„Hozzánk jönni kell” – a lelassulás művészetét teremtette meg Fekeden

Minden a Fekedi Stifolderrel kezdődött. Papp Gábor megalkotta a magyarországi németek Baranyában kialakult paprikásszalámi-specialitása alapján a saját prémium minőségű márkáját, ami szinte azonnal a Great Taste Awards világversenyen három- és kétcsillagos minősítéseket kapott. Mint Gábor mondja, annak ellenére, hogy a stifolder máig szép sikereket ér el, tulajdonképpen egy „ugródeszka” volt a kétszáz fős zsákfaluban, Fekeden létrehozott „egykori sváb parasztgazdaságból újjáélesztett kis gasztronómiai »központ«”-hoz, a Trabert Hofhoz. A slow food filozófiáját zászlajára tűző étterem a minőségi ételeket és a ráérős étkezést állítja fókuszba, a helyszín szinte rákényszerít a lassabb tempóra.

– Egy hirdetésben láttam meg ezt a gyönyörű sváb házat Fekeden, ami ráadásul abban a faluban található, amely az itt élők saját identitásának egyik fontos elemeként minden évben megrendezi a Fekedi Stifolder Fesztivált. Ebben a kis zsákfaluban minimális a turizmus, de belföldi és külföldi példákat látva, illetve marketinget tanult emberként az én fejemben már megvolt a koncepció egy vendégfogadó helyre. A kezdetektől az volt az alapvetés, hogy minden a stifolderre épüljön, de mellette legyen egy kis kávézó a lehető legjobb minőségű süteményekkel. Ehhez jött a melegkonyha egy gasztroterasszal, idén pedig megnyitottuk a pajtából kialakított rendezvénytermünket.

– Mi az étterem koncepciója?

– Alapvetően a sváb identitás köré szerveződik. A sváb gasztronómiát képviseljük, de nem teljesen a tradicionális elvek mentén, inkább a bisztró jelleg dominál. Igyekszünk kicsit érdekesebbé tenni a hagyományos ételeket. Úgy alakítottam ki mindent, ahogy azt én is szeretném megkapni egy hasonló helyen. Ezért a Trabert Hofban nem a formalitásokra épülő vendéglátás valósul meg, sokkal inkább egy lakásétteremhez hasonlítható közvetlen hangulat jellemző ránk.

– Kik jelentik a vendégkört? Honnan érkeznek vendégek?

– Alapvetően a kistérségben élők, a környező falvakban élők jelentik a törzsközönséget, sokan már az első alkalommal megkedvelték ezt a hangulatot és többször is visszajönnek. Egy szűrt közönségről beszélhetünk, amelynek értéket képvisel a sváb népi építészet megőrzése, illetve bizonyos értelemben a megújítása, az általunk képviselt gasztronómiai koncepció, egyáltalán a vidéki csend és nyugalom. Élményt akarunk nyújtani, mert azt gondolom, hogy ma már a gasztronómia erről szól. Aminek része maga a fizikai lokáció, természetesen a gasztronómiai kínálat és a szolgáltatás jellege. Ez a három megalapoz egy élményt, amiért érdemes néhány kilométerre elutazni. Sok gasztronómiában jártas vendégünktől kapunk igen elismerő visszajelzést. Értékelik a közvetlen hangulatot, érdekli őket a történetünk, ha van rá idő, én is szívesen beszélgetek velük. Ez a szó szoros értelmében vett vendégség élménye fogja meg őket. Ide nem az utcáról esik be a vendég, hozzánk jönni kell. Ez egy külön program. A sloow food jegyében ráérős időt töltenek el, kifejezetten élvezik az ittlétet.

– Említette a helyieket, ők miként fogadták a Trabert Hof megnyitását a faluban? Mégiscsak újdonság lehetett számukra.

– Örültek neki, ezt is igazolja, hogy szép számmal rendeztek nálunk kisebb családi eseményeket, születésnapokat, keresztelőket, tavaly egész évben sok ilyen rendezvényünk volt, és idén is számítanak ránk. Emellett szép lassan megtalálnak bennünket a cégek is. Mivel egyelőre hétfőtől csütörtökig à la carte még nem vagyunk nyitva, csak bejelentkezéssel fogadunk vendégeket, ezért ezeken a napokon szívesen megnyitjuk az éttermet privát üzleti ebédek lebonyolítására. Épp a minap rendezett egy üzleti vacsorát nálunk egy pécsi cég a svájci partnerei számára, mindenki nagyon élvezte az ételeket és a hangulatot. Baranyában, a régióban sok német kapcsolatokkal vagy német típusú kötődéssel működő vállalkozás van, bízom benne, hogy felfedezik maguknak ezt a helyet.

– Megnyílt a pajtából kialakított rendezvénytér, ez miként formálja a vállalkozást?

– Mivel egyelőre nem fűthető, ezért elsősorban szezonális lesz a működése. Kisebb létszámú esküvőket, családi eseményeket, de céges rendezvényeket is meg lehet valósítani benne. A célunk, hogy akár egy kis zenével, vendégekkel, minőségi gasztronómiával tematikus programokat tudjunk kínálni, ezáltal is legyen egy kis érdekesség ebben a régióban. Hamarosan paprikatermelő barátainkkal és halászléfőző bajnokokkal lesz egy halas programunk, majd egy közel-keleti témájú gasztronómiai estet rendezünk. Hatalmas siker volt az első oktoberfesztünk klasszikus csülöksütéssel, csapolt sörökkel és zenekarral. Fontosak a német gyökerek, de időnként igyekszünk egy kicsit szélesebb kitekintést adni a vendégeinknek.

K.T.