Elstartolt az európai kiberbiztonsági hónap – idén a “social engineering” áll a középpontban

Október a kiberbiztonság európai hónapja. Idén már 11. alkalommal kerül megrendezésre az EU éves kampánya, amelynek célja a kiberbiztonság előmozdítása az uniós polgárok és szervezetek körében, valamint naprakész online biztonsági információk nyújtása a tudatosság növelése és a bevált gyakorlatok megosztása révén.

Az idei kampány középpontjában a “social engineering” áll. Az egyre növekvő jelenség során a csalók megpróbálják manipulálni az embereket, hogy online műveleteket hajtsanak végre, vagy érzékeny és/vagy személyes adatokat adjanak meg, amelyeket aztán rosszindulatú célokra használnak fel. Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) által közzétett, fenyegetésekről szóló jelentés szerint az adathalászat vált a leggyakoribb fenyegetéssé. Amint a támadók bejutnak egy szervezetbe, további támadásokat hajthatnak végre, például zsarolóprogramokkal.

Az európai kiberbiztonsági hónapot az ENISA, a Bizottság és az EU tagállamai szervezik, és október folyamán Európa-szerte rendezvényeket tartanak. A hónap során az uniós tagállamok által az évek során készített legsikeresebb és leginnovatívabb promóciós anyagokat is népszerűsítik.

Magyarországon a Nemzeti Kibervédelmi Intézet koordinálja a hónap eseményeit, melyhez saját rendezvénnyel is lehet csatlakozni. Az intézet a szemléletformálás és tájékoztatás mellett számos szolgáltatással segíti a szervezetek (önkormányzatok, vállalkozások, stb.) biztonságosabb működését.