InnoWeit – az innováció mérhetőNémetországban az innovatív projektek nagy része meghiúsul – ennek észre- és tudomásul vételénél azonban nem állnak meg a szakemberek a nyugat-európai országban. A gazdaság gerincét adó kis- és középvállalkozások támogatására működő eszközt hoztak létre, mellyel megelőzhető a fejlesztésekbe kezdő KKV-k munkájának kudarca.

Ahogy Németországban is, úgy hazánkban is az érdekképviseleti feladatokat is ellátó kamara, jelesül a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kezdett az InnoWeit innovációs kompetenciamérési és -fejlesztési projektbe.

A német diagnosztikai eszköz „odakinn” az InnoKenn névre hallgat, és eddig több ezer kis- és középvállalkozás esetén vetették be a vállalati kultúra és képességfejlesztés érdekében. A megkérdezettek mindössze 7%-a nyilatkozott úgy, hogy innovációs képességeiket valaha is elemezték.

A módszer fejlesztése során azonosították azokat az akadályokat, melyekkel meg kell küzdeniük a német vállalkozásoknak. Így leginkább a hiányzó szervezeti felépítés, tisztázatlan felelősségi viszonyok, nem létező vagy rossz módszerek, a munkatársak bevonódásának alacsony szintje, időhiány került előtérbe.

Ekképpen az InnoWeit projekt célja, hogy mérje és értékelje az innováció alapjait biztosító képességeket és készségeket, és javaslatot adjon azok fejlesztésére a 4 fő dimenzióban:

  • stratégia
  • folyamatok
  • szervezeti felépítés
  • szervezeti kultúra / munkatársak.

A projekt jelentős fejlesztési potenciállal bír, miután jelenleg az „ötlettől a piacra lépésig” folyamatnak az elején tud segítőleg beavatkozni, illetőleg javaslatokat adni.

Az együttműködő partnerek most arra vállalkoztak, hogy a több éves múlttal rendelkező eszközt a Lifelong Learning program InnoWeit projekt keretein belül adaptálják Magyarországon kívül Bulgáriában, Görögországban, Litvániában és Spanyolországban.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a projektben 5 vállalkozás felmérését, számukra tréningek megtartását vállalta, illetve a szakmai szervezetek és érdekképviseletek bevonását.

A projektről további információkkal Császár Gergely () szolgálhat.

Minden, amit a projektről tudni kell: http://www.pbkik.hu/hu/cimkek/innoweit

A projekt honlapja: www.innoweit.eu

Támogató: Erasmus+

innoweit program banner