Külföldön dolgoztak, most visszatérnek a céghez

Az építőipari vállalkozások, hasonlóan a többi céghez mind inkább szembesülnek a szakemberhiánnyal. Számos módon igyekeznek orvosolni a helyzetet. Hirdetés útján pótolják a nyugdíjas kort elért munkatársaikat, a legtöbben azonban a tanulóképzést választják, s maguk nevelik ki az utánpótlásukat, ahogy ezt a pécsi Hőkarszer Épületgépészeti Kft.-nél is teszik. Mestervizsgával rendelkező szerelőik szerepet vállalnak a szakképző iskolai tanulók szakmai oktatásában is.

A víz-, gáz- és fűtésszerelésre szakosodott cég ma már klíma- és szellőző berendezések, valamint megújuló energiára épülő rendszerek – napkollektorok, hőszivattyúk – telepítésével is foglalkozik. A tapasztalataik azt mutatják, jól döntöttek, mert ez utóbbi rendszerekre egyre több megrendelés érkezik. A megrendelőik között egyaránt megtalálhatók a Baranyában tevékenykedő nagyobb cégek, de jelentős részben inkább családi és társasházak épületgépészeti-rendszereinek kialakítására kérik fel őket.

– Szerencsésen átvészeltük az elmúlt másfél évet, talán ez annak is köszönhető, hogy a munkáink jelentős része a szabadban történik – kezdi beszélgetésünket Hölbling Zsolt gázszerelő mester, a kft. ügyvezetője. – Elsősorban Pécsett dolgozunk, gáz- és fűtésrendszereket építünk ki, tartunk karban, valamint klíma és légtechnikai berendezéseket telepítünk. Nemrégiben hirdetés útján vettünk fel egy új kollégát. Mostanában pedig néhány olyan volt tanulónk is jelentkezett, akik eddig külföldön, Németországban, Angliában dolgoztak.

Mint mondja, nekik is gondot okoz a szakember-utánpótlás, de még náluk nem vészes a helyzet, minden megrendelésüknek időben eleget tudnak tenni. Az utánpótlás nevelésére a kezdetektől a cég alapítói nagy hangsúlyt helyeztek, az eltelt évek alatt csaknem száz tanuló sajátította el náluk a víz- és gázszerelő szakma alapjai. A Baranya Megyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolából érkeznek hozzájuk a tanulók, a Baranya Megyei SZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum diákjai pedig a nyári gyakorlatukat töltik nálunk. Jelenleg hét tanulójuk van, ők fűtés és gázszerelőknek tanulnak.

– Vannak olyanok, akik ebben a tanévben végeznek, az újak, akik szeptemberben kezdtek nálunk a 9. osztály befejezését követően érkeztek hozzánk – folytatja tovább beszélgetésünket Hölbling Zsolt. – Ők hárman vannak és már az új duális képzési rendszerben folyik a szakmai oktatásuk. A gázszerelőkkel én foglalkozom, míg a fűtésszerelőkkel egy másik magasan képzett kollégám. A végzettek közül lesz, akinek felajánljuk a lehetőséget, hogy alkalmazzuk, azonban egyre nehezebb olyan tanulót találni, akit igazán érdekel az épületgépészet, ugyan volt olyan év, amikor a Szakma Sztár versenyen a tanulójuk  ott volt a legjobbak között.

Alapelvük, hogy a tanulóik életszerű körülmények között sajátítsák el a szakmai fogásokat. Miután a szakember-utánpótlásuk kinevelése is a céljaik között szerepel nagy hangsúlyt helyeznek a szakma alapfogásai mellett, a piaci elvárásoknak megfelelő tudás elsajátíttatására, az  épületgépészetben megjelenő új technológiák megismertetésére, valamint az általuk elvárt munkakultúra kialakítására. A tanulóik hetenkénti váltásban vannak náluk. A beosztásukat nem egyszerű feladat elkészíteni, ugyanis szinte kivétel nélkül a Pécs környéki településekről járnak be.

Szalai Kornélia