Újratervezés kedvező lehetőségekkel

Rövid időn belül az ötszörösére emelkedett villamosenergia-költség, a gáz árdrágulása szinte követhetetlen – és még nem látszik a folyamat vége. A vállalkozásvezetők hetente, de van, hogy sűrűbben tervezik a költségeket, a magas árak mellett a legfőbb kockázati tényező a bizonytalanság. Van-e mozgástér, mivel lehet csökkenteni a kiadásokat, hosszú távon milyen stratégiát érdemes követni? – többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Katics Ákossal, a földgáz- és villamosenergia-értékesítéssel foglalkozó Hungaro Energy Kft. ügyvezetőjével.

– Egységesen érinti-e a különböző iparágakat az energiaár-drágulás vagy vannak kevésbé érintett szektorok is?

– Az energiadrágulás mindenkire egységesen hat. Három energiafogyasztó csoportot érdemes megkülönböztetni: a szabad piacot a 20 m3/óra feletti mérővel rendelkező ügyfelek alkotják, itt egytől egyig mindenki szembesül a jelentős energiadrágulással. Különbség csak ott tapasztalható, hogy ki milyen mértékben fogyaszt földgázt vagy villamos energiát, tehát a termeléséhez mekkora mennyiségre van szüksége ezekből az energiahordozókból. Mert olyan helyen, például egy csirkefarmon, ahol egyenletes meleg hőmérsékletet kell biztosítani az állatoknak, sokkal több energiát használnak, mint ott, ahol „csak” világításra vagy néhány gép működtetésére kell költeni. Ezért a vállalkozásoknál a felhasználás mértéke súlyosbítja a helyzetet. A másik csoportot az egyetemes szolgáltatásra jogosultak alkotják, azok a vállalatok tartoznak ide, amelyek 20 m3/óra alatti mérővel rendelkeznek. Ők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ártámogatott szerződési konstrukcióval rendelkeznek, ami jelenleg nagyon kedvező. A harmadik csoportba a lakosság tartozik, amely rezsicsökkentés alatt áll, így élvezheti az „olcsóságot”.

Általánosságban mindenkit érint az árváltozás. A fűtés, a gáz, a villany olyan alapvetőek a mai társadalmunkban, hogy észre se vesszük, ha fogyasztjuk őket. Természetes, hogy fölkapcsoljuk a lámpát vagy hogy meleg van, viszont azokon a helyeken, ahol jelentősebb mennyiségben van szükség az energiahordozók nyújtotta szolgáltatásokra, egyre nehezebb rentábilisan működni.

– Mit tehetnek a vállalkozások a költségeik csökkentése érdekében?  Akár házon belül is?

– 2021 januárjában vezették be az energiahatékonysági kötelezettségi rendszert, közkeletű nevén az EKR-t. Ez azt hivatott ösztönözni, hogy az energiafelhasználásuk csökkentése érdekében hajtsanak végre beruházást a vállalatok. Sokfajta lehetőség áll előttük: például az energetikai besorolás javulása érdekében leszigetelhetik az épületeiket, korszerű kazán felszerelésével kevesebb energiát kell felhasználniuk a fűtésre, vagy a villamossági beruházásoknak köszönhetően LED-es világításra cserélhetik le a régi világítótesteket. De ugyanígy beépíthetnek automatizációkat a lámpák energiatakarékos üzemeltetésére, így csak akkor kapcsolódnak fel a világítótestek, amikor ténylegesen használják is őket. Az EKR-rendszerben tízéves ciklusokat tekintve minden évben változik annak a mértéke, hogy mekkora megtakarítást kell elérniük a fogyasztásban a vállalkozásoknak, és a rendszer azt is előírja, hogy ha a vállalatok nem valósítanak meg energiahatékonysági beruházást, akkor a fogyasztásuk arányos részét pénzben kell megváltaniuk. De támogatásokat is szerezhetnek a beruházásokhoz, a Hungaro Energy pénzbeli hozzájárulással tudja segíteni az energiahatékonysági beruházást indító partnereit.

