Felmérés a késedelmes fizetéssel kapcsolatos tapasztalatokról

A kamara által működtetett Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája is részt vesz az Európai Bizottság legújabb kutatásának népszerűsítésében, melyben B2B tevékenységet folytató vállalkozások részvételére számítunk. A felmérés célja a késedelmes fizetések megelőzését és hatásaik mérséklését célzó intézkedések meghatározása. A kérdőívben a vállalkozások tapasztalatait gyűjtik össze a fizetési feltételekkel, a késedelmes fizetéssel kapcsolatban, és javaslatokat várnak a lehetséges szakpolitikai intézkedésekre vonatkozóan.

Erre a konzultációra „A felelősségteljes fizetési kultúra kiépítése az EU-ban: A késedelmes fizetésekről szóló irányelv (2011/7/EU) hatékonyságának javítása” című tanulmány keretében kerül sor. Az Európai Bizottság Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatósága által kezdeményezett tanulmány célja a késedelmes fizetések megelőzését és hatásaik mérséklését célzó intézkedések meghatározása.

A konzultáció célja, hogy információkat gyűjtsön az alábbi négy témában:

– a vállalkozások által alkalmazott fizetési feltételek főbb jellemzői;
– a vállalkozások tisztességtelen fizetési gyakorlatokkal kapcsolatos tapasztalatai;
– a fizetési késedelemmel kapcsolatos viták vállalkozások általi kezelése; valamint
– a vállalkozások véleménye a késedelmes fizetések elleni küzdelem lehetséges szakpolitikai intézkedéseiről.

Mivel a konzultáció a vállalkozások közötti (B2B) ügyletek fizetési feltételeire irányul, ezért ágazattól függetlenül olyan kkv-k részvételére számítunk amelyek vállalkozások számára értékesítik termékeiket/szolgáltatásaikat. Ennek megfelelően a kérdőív célcsoportjába nem tartoznak bele a kiskereskedők, valamint a főként közvetlenül a fogyasztókkal és/vagy a közigazgatási szervekkel együttműködő vállalkozások.

A felmérésben való részvételre október 14-ig van lehetőség az ITT elérhető kérdőív kitöltésével. A kitöltés 10-15 percet vesz igénybe.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a konzultációt.