A legbaranyaibb humán szolgáltató: az Állás-Pont

Több mint húsz éve közvetít Baranyában munkavállalók és munkáltatók között a pécsi Állás-Pont 2000 Személyzeti Tanácsadó Kft., amely ugyanúgy fókuszál a diákmunkásokra, a nyugdíjasokra, mint az aktív munkavállalókra. Ahogy Kertész Júlia ügyvezető mondja, legfőbb jellegzetességük a lokálpatriotizmus. Nem rendelkeznek országos hálózattal, a pécsi és a baranyai cégeket szolgálják ki, valamint a pécsi-baranyai munkavállalókat segítik az elhelyezkedésben, a helyben maradásban. Jól ismerik a helyi jellegzetességeket, sajátosságokat, a helyi problémákat, és ezekre hatékonyan tudnak válaszokat adni. Tudatosan nem terjeszkednek, hogy a fókusz a pécsi-baranyai területen maradjon.

– Baranya megye a foglalkoztatást tekintve sok hátránnyal bír, sokszor a kereslet–kínálat sem esik egybe. Az Állás-Pont milyen szakmai hátteret, szolgáltatásokat alakított ki ahhoz, hogy ebben a közegben ki tudja szolgálni az ügyfeleit?

– Nehezített körülmények között nagyon fontos az együttműködés, ezért ebbe az irányba törekszünk mi is. Olyan együttműködéseket sikerült kialakítanunk helyi szervezetekkel, ami hidat képez a keresleti és kínálati oldal között. Jó kapcsolatot ápolunk a PTE-vel, gyakornoki program keretében segítjük a jövő HR-szakembereinek képzését, de a nappali tagozatos hallgatók elérésében is nagy segítséget jelentenek. A kamarai „A jelen a jövőd” kezdeményezésben és a Humán Klubban is szerepet vállalunk. Kölcsönösen segítjük egymást.

– Az Állás-Pont is egy vállalkozás, amelynek saját értékei, vállalati kultúrája van. Vezetőként ön mit tart elsődlegesnek a vállalkozás menedzselésével, a kollégák megtartásával kapcsolatban?

– Cégünk egy néhány fős baráti közösségből nőtte ki magát az évek során; a fiatalos lendületet és az ösztönösen meghozott döntéseket szép lassan felváltotta a tudatos tervezés-szervezés, egy olyan szakmai háttér kialakításával, ami nagy biztonságot jelent a partnereink számára. Egyik legnagyobb erősségünk az a fajta szakmai megbízhatóság, amely a hosszú távú, stabil partnerkapcsolataink alapja. Nagyon magasan képzett munkatársakkal rendelkezünk, így komoly hozzáadott értéket tudunk biztosítani a partnereinknek. Ha egy cégvezetőnek nem kell a munkaügyi-munkajogi-HR anomáliákkal foglalkoznia, időt és energiát spórol, így sokkal hatékonyabban tud működni a saját területein.

Az Állás-Pont a kezdetek óta családias jellegű cégként működik. Figyelünk a munkatársaink igényeire, a munka–magánélet egyensúlyára, rendszeresen mérjük az elégedettségüket, csapatépítő foglalkozásokkal erősítjük a kohéziót. Valamit biztos jól csinálunk, hisz az elmúlt években gyakorlatilag nem volt fluktuáció. Még a pandémia alatt se váltunk meg senkitől, azóta is őrizzük azt az egységet, amit az évek során kiépítettünk.

– Szezonálisan változik a munkák jellege, ilyenkor megjelenik a nyári munka és a nyári diákmunka is. Mire érdemes figyelniük a foglalkoztatóknak, illetve a munkát vállalóknak?

– Ami a felnőtt munkavállalókat illeti, nem igazán beszélhetünk szezonális felfutásokról, inkább a partnercégek igényei változnak attól függően, hogy mennyi megrendeléssel bírnak, ez alapján nyilván más és más a munkaerőigényük. A globális gazdasági helyzet romlása szinte minden szektort érint, de egyelőre nem tapasztalunk számottevő visszaesést a létszámigényeket illetően. A tavalyi évhez képest talán annyi látszik, hogy a mennyiség helyett a minőség kerül előtérbe, sok cégnél már zajlik a magasabb képzettséggel és jobb kvalitásokkal rendelkező munkaerőre történő csere.

A diákmunka alapvetően nem változott az elmúlt évekhez képest; rengeteg partnerünknél egész évben, iskola mellett is folyamatosan dolgoznak diákjaink. Nekik ez nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerjék az adott céget, már a diákévek alatt tapasztalatot szerezzenek az adott munkaterületen, nem beszélve az anyagi önállósodásról. Sokszor annyira megkedveli egymást diák és foglalkoztató, hogy a diploma megszerzése után a fiatalt saját állományba veszik. Fontosnak tartjuk, hogy az itt élő, itt diákoskodó fiatalok a helyi cégeknél találják meg számításaikat. Ami a diákmunka szezonalitását illeti, a 15–17 éves korosztály az iskolaidő végével jelentkezik nálunk nyári diákmunkákra, nekik tanév közben korlátozottak a lehetőségeik. Inkább egyszerű betanított munkákat, illetve szezonális mezőgazdasági munkákat vállalnak. Mivel a legtöbb cégnél a 18 év felettieket várják, ezért limitált a fiatalkorúak elhelyezése, így mielőbbi jelentkezéssel és minél több munkanap vállalásával tudják biztosítani a helyüket.

 

Kis Tünde