'Advanced Materials & manufacturing United for LightwEighT'

Az AMULET projekt célja, hogy jelentősen hozzájáruljon a CO2-kibocsátás csökkentéséhez az EU-ban a kkv-k szerepének megerősítésével, amelyek innovációit várhatóan a klaszterek fogják elősegíteni és támogatni.

Az AMULET feladata az új értékláncok létrehozása a korszerű könnyűsúlyú anyagok elterjedésének segítésével a különböző területeken, a régiók és ágazatok közötti tudástranszfer révén.

Partnerek: 10 ország, 13 partner

 1. Technical University of Chemnitz RTO TUC DE
 2. Bydgoszcz Industrial Cluster Cluster BIC PL
 3. The Advanced Materials Cluster of Catalonia Cluster MAV ES
 4. Flanders Make RTO FM BE
 5. Norwegian University of Science and Technology RTO NTNU NO
 6. Jožef Stefan Institute RTO JSI SI
 7. IMAST Scarl Cluster IMAST IT
 8. Plastipolis Cluster PLAS FR
 9. Chamber of Commerce and Industry of Pécs-Baranya (is the management organization of the South West Hungarian Engineering Cluster) Cluster SWHEC HU
 10. Cluster MECH Cluster MECH IT
 11. Moravian-Silesian Automotive Cluster Cluster AKL CZ
 12. FundingBox Accelerator sp. z.o.o. SME FBA PL
 13. Bax Innovation Consulting SL SME BAX ES

A projekt koordinátora: „Technical University of Chemnitz” (TUC).

A projekt kezdete: 2021. 09. 01.

PBKIK számára megítélt támogatási összeg: 106.250 EUR

Becsült összköltségvetés: 4.967.007,50 EUR

Támogatási intenzitás: 100%

Megvalósítás időtartama: 36 hónap

A projekt weboldala: www.amulet-h2020.eu

A projekt tájékoztatója

A szén-dioxid-mentesített és hatékony körforgásos gazdaság céljának elérése érdekében a könnyűszerkezetes építés kulcsfontosságú szerepet játszik. Ennek során a fejlett könnyűszerkezetes anyagok, például a szálerősítésű polimerek, a kerámia mátrixú kompozitok és a könnyűfémötvözetek alkalmazása már az elmúlt évtizedekben jelentős súlycsökkentést tett lehetővé, miközben a teljesítményt növelte. A könnyűszerkezetes anyagok előnyei különböző iparágakra terjednek ki, és a legjelentősebb hatást az autóiparra, a repülőgépiparra és a repüléstechnikára, az energiaiparra és az építőiparra gyakorolják.

A konzorcium a résztvevő klaszterek tagságait is figyelembe véve mintegy 1717 kkv, 341 nagyvállalat és 93 egyetem, kutatási és innovációs intézet közös hálózatából áll.

Háromféle tevékenységet hajtanak végre az innováció előmozdítása érdekében a felsorolt területeken a KKV-k.

 • A jelenlegi ágazati kihívásokra összpontosító 7. technológiai érettségi szintű (TRL7) kutatás-fejlesztési demonstrációs projektek kidolgozása
 • A projektben résztvevő kkv-k műszaki képzési támogatást és business-to-business coaching-ot kapnak innovatív megoldásaik piacosításának felgyorsítása érdekében.
 • Olyan önfenntartó üzleti keretrendszer létrehozása, melyben a már meglévő és az új ipari ellátási láncok szereplői ki tudják aknázni az innovatív, könnyűsúlyú anyagokban rejlő piaci lehetőségeket.

Érintett szektorok

 • Építőipar
 • Repülőgépipar és repüléstechnika
 • Energiaipar
 • Autóipar

 

Korszerű anyagok

 • Szálerősítésű polimerek
 • Kerámia mátrixú kompozitok
 • Könnyűfém ötvözetek

Tevékenységek:

2 nagy csoport

 1. Tematikus versenyek: finanszírozási eszközök megteremtése az európai konzorciumok (2-3kkv) számára, konkrét, aktuális kihívások megvalósítására + a megoldások fejlesztésének a felügyelete.
 2. Tudásátadás: oktatási anyagok készítése és kommunikációja a tudomány és a technika jelenlegi állásáról (videók, dokumentumok, webes szemináriumok, coaching lehetőségek).

Kapcsolódó hírek

AMULET 2. nyílt felhívás

Az AMULET projekt keretében 4 iparágban – autóipar, repülőgépipar, építőipar, energia ipar – 3 féle anyagra – könnyűfém ötvözetek, kerámia kompozitok, szálerősítésű polimerek – állítottak kihívásokat a nemzetközi konzorcium partnerei.

Bővebben»

Munkába állt a klaszter

Megtartotta a 2023-as év első ülését a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK).

Bővebben»

Ismerjék meg a győzteseket

Elkészült az AMULET (Advanced Materials & Manufacturing United for LightwEighT) projekt 1. nyílt felhívásának nyerteseit tartalmazó felsorolás. Emellett ugyanitt megtalálhatóak a nyertes projektek is, melyeket a kkv-k alkotta konzorciumok fognak

Bővebben»

Sikeresen zárult az AMULET első nyílt felhívása

A PBKIK által menedzselt, 2021 szeptemberében indult AMULET projekt célja, hogy jelentősen hozzájáruljon a CO2-kibocsátás csökkentéséhez az EU-ban, a kkv-k szerepének megerősítésével. A projekt 3 féle anyagra koncentrál (könnyűfémötvözetek, kerámia

Bővebben»

AMULET projekt

Sikeresen lezajlott a kamara egyik nagyszabású Horizont 2020-as projektje, az AMULET mindhárom online tájékoztató és partnerkereső rendezvénye.

Bővebben»