Egészségtudományi Karának égisze alatt a szakközépiskolai képzéstől a doktori fokozatig képes az egészségügyi képzés teljes vertikumát biztosítani, széles körűen kiszolgálva az egészségügyi ágazat humánerőforrás-igényét.

Az igények begyűjtésekor nagy hangsúlyt fektetünk arra a tényre, hogy intézményünkbe a középiskolai beiskolázás során beiratkozó tanuló esetén legkorábban öt év elteltével szerezhet oklevelet, így nekünk, mint képző intézménynek, elsősorban a hosszú távú igényeket kell felmérni. A régiónkban működő partnereink nyilvántartást vezetnek, hogy humánerőforrás-bázisuk miként változik tervezhetően az elkövetkező időszakban – többek között hányan mennek nyugdíjba, amin természetes módon túlmutat a nem tervezhető pályaelhagyók száma –, így több évre előre meg tudják fogalmazni a fellépő igényeiket. Ezt egyeztetjük a tevékenységi körünkkel, így a hosszú távú munkaerőpiaci hiányra való tekintettel az iskolarendszeren belüli képzések esetén e szakok indítását preferáljuk, az igényeknek megfelelő iskolarendszeren kívüli képzések elindításával pedig a – képzés rövidebb időbeni kifutása miatt – az akut munkaerőhiány csökkentésére kínálunk megoldást.

– Mik a tapasztalataik, miben bizonytalanok, miben várnak segítséget az érettségizett, de a szakmatanulást fontolgató fiatalok?

– Bőséges képzési palettánknak köszönhetően elbizonytalanodnak, hogy melyik képzést válasszák. A meghirdetett, induló képzéseinkről a tanév folyamán folyamatosan egyénre szabottan tájékoztatást adunk az érdeklődő jelentkezőknek. Az érdeklődők személyesen a tanulmányi osztályon vagy egyeztetett időpontban az igazgatótól, illetve a szakmai igazgatóhelyettestől kapnak információt a képzésekről, a képzés tartalmi jellemzőiről, valamint az oktatás szervezésével kapcsolatos tudnivalókról.

 

„A művészeti szakképzés rendkívül hasznos a személyes fejlődésre, a saját maguk megismerésére”

Nem a szakképzési rendszer átalakításával, hanem a tanulmányi területek bővülésével indul a felnőttoktatás a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumban. Szeptemberben már a harmadik tanévét kezdi a kétéves színészképzés, és a jövő őszi tanévkezdésre két másik lehetőséget is meghirdet az intézmény az érettségivel rendelkező, a művészeti pályán tanulni szándékozó fiatalok számára – tudtuk meg Gosztomné Ivsics Eszter igazgatótól.

– Mind a három, érettségihez kötött továbbképzési lehetőség kerete a felnőttoktatás, a színészképzés mellett az egyik a zenei területet érinti, a másik pedig a 2022/23-as tanévben induló grafikus technikumi képzés. A szakképzések kétévesek, a klasszikus zenész szakképzést fafúvós, húros/vonós, rézfúvós, billentyűs, ütős, magánénekes, szolfézs, zeneszerzés szakirányban lehet elvégezni és középfokú zenész szakképesítést kapnak a sikeres vizsgázók. Emellett elindítjuk az egyházzenész szakképzést is. A jövő tanévtől már a képző-iparművészeti képzéshez tartozó grafikusképzést is lehet teljesíteni nálunk. Fontos tudni, hogy a szakképesítéssel rendelkezők egyes feladatok ellátásában már a felsőfokú végzettség megszerzése előtt is hatékonyan részt tudnak venni. Most szeptemberben indítjuk a kétéves színészképzés harmadik évfolyamát, ez egy roppant sikeres szak az iskolánkban.

– Miként tud érvényesülni, aki elvégzi ezeket a képzéseket?

