Nemzetközi iparjogvédelmi oltalmakat szerzett az It’s Wood Kft.

Az It’s Wood Kft. teljes körű faipari és belsőépítészeti kivitelezés mellett látványos és innovatív fa burkolófelületek és térelválasztó elemek, valamint fa építőjátékok fejlesztésével és előállításával foglalkozik. Verle Zoltán ügyvezető 2021 elején eldöntötte, hogy a cég külpiaci törekvéseit megtámogatja nemzetközi iparjogvédelmi oltalmakkal.

Célja az volt, hogy az általuk tervezett és fejlesztett termékekhez (fából készült építőjátékok) használt nevet és kapcsolódó grafikus ábrázolást megóvja másoktól, valamint a megjelenésében, formájában rejlő egyediséget kihangsúlyozva, értékként képviselve iparjogvédelmi oltalmat szerezzen rájuk. Mindezt úgy, hogy kizárólagos üzleti előnyhöz jusson a cég, immáron nemcsak a magyarországi, de az európai uniós piacon egyaránt. Ez nagyon fontossá vált a vállalkozás számára a külpiacra lépés és a COVID-19 alatt fellendült online értékesítés végett.

Az ügyintézés és az eljárás rendben folyt, de izgalmaktól nem volt mentes, miután egy megtévesztésre szakosodott „vállalkozás” szemelte ki magának az It’s Wood Kft. bankszámláját. Ennek elhárításáról itt írtunk:

https://pbkik.hu/2021/04/19/del-dunantuli-gazdasag/nem-minden-igaz-ami-annak-latszik/

Titoktartási megállapodás aláírását követően Verle Zoltán ismertette a cég által forgalmazni kívánt termékeket, arculati elemeket és a jövőbeni terveiket. A logó kapcsán a védjegyoltalmat, a termékekre vonatkozóan pedig formatervezési mintaoltalmat, mint iparjogvédelmi oltalmi formákat ajánlotta dr. Liber Noémi kamarai munkatársunk:

„Mivel egyértelmű volt, hogy a cég a piaci tevékenységeit egyértelműen európai uniós szinten kívánta folytatni, így az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO) igényelhető európai uniós védjegyoltalmat, és a lajstromozott közösségi formatervezési mintaoltalmat (RCD) ajánlottuk számára és ismertettük ennek lehetséges jelen-, és jövőbeli költségvonzatait.”

A többszöri egyeztetést, finomhangolást jelentő tanácsadást követően mind az európai uniós védjegyoltalmi, mind a közösségi formatervezési mintaoltalmi kérelem be lett nyújtva az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához, június közepére pedig már mindkét oltalmi formát lajstromozta a hivatal, vagyis védik a vállalkozás szellemi tulajdonát.

Ezzel azonban még nem kell, hogy vége legyen a szolgáltatások sorának. Mind a hazai, mind a külföldi támogatási lehetőségek adottak, legyen szó akár az Iparjog pályázatról, mely a vonatkozó költségek utólagos finanszírozását biztosítja, akár a nemzetközi törekvések segítéséről az Enterprise Europe Network eszközeivel, vagy az EU IP Helpdesk támogatásáról.

Melyek a komplex szolgáltatás előnyei?

Pénzügyi hatás: az EEN szellemi tulajdonjogi tanácsadó szolgáltatásainak igénybevételével az ügyfelek pénzt takarítanak meg azzal, hogy csak a cél eléréséhez szükséges eljárásokat hajtják végre.

Biztonságosabb a piacra lépés a magyar ügyfelek számára azáltal, hogy rendelkeznek az adott földrajzi területen érvényes oltalmi formával a külföldi piacokra lépés előtt.

Tudatosság növelése az exporthoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogi kérdésekben.

Ügyfelek készségfejlesztése.

„Sok segítséget kaptunk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network-től, illetve a szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadójuktól. A szolgáltatás teljeskörű volt, minden ponton felhívva a figyelmet az eldöntendő szempontokra, betartandó határidőkre és kellő tájékoztatást kaptam a bejelentés elbírálási szakasza során is.”

/Verle Zoltán – Itswood Kft /

A vállalkozások szellemitulajdon-védelmi törekvéseit az Enterprise Europe Network támogatja.