EIC-alap frissített befektetési irányelvekkel

Az EIC-alap új fogalommeghatározásokkal és befektetési forgatókönyvekkel frissítette a befektetési irányelveket.

Az új befektetési irányelvek a pályázók és a kiválasztott vállalatok, valamint a potenciális társbefektetők számára nyújtanak tájékoztatást, részletesen ismertetve a befektetési folyamatot. Emellett tartalmazzák azt a stratégiát és feltételeket, amelyek alapján az EIC-alap befektetési és elidegenítési döntéseket hoz.

A korábbi változathoz képest az irányelvek többek között a következőket tartalmazzák:

  • a minősített befektető aktualizált meghatározása
  • a lehetséges befektetési forgatókönyvek aktualizált leírása
  • új záradékok az EIC-alap további befektetéseire és a kilépésekre vonatkozóan.

A befektetési irányelvek biztosítják, hogy az EIC-befektetések megfeleljenek a nagy potenciállal rendelkező induló vállalkozások és kkv-k támogatására, valamint további befektetők bevonására irányuló célkitűzéseknek. Ez a szöveg a Horizont Európa keretében kiválasztott vállalkozásokra alkalmazandó.

Háttérinformációk

Az EIC Accelerator vegyes finanszírozási támogatás az EIC-alapon keresztül nyújtott, legfeljebb 2,5 millió EUR összegű támogatás és 0,5 millió EUR és 15 millió EUR közötti (vagy bizonyos esetekben ennél nagyobb) tőke- vagy kvázi-tőkebefektetések egyedülálló kombinációját kínálja.

Az EIC-alap az Európai Innovációs Tanács befektetési ága. Az alap 2020. júniusi létrehozása óta mintegy 350 befektetést hagyott jóvá mélyen fejlett technológiai vállalatokba Európa-szerte. Az e vállalatok számára jóváhagyott teljes beruházási összeg 2 milliárd euró.

2023-ban az EIC-alap több mint 100 befektetési fordulót támogatott mélytechnológiai vállalatoknál, és 280 más befektető társbefektetéseit biztosította 1,2 milliárd euró értékben. Ezáltal az EIC-alapon keresztül megvalósított minden egyes euró közvetlen befektetés több mint 3,5 eurónyi további befektetést eredményez.

További információk és a befektetési irányelvek letöltése

 

Az EEN hálózat magyarországi konzorciuma, így a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz az EEN2EIC projektben: segíti a kis- és közepes méretű vállalkozásokat az EIC Accelerator program pályázatainak benyújtásában és a sikereik elősegítésében. Keressen minket!