„Felelősséget érzek a közvetlen környezetem iránt”

Szinte mindig úton van Horváth László, a főként építőipari kivitelezéssel foglalkozó szigetvári Melio-Start Kft. ügyvezetője. Ha nem az építkezéseken találjuk meg, akkor a kamara szigetvári városi elnökeként intézi az ügyeket. Vagy a török-magyar kapcsolatok ápolását végzi, hiszen húsz évig a Török Köztársaság tiszteletbeli konzuljaként segítette az idelátogató politikusok, üzletemberek, turisták útjait. De az is lehet, hogy valamelyik kulturális vagy sportegyesületnek szerez támogatást, esetleg szervezi az utazásukat. Esetleg a Székelyföld Szerelmesei Egyesület alelnökeként gyerekeket táboroztat. Netán a térségbeli vállalkozások összefogásáért tevékenykedik. Utóbbi munkáját a VOSZ megyei elnökeként is végzi, amiért 2019 végén a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Magyar Gazdaságért Díjjal tüntette ki. Ez nagy meglepetés volt az üzletember számára.

Bővebben…

Informatika, gépészet, gyengeáram: így teljes a Gyapinet

Letisztult, jól elhatárolható tevékenységi körök, rendszerben gondolkodás, a munkatársak megbecsülése – ezek a gondolatok járnak az ember fejében, miközben Wágner Györgyöt, a pécsi Gyapinet Solutions ügyvezetőjét hallgatja. A gépész-informatikus cégtulajdonos meggyőző lendülettel beszél cége elmúlt 17 évéről és valószínűleg valamit olyat tudhat, amit csak kevesen: meglátni a piac számára fontos szegmenseket és összetartó csapatot építeni, ahonnan szinte nincs elvándorlás.

Bővebben…

A fejlődés kulcsa a tudatos tervezés

Míg néhány évvel ezelőtt tulajdonképpen még ketten dolgoztak a szervezeti diagnózist, üzleti coachingot és tréningeket, vezetői kompetenciafelmérést nyújtó MyPro Solutions-ben, ma már 8 munkatárs látja el az egyre növekvő mennyiségű feladatot. Látványos fejlődésen ment és megy keresztül a pécsi vállalkozás, és mint Dobos Elvira ügyvezető mondja, a növekedés tudatos döntésük és munkájuk eredménye.

Bővebben…

Megismerték a világban a fekedi stifoldert

A fine dining élelmiszerek Oscar-díján 3 kimagasló díjat nyert idén egy baranyai családi manufaktúra, a Fekedi Stifolder. A Great Taste Awards 2019 eredményhirdetésén Londonban a szalámik kategóriájában három csillagos minősítést kapott a 100% szürkemarhából készített Fekedi Busó Stifolder csípős változata, a vállalkozás másik két szalámija pedig két csillagot. A három csillag a legmagasabb elismerést jelenti, amit 2 spanyol chorizo és 1 angol szalámi mellett egyedül a magyar stifolder érdemelt ki. Ezzel a Fekedi Stifolder lett a világ legjobb és legeredményesebb szalámigyártója 2019-ben. Pedig a vállalkozás az elején nem is stifolderkészítésbe akart kezdeni.

Bővebben…

„Az a filozófiánk, hogy mindig többet adjunk, mint amit elvárnak”

Ha az ember egy 200 fős céget akar, akkor 20 főnél már úgy kell kinéznie annak a cégnek, hogy akár 200 fővel is működőképes legyen – foglalja össze röviden cégépítési stratégiáját Teszárik Zoltán, a komlói székhelyű Anderson Group Hungary Kft. ügyvezetője, aki igen tudatosan gondolkodik vállalkozása irányításáról, jövőjéről. A korábban az egyik legnagyobb magyar vállalatnál támogatási vezetőként dolgozó üzletember a teljes értékesítési folyamat lebonyolítását, széles körű irodai adminisztrációs és ügyfélszolgálati tevékenységet nyújtó cégét Komlón működteti, de közeli tervei között szerepel a pécsi iroda megnyitása is. A jelenlegi 24 főt foglalkoztató vállalkozást öt éven belül 500 fős cégként látja.

