Elképesztő ütemben fejlődik a pécsi Harman

Idén öt éve, hogy a pécsi Harmanban a kezdeti professzionális stúdióberendezések és világítástechnikai felszerelések gyártása mellett elindult az autóipar számára az ipari termelés, amely évről évre szédületes gyorsasággal nő. Mára olyan méreteket öltött, hogy az időközben két vállalatra, a Harman Becker Kft.-re és a Harman Professional Kft.-re szétvált cég közül az utóbbinak új gyártóhelyet kellett keresni, mert már szűkössé vált a Szilva utcai telephely. Mint Somogyvári Lajos, a Harman Becker Kft. gyárigazgatója mondja, néhány éven belül a pécsi gyár szeretne lenni Európán belül a legnagyobb Harman-gyártótelephely.

– Egy korábbi vevőnk által kezdtünk bele az autóipari gyártásba, majd ahogy megszereztük az IATF 16949-es autóipari tanúsítást, igen gyorsan felfutott a termelésünk. Évről évre kis túlzással megdupláztuk mind a létszámunkat, mind az árbevételünket. Az elmúlt időszakban több tízmillió euró értékben valósítottunk meg beruházásokat, két komplett új gyártócsarnokot alakítottunk ki és folyamatban van egy harmadik csarnok felújítása is. 2021-ben vált ketté a professional és az autóipari gyártás, és ugyanebben az évben indítottuk el a pécsi telephelyen az egyik autóipari vevőnk felé a közvetlen kiszállítást. Arra is büszkék vagyunk, hogy felszereltségben, színvonalban létrehoztunk egy a régióban egyedülálló oktatási központot, egy akkreditált duális képzőközpontot, talán ennek is köszönhető, hogy a nálunk tanuló diákok nagyon szép eredményeket érnek el országos versenyeken. Kiváló kapcsolatokat ápolunk pécsi középfokú oktatási intézményekkel, az ott tanuló diákok rendszeresen nálunk töltik a gyakorlatukat, és arra is van példa, hogy a cégünknél helyezkednek el. Ugyanilyen jó kapcsolódásaink vannak egyetemekkel is.

– A termelésbővülés nyilvánvalóan több munkavállaló foglalkoztatását feltételezi.

– A régió egyik legnagyobb munkáltatójává váltunk a 2022-re elért 1000 fős autóipari létszám, valamint a professional üzletág dolgozói létszámának összességével, jelenleg mintegy 1400 harmanos kolléga dolgozik a két pécsi gyárban. Ha kicsit előretekintünk, számos projektet indítunk a jövőben, ami további bővülést eredményez, viszont a meglévő folyamataink automatizálásával, modernizálásával, robotizációjával a létszámunk várhatóan nem emelkedik 1500 fölé. Az igények kiszolgálásához minden területen magasan képzett kollégákra lesz szükségünk.

– Mi áll e jelentős sikerek hátterében?

– A Harman világszinten vezető szerepet tölt be az autóiparban termékekben és technológiákban egyaránt, a versenytársakkal összehasonlítva is élen jár a termékportfólióban. Emellett a globális vállalat stratégiája is rendkívül előremutató, a pécsi cég pedig kiválóan tud kapcsolódni ehhez.

– Hogyan találják meg a munkatársaikat, hiszen a két üzletág más-más képességű munkavállalókra tud építeni?

– Mindkét cégnek ugyanaz a HR-csapat végzi a toborzást, ami kiváló hátteret ad a kölcsönösségnek. Amikor 8 évvel ezelőtt megvetette a gyár a lábát Pécsett, nem igazán tudták a városlakók, hogy mi is a Harman, azonban az eltelt évek alatt egyre ismertebbé vált a vállalat. Mivel számos világmárka köthető a nevéhez, ezért úgy gondolom, van egyfajta vonzereje a munkavállalók körében. Emellett kiemelkedő a cégkultúránk, az egész munkakörnyezet, a szellemiség, amit képviselünk, ez versenyképessé tesz bennünket a régióban. Számos rendezvényen jelen vagyunk, hogy népszerűsítsük magunkat, és tágítottuk a potenciális jelöltek körét azzal, hogy buszjáratokat indítottunk a bejáró kollégák utaztatására. A versenyképes fizetés mellett karrierfejlődési lehetőséget biztosítunk, és továbbra is az a célunk, hogy minél inkább helyi, pécsi, Pécs környéki kollégákkal biztosítsuk a működésünket és a növekedésünket.

– Egy vezetőnek, személy szerint önnek milyen szerepe van egy ilyen mértékű növekedésben?

– Mondhatom, hogy könnyű dolgom van, mert a Harman itt áll az ember mögött, diktálja a stratégiát, viszi előre a céget, de nyilvánvalóan egy bizonyos ponton túl egy vezetőnek személyesen is mindig van szerepe a környezete fejlődésében. Az, hogy egy cég jól működjön, hogy sikeres legyen, sok mindenben függ a vezetőtől, a vezető csapattól, illetve a kollégáktól, és attól, hogy miként tudunk motivált csapatot építeni. Olyan csapatra van szükség, amely kellőképpen magabiztos, szakmailag jártas a saját területén és hozzáértésével képes támogatni azt az irányvonalat, amit a vezetőség képvisel. Az én feladatom felépíteni ezt a csapatot, felhatalmazni a feladatok ellátására és megbízni benne. A kollégáimnak látniuk kell az eredményeinket, hiszen így születik meg részükről is a bizalom.

– Mi az ön személyes ambíciója vezetőként?

– Erősen eredményorientált vagyok, engem az motivál, ha én és a csapatom eredményesek vagyunk, ha közösen élünk meg sikereket. Ez számomra mindennap motivációt ad.

K.T.