– A Magyar Képesítési Keretrendszer szerinti bizonyítványt kapnak a tanulók tanulmányaik végeztével. Ha valaki nem akar továbbtanulni a felsőoktatásban, a technikumi bizonyítvánnyal nagyon jól el tud helyezkedni az adott szakmában. Amennyiben pedig felsőfokú tanulmányokat szeretne folytatni, akkor több szempont szerint is hasznos számára ez a két év. Fontos látni, hogy az érettségizett diákok jelentős része bizonytalan, nem tudja, hogy merre induljon. Ha nem vették fel őket egyetemre, vagy még nem tudták eldönteni, hogy mihez kezdjenek, a két évet olyan közegben tölthetik, ami rendkívüli módon elősegíti a személyes fejlődésüket, a saját maguk megismerését, és időt nyernek a jövőjük alakításához. A képzéseken művésztanárok tanítják őket, akik olyan lelkülettel, határozott elképzeléssel, értékrenddel bírnak, amellyel mintát adnak, megfelelő módon tudják vezetni őket. Ezzel is előkészítik a fiatalokat az egyetemre. A színészképzéssel kapcsolatban igen pozitív tapasztalataink vannak, a végzettek mintegy 80%-a a felsőoktatásban folytatja, 20%-ukban pedig kialakul, hogy merre menjen tovább, milyen szakmát válasszon. A technikumi képzéssel a művészeti szakmákban az is a cél, hogy felkészítsük a diákokat a magas színvonalú egyetemi képzésre. Ennek érdekében számos felsőoktatási intézménnyel egyeztettünk már. Ahogy említettem, mindegyik szakot nappali képzés keretében lehet elvégezni, tehát a jelentkezőnek mérlegelnie kell, hogy az iskolai elfoglaltsága mellett tudja-e vagy a szülei tudják-e biztosítani a megélhetését. Viszont kiváló lehetőség a fejlődésre, mert a fiatalokban ebben az életkorban még megvan a lendület a tanulásra.

– Mi a tapasztalatuk, ismerik-e és élnek-e ezzel a továbbtanulási lehetőséggel a diákok?

– A színészképzésünknek olyan jó híre van, hogy még Budapestről is érkeznek diákok, nem csak a mi drámatagozatunkon végzett fiatalok jelentkeznek a 13. osztályba. A zenészképzésnél ez lesz az első év, jelenleg zajlanak a meghallgatások, biztos, hogy egy-két tanévnek el kell telnie ahhoz, hogy megismerhessék ezt a lehetőséget. A 2022/23-ban induló grafikus technikumi képzés esetében pedig többszörös túljelentkezésre számítunk, már csak a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködésünk miatt is. Amikor még csak terveztük ennek a szaknak az elindítását, egyeztettünk a térségben működő, megyei, illetve budapesti cégekkel is, hogy milyen szaktudású kollégákra lenne szükségük. Megerősítették, hogy szívesen foglalkoztatnának iskolánkban képzett grafikusokat, de a végzetteknek lehetőségük van akár önálló grafikai vállalkozást is elindítani. Véleményem szerint az külön igényesség kérdése, hogy olyan alkalmazottakat vesz fel egy cég, akiknek a tarsolyában az informatikai tudás mellett ott vannak a művészeti tanulmányok, a rajzi képesség, az érzékenység, hiszen így mélyebb tartalom, színesebb világ jelenhet meg a munkáikban. Már korábban felvettük a kapcsolatot a pécsi székhelyű Kreatív Ipari Klaszterrel, több cégképviselővel, cégvezetővel egyeztettünk, hogy már szakmai gyakorlatra is szívesen fogadják a diákjainkat.

Összességében elmondhatom, hogy még a 18 éves fiatal felnőttek közül is nagyon kevesen tudják, hogy célirányosan mit válasszanak. Ezért a személyiség alakulása szempontjából rendkívül hasznos két évvel megtoldani a tanulási időszakot egy úgynevezett végső döntés vagy irányfelvétel előtt. Számos pozitív visszajelzést kaptunk a színészképzést követően, sokszor a későn érő diák csak megtesz egy kerülőutat, megerősödik és utána visszatér oda, amit eredetileg is gondolt, csak korábban bizonytalan volt benne. Van, akinek teljesen más irányba vezetett aztán az útja, például a tanári szak felé indult el, valaki szociológusnak tanult, vagy közgazdasági területen tanult tovább, mások maradtak a művészeti pályán. De mindannyian ezt már lelkileg megerősödve, a világot másképp szemlélve, biztosabb önismeret birtokában teszik meg, a két nálunk töltött év eredményeként.

Kis Tünde