Bővebben…

Innováció, naperőművek, barátságos környezet, támogató közeg

30 éve vezetni egy vállalkozást önmagában siker. De úgy irányítani egy több mint 2 milliárd forint éves árbevételű, 60 főt foglalkoztató cégcsoportot, hogy az folyamatosan fejlődjön, az elismerésre méltó teljesítmény. Idén ünnepli 30 éves évfordulóját az erősáramú, főleg villamos projektekkel, kereskedelemmel és mérnöki munkával, illetve reklámfelületek értékesítésével, egyedi reklámtárgyak készítésével foglalkozó pécsi székhelyű cégcsoport, így annak zászlóshajója a Techniq 2000 Kft., amely az utóbbi években a villamos szakterületen végzett klasszikus munkái mellett egyre nagyobb figyelmet fordít a K+F tevékenységre. Nagy László tulajdonos-ügyvezető beszélgetésünk alatt mindvégig a csapat jelentőségét hangsúlyozza, a vállalkozás sikerét ugyanis elsősorban a munkatársainak tulajdonítja.

Bővebben…

Mesterséges intelligencia a tetőcserépgyártásban

Világszínvonalú, a 21. század technikáját alkalmazó fejlesztésbe kezdett két baranyai vállalkozás: a Közép-Európában élenjáró technikai, technológiai színvonalon beton tetőcserepet gyártó bólyi székhelyű Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. megbízásából olyan vizuális ellenőrző rendszert fejleszt a hardver- és szoftverfejlesztő, egyedi megoldásokat nyújtó pécsi RG Net Kft., amely a gyártás különböző fázisaiban képes kiszűrni a hibás cserepeket. A hazánkban úttörőnek mondható konstrukcióban a mesterséges intelligencia is szerepet kap és az innovációs folyamat már az ipar4.0 szellemében zajlik. A két cég egymásra találásban jelentős szerepe volt a kamara főtitkárának.

Bővebben…

„A koncepciónk az volt, hogy olyan vállalkozást hozzunk létre, ami úgy működik, mint egy bevásárlóközpont”

Könyvelés és bérszámfejtés – ezzel a két tevékenységgel kezdődött 15 évvel ezelőtt az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. működése, de a tulajdonos-ügyvezető Csongár Gábor számára hamar világossá vált: sokkal jobbak az esélyeik a piacon, ha komplex szolgáltatást nyújtanak. Így kapott egyre nagyobb teret a pályázatírás, a projektmenedzsment, az adótanácsadás és a munkaügyi problémák kezelése. Sikerük egyik titka, hogy mindig tudtak válaszolni a kihívásokra, vagy éppen elébe menni a változásoknak.

Bővebben…

Egy év alatt megduplázta az árbevételt

Mondhatni, hogy egyenes volt az út Katics Ákos, az energetikai szektorban szolgáltatást végző, pécsi székhelyű Hungaro Energy Kft. ügyvezetője előtt, amikor elfoglalta a családi vállalkozásban a vezetői széket. A fiatalember már egyetemistaként is a cégben dolgozott, ám több évtizedes vezetői tapasztalatokkal bíró édesapja fokozatosan adta át neki az irányítást, egyre nagyobb és nagyobb teret engedve a döntésekben. A földgáz- és villamosenergia-értékesítéssel, a kapcsolódó karbantartási tevékenységgel és energetikai tanácsadással, a berendezések fogyasztásának optimalizálásával foglalkozó vállalkozás ügyvezetője nem okozott csalódást: tavaly sikerült megdupláznia az egy évvel korábbi árbevételt, így a végösszeg év végén 4,3 milliárd Ft volt.

Bővebben…

„Számunkra az a legfontosabb, hogy megbízható informatikai partnerek legyünk”

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a W5labs IT-fejlesztő cég tulajdonos-ügyvezetője, Csepregi Zoltán, mint azt, hogy a pécsi cég Európa egyik vezető ügynökségévé váljék. A tudatos cégépítés és tervezés, a szigorú belső rendszerek és folyamatok kidolgozása, a magas képzettségű munkaerő megtalálása és a működési alapelvek megfogalmazása mind a siker felé viszi a 30 fős vállalkozást. Az utóbbi hónapokban begyűjtött elismerések is azt vetítik előre, hogy hallunk még az ambiciózus fiatalemberről és csapatáról.

Bővebben…