Sikeresen zárult az AMULET első nyílt felhívása

A PBKIK által menedzselt, 2021 szeptemberében indult AMULET projekt célja, hogy jelentősen hozzájáruljon a CO2-kibocsátás csökkentéséhez az EU-ban, a kkv-k szerepének megerősítésével. A projekt 3 féle anyagra koncentrál (könnyűfémötvözetek, kerámia kompozitok, szálerősítésű polimerek), mindezt négy iparágban (autóipar, repülőgépipar és a repüléstechnika, az energiaipar, építőipar).

A kihívás során egy-egy megoldandó kutatás-fejlesztési feladatra kerestek megoldást a több külföldi országból jelentkező kkv-k. Az első nyílt felhívásban az 59 beérkező pályázatból 26-ot választott ki egy szakmai zsűri. Majd ezt a számot szűkítettek 15-re. Ezeket a pályázatokat kell a nemzetközi konzorciumoknak úgy megoldaniuk, hogy a megadott határidőn belül egy megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteniük. A nyerteseknek 4 hónapjuk lesz a munkára. Ezeket a tanulmányokat egy szakmai zsűri ismét ellenőrizni fogja. A 15 pályázatot 7-re fogják szűkíteni, majd ezeket úgy fogják továbbfejleszteni, hogy egy adott szektorhoz tartozó anyagtípusból le tudjanak gyártani egy prototípust. Az első felhívás sikerességét bizonyítja, hogy 119 nemzetközi kkv vett részt benne.

A projekt magyar vonatkozását tekintve abszolút sikernek könyvelhető egy, hogy egy Baranyában működő kkv felhívására is érkezett pályázat. Szorítunk a nyertes konzorciumnak, hogy sikeresen oldják meg a feladatot, ezzel segítve a vállalkozás munkáját. Ezen túlmenően két kétfős magyar konzorcium is túljutott az első rostán, ők más területen próbálnak meg segíteni nemzetközi partnerüknek. A projekt új lendülettel folytatódik tovább.

Novembertől elindítják a második nyílt felhívást. Ismét olyan nagyvállalatok, kkv-k jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben, akik szívesen megosztanák megoldásra váró feladatukat/ feladataikat nemzetközi szakértőkkel.

A projektről bővebben olvashatnak angol nyelvű honlapjukon: https://amulet-h2020.eu/

További információ: Szigeti Rudolf,