Működésünk során gyakran tapasztaljuk, hogy a vállalkozásoknál egy fogyasztási helyen a mérőóra nagysága nem az optimális méretre van tervezve. A gyártócsarnok építésekor a szakemberek nagyjából meghatározták, hogy a jövőbeni gyártáshoz mekkora energiafelhasználásra lesz szükség, és bizony sokszor túl nagy kapacitású gáz- vagy villamosmérőt javasoltak. Aztán vagy nem valósult meg minden beruházás, vagy kevesebb, más, esetleg korszerűbb gépeket kezdtek el használni, amelyek fogyasztása kisebb lett a tervezettnél, viszont a mérőket nem igazították ehhez. Tehát érdemes felmérni a mérők helyzetét a cégeknél, hiszen ezáltal például rendszerhasználati díjat is lehet spórolni. Ha esetleg valamilyen alternatív, megújuló energiát használó berendezéssel ki tudnák egészíteni a jelenlegi fűtésrendszerüket, és a mostani gázmérőt sokkal kisebbre tudnák cserélni, akár vissza tudnának kerülni az államilag támogatott egyetemes szolgáltatói tarifába, amelyet pillanatnyilag a lakosságihoz hasonlóan garantált árszinten tartanak, így az aktuális áraknál kedvezőbb árat tudnának elérni a piacon. De persze azokkal az alternatív megoldásokkal is, amelyek az üzemanyagtakarékosságot szolgálják, például kerékpáros munkába járással vagy a fuvarozócégek vezetéstechnikai oktatással, amivel a sofőröket megtanítják a minél alacsonyabb fogyasztás elérésére, sok energiát lehetne megtakarítani.

– Miként lehet elébe menni annak, hogy elszaladjanak a költségek? Van-e olyan szakmai tanácsadás, amely költségoptimalizálást tesz lehetővé?

– Mindenképpen nagy odafigyelést igényel a pontos tervezés. A fogyasztás 100%-os előrejelzésével a jelenlegi árkörnyezetben sokat megspórolhat egy vállalat. E magas árszint mellett a szolgáltatóknak is más taktikát kell alkalmazniuk. Eddig a fogyasztó havi bontásokban megadta, hogy nagyjából mennyit fogyaszt a következő évben, a szolgáltató ezt árazta be és szerződött le az energiaértékesítőkkel. Most a magas árak mellett ha az ügyfél nagymértékben eltér a megadott mennyiségektől, az horribilis veszteségeket képes generálni. Mi most júniusban árazzuk be az októbertől induló szerződéseket, jelen pillanatban nem lehet előrelátni, hogy decemberben vagy januárban hogyan alakulnak az árak. Ha egy ügyfél úgy nyilatkozik, hogy kb. 100 m3-t fogyaszt decemberben, és közben 250-et használt el, nekem mint szolgáltatónak a piacról kell megvennem a 150 m3 különbséget. És nem mindegy, hogy a jelenlegi áron szerzem be, vagy majd a decemberi esetleg háromszoros értéken. Ezt a kockázatot valahogy kezelni kell, ezért a kereskedők is kénytelenek új szabályokat felállítani, ami azt hozza magával, hogy a fogyasztóknak nagyon pontosan be kell lőniük: adott hónapban várhatóan mennyi lesz a fogyasztásuk. Ez komoly tervezést, pontos előrejelzést igényel, így már a szerződéskötéskor is érdemes odafigyelni a jelenlegi aktuális fogyasztásra, mert ezzel most bizony nagyon nagy kötbéreket lehet elkerülni. Jó, ha igénybe vesznek szakmai segítséget a vállalatok, egy szakember meg tudja mondani, hogy miként lehet kedvezőbbé tenni az energiafelhasználást, és később ezt folyamatosan monitorozni is szükséges. Mert ha időben jelzik az energiakereskedőnek, hogy egy beesett új szállítás miatt várhatóan nőni fog a fogyasztás, akkor erre ő is fel tud készülni.

– Egyre több termelőüzem tetejére szerelnek napelemet a villamos energia árának visszaszorítása érdekében. Ezek a megújuló energiás megoldások miként játszanak szerepet a vállalatok energiaigényének kiszolgálásában és hosszú távon milyen hatásai lehetnek?

– Véleményem szerint még koránt sincs annyi napelem használatban, amennyinek érezhető lenne a hatása. Ebben annak is szerepe van, hogy egyes országokban, köztük Magyarországon is, sajnos nem fejlesztették magát a villamosenergia-hálózatot olyan mértékben, hogy ezt 100 százalékosan tudja kezelni. Emellett azzal is számolni kell, hogy a napelemek nem termelik olyan egyenletesen az áramot, mint a nagyobb erőművek, ha keveset süt a nap, értelemszerűen kisebb lesz az áramtermelés. Ezért a meglévő rendszernek azonnal pótolnia kell a kiesést. Tehát még nem működik 100%-osan a rendszer. Egyébként magam nem állok optimistán a következő hónapok előtt, még extrémebben magas árakat várok. A magyarországi, illetve az európai tárolók leürültek, és ilyen árak mellett nagyon sokba kerülne visszatölteni őket. Egy kicsit keményebb vagy váratlan tél esetén érezhetően nagy áremelkedések jöhetnek.

K.T.