Sikeres és felemelő jubileum

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra  Kft. az Angster orgonagyár hagyományait folytatja Budavári Attila és Budavári Csaba szakmai irányításával. A cég idén ünnepli 30. évfordulóját. A kamara vezetőit, dr. Síkfői Tamás elnököt és Rabb Szabolcs főtitkárt, az a megtiszteltetés érte, hogy a Pécsi Székesegyházban és a régi Angster orgonagyárban rendezett ünnepségen részt vehettek és átadhatták a Magyar Kézműves Remek elismerést, a megyei üzleti közösség jubileumi oklevelét valamint a Magyar Nemzeti Múzeum orgonaszakértője, Hajdók Judit előterjesztése és a kamara döntése alapján, Budavári Attilának az  Aranykoszorús mester címet.

A Pécsi Székesegyházban, a Felföldi László püspök által celebrált szentmisén a legfőbb üzenetek a béke, az értékek szolgálata és az orgona építőszakma tisztelete voltak.

A szentmisét követően Kovács Szilárd Ferenc, a Bazilika zeneigazgatója adott orgonakoncertet.

Az ünnepségen az orgonaépítő manufaktúra valamennyi egykori és mai munkatársa részt vett

A régi Angster gyárban Budavári Attila a gyárhoz kötődő régi történeteket elevenített fel. A jubileumi megemlékezés vacsorával zárult.

A kamara vezetői a díjak átadása kapcsán megemlítették, hogy igaz, hogy az orgonagyár még szép jövő előtt áll, de így is már történelemmé vált.

Az alapítás óta 160-ra tehető a cég nagy munkáinak száma. Köztük olyan jelentős orgonák készültek, mint a MÜPA hangszere, a Mátyás templom két orgonája négy játszóasztallal, a Pécsi Székesegyház két orgonája két játszóasztallal. Nemcsak Magyarországra készítenek orgonákat, hanem külföldre is, mint pl. az Aveiroi dómba (Portugália), az Aradi Hangversenyterembe (Románia).

A következő típusú orgonákat készíti a cég: mechanikus csúszkaládás, függesztett mechanikus csúszkaládás, bass-diszcantládás, váltócsúszkás orgonát, játszószekrényt vagy önálló játszóasztalost.

A vállalkozás jelenleg 50 főt foglalkoztat. Kiemelt hangsúlyt fektetnek az utánpótlásképzésre. 30 év alatt 180 tanuló vettek fel és tanították meg nekik nemcsak a szakmai fogásokat hanem a szakma szeretetét is.

www.pomorgona.hu

Gratulálunk!