Fizioterápiás rendelőt nyitott Pécsett az eddig otthoni szakápolást folytató Szevital

Elektro-, lézer-, mágnes- és ultrahang-terápia, gyógytorna, inkontinencia-, gyerek- és seniortorna, gyógy- és babamasszázs – a felsorolás nem teljes, és mint ahogy a vállalkozás ügyvezetője, Szeledi Katalin mondja, bizonyos mozgásszervi betegségek esetén komplex ellátást tudnak biztosítani az újonnan megnyitott Szevital Egészségszigeten. Nagy lépés ez a vállalkozás életében, amelyhez a lendületet a Covid adta meg.

– 26 éve foglalkozunk otthoni szakápolással a megye 56 településén, a hagyományos ápolási feladatok mellett fizikoterápiát, gyógytornát, logopédiai szolgáltatást nyújt cégünk. Az otthoni szakápolás államilag finanszírozott ellátás, bizonyos keretszámokkal dolgozunk, jogszabály határozza meg, hogy milyen betegeket láthatunk el. A Covid a mi működésünkre is hátrányosan hatott, voltak időszakok, amikor lecsökkent a betegeink száma, mert féltek attól, hogy a munkatársaink esetleg beviszik a vírust az otthonukba. Amikor viszont lecsengett a járvány, hirtelen megnőtt az igény a munkánk iránt. Ezt nehéz volt követni. Ha a pénzügyi oldaláról nézzük a vállalkozásunkat, az állami finanszírozású egészségügyi ellátások fix összegűek, tíz éve nem emelkedett a dotáció – ami mellett egyre nehezebb minőségi szolgáltatást nyújtani. Azt tapasztaljuk a mindennapi munkánk során, hogy vannak olyan betegek, akik szívesen megfizetnék az ellátást, ha megfelelő körülmények között megkapnák, és annak is örülnének, ha nem kellene heteket, hónapokat várniuk a kezelésekre, ami esetleg állapotromláshoz vezethet. Ezért hoztuk létre a rendelőnket egy olyan településen, ahol nincs érvényes OEP-szerződésünk, mert nem szeretnénk összekeverni a finanszírozott és a magánegészségügyet – mondja Szeledi Katalin.

– Egy új rendelő kialakítása jelentős előrelépés egy vállalkozás életében. Mennyire jellemzik a Szevitalt a nagy változások?

– Nem jellemzik, alapvetően ugyanazt a szolgáltatást nyújtjuk, mint a kezdetekkor, annyi különbséggel, hogy időről időre bővítettük az ellátási területet, esetleg nyugdíjazás vagy családalapítás miatt volt egy kisebb fluktuáció. Sokáig viszonylag nyugodt, egyenes úton haladtunk előre, de a Covid, valamint az egészségügyet érintő kedvezőtlen hatások változásra ösztönöztek bennünket. Régóta terveztük a rendelő megnyitását, most cselekedtünk.

– Az egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozás speciális vállalkozás. Mégis mennyire lehet előre tervezni, vagy a piac mondja meg, hogy merre tovább?

– Azt látjuk, hogy több lábon kell állni, akkor is keresni kell más lehetőséget, ha – mint ahogy a mi esetünkben – van egy fix „láb”. Ezek a tevékenységek egymást támogatják, hol az egyik megy jobban, hol a másik, így egymást is finanszírozhatják. Emellett mindenképpen kitartónak kell lenni, nem szabad feladni az első nehézség után. Természetesen csak úgy érdemes belekezdeni egy új területbe, ha előtte megtervezzük, felmérjük, hogy van-e létjogosultsága, tájékozódunk a konkurencia felől, és számolunk. Azt tapasztaltuk, hogy sokan várnak az általunk nyújtott ellátásokra, például a gyerektornára. Amikor felmerült ennek az ötlete, nem is gondoltuk, hogy milyen sok gyereknek van ilyen jellegű problémája, és látható, hogy egyre többnek lesz szüksége speciális tornára. Ha találunk egy piaci rést, arra érdemes reagálnunk.

– Hogyan alakították ki a szolgáltatások körét, mire van kereslet?

– Többféle tevékenységet végzünk, a rendelőben a fizikoterápián belül elektro-, lézer-, mágnes- és ultrahangterápia érhető el, gyógytornászaink főként mozgásszervi betegségek kezelésére nyújtanak megoldást. Műtét utáni rehabilitációra, akut vagy krónikus állapot javítására végzünk gyógytornát, elérhető nálunk inkontinencia torna, gyerekeknek a mozgáskoordinációt javító torna, mint ahogy senior torna is. Utóbbi kettő akár csoportosan és egyénileg is. Felmértük az igényeket, hogy milyen szolgáltatásokra van kereslet, így illesztettük be a kínálatba a gyógymasszázst, ezzel bizonyos betegségek esetében komplex ellátást tudunk biztosítani.

Amellett, hogy a szolgáltatásainknak kulturált, barátságos környezetet teremtettünk, a hangsúly továbbra is az igényes szakmai ellátáson van. Ezért vezetőként fontosnak tartom a munkatársaim ismereteinek bővítését, ha olyan képzést találunk, ami illik a profilunkhoz és előre tud vinni bennünket, beíratom őket. Lehet, hogy nem rögtön térülnek meg a tanultak, de a tapasztalatszerzés, a kapcsolati háló bővítése ugyanolyan hozadéka lehet ezeknek a tanfolyamoknak, mint maga az ismeretanyag. Azt a szemléletet képviseljük, hogy tudásban, minőségben, kényelemben lehetőleg adjunk többet, mint az állami egészségügy, ehhez pedig folyamatos megújulásra van szükség.

K.T.