Erős évzárás után már a szezonra készül a Teleky Cégcsoport

A tavalyi év vége igen sok munkát: céges és egyéni megrendelést hozott a vendéglátással foglalkozó Teleky Cégcsoport számára. Számos vállalati rendezvényen kellett helyt állniuk, de mint minden évben, 2023-ban is jelentős volt a karácsonyi elviteles ünnepi ételek iránti kereslet. Aki követi Teleky Zoltán séf közösségimédia-oldalait, aligha tud ellenállni az ott bemutatott ételkölteményeknek. Most az év eleje a pihenésé, a felkészülésé, hogy újult erővel indíthassák tavasszal a szezont.

Bővebben…

Elképesztő ütemben fejlődik a pécsi Harman

Idén öt éve, hogy a pécsi Harmanban a kezdeti professzionális stúdióberendezések és világítástechnikai felszerelések gyártása mellett elindult az autóipar számára az ipari termelés, amely évről évre szédületes gyorsasággal nő. Mára olyan méreteket öltött, hogy az időközben két vállalatra, a Harman Becker Kft.-re és a Harman Professional Kft.-re szétvált cég közül az utóbbinak új gyártóhelyet kellett keresni, mert már szűkössé vált a Szilva utcai telephely. Mint Somogyvári Lajos, a Harman Becker Kft. gyárigazgatója mondja, néhány éven belül a pécsi gyár szeretne lenni Európán belül a legnagyobb Harman-gyártótelephely.

Bővebben…

A vendégek szinte hazajönnek a Sopianae Hotelbe

Mint ahogy a ruhabutikokban, ahol a minimális darabszám miatt egyfajta exluzivitást élhet meg a vásárló, úgy kis méretüknél fogva a butikhotelek is hasonló érzést keltenek a szállóvendégeikben. A pécsi Boutique Hotel Sopianae a belváros szívében 22 szobával, szaunával és biliárdteremmel, valamint egy kiválóan felszerelt konferenciateremmel várja a vendégeket. A szálloda mérete miatt a személyzet és a vendég közötti kapcsolat igen közvetlen, még az is előfordulhat, hogy a szállodavezető vásárol különleges táplálékot egy vendég kutyájának. Éppen a kicsinység ad lehetőséget a minőség magas szinten tartására, valamint az egyediségre. Ahogy Bősz-Tóth Veronika hotelmenedzser mondja, mindegyik szobájukban igyekeznek egyedi stílust kialakítani, nincs is két egyforma közöttük. Törzsvendégeik általában a „saját”, jól megszokott szobájukat kérik, ettől otthonosan érzik magukat.

Bővebben…

„Mi nem trendkövetők vagyunk, hanem trendcsinálók”

Tulajdonképpen egy dühös helyzetből született 15 évvel ezelőtt a zuhanásbiztonság területét felölelő GAZEK márka, amikor egy üzleti tárgyaláson az addig munkavédelmi eszközök, felszerelések forgalmazását végző Bogos Csaba úgy döntött: a saját útját fogja járni. Jó érzékkel talált rá az addig hazánkban kevés fókuszt kapott zuhanásbiztonságra, és módszeresen, lépésről lépésre építette fel a mára védjeggyel ellátott márkát. Az eszközfejlesztéssel, -forgalmazással és felülvizsgálattal, oktatással foglalkozó vállalkozás nem a „hagyományos” utat választotta, mint ahogy a cégvezető-tulajdonos látásmódja és gondolkodása is eltér a sémáktól. Ahogy mondja, „mi nem trendkövetők vagyunk, hanem trendcsinálók”.

Bővebben…

„Levi bácsi a legjobb oktató”

Iskolai oktatástechnikusként kezdte a pályafutását, és a tanítás a mai napig Morvai Levente, a Charter Informatika Kft. ügyvezetője életének meghatározó része. Sokaknak ismerős lehet a Koppints, nagyi!, a Szereljünk, Apa! vagy a Kockulj okosan cím, amelyek a Charter egy-egy oktatást is magában foglaló programját takarják. Hamarosan várhatóan a BYTELABS elnevezés is bekerül a köztudatba (https://bytelabs.hu/), ugyanis Levente létrehozott Pécsett egy digitális élményteret, ahol középiskolások egymást segítve és inspirálva a legmodernebb technológiákat megismerve tanulhatnak együtt – mindezt ingyenesen.

Bővebben…

A legbaranyaibb humán szolgáltató: az Állás-Pont

Több mint húsz éve közvetít Baranyában munkavállalók és munkáltatók között a pécsi Állás-Pont 2000 Személyzeti Tanácsadó Kft., amely ugyanúgy fókuszál a diákmunkásokra, a nyugdíjasokra, mint az aktív munkavállalókra. Ahogy Kertész Júlia ügyvezető mondja, legfőbb jellegzetességük a lokálpatriotizmus. Nem rendelkeznek országos hálózattal, a pécsi és a baranyai cégeket szolgálják ki, valamint a pécsi-baranyai munkavállalókat segítik az elhelyezkedésben, a helyben maradásban. Jól ismerik a helyi jellegzetességeket, sajátosságokat, a helyi problémákat, és ezekre hatékonyan tudnak válaszokat adni. Tudatosan nem terjeszkednek, hogy a fókusz a pécsi-baranyai területen maradjon.

Bővebben…

„Amit édesapám felépített, annak a dupláját szeretném elérni”

Egy garázsból indult az 1980-as évek elején a pécsi Termoplast története, műanyag fröccsöntéssel készítettek klasszikus háztartásipari termékeket. A ma a vállalkozást vezető Siklósi Gábor édesapja, az alapító jó érzékkel tapintott rá azokra az irányokra, amelyek meghatározták a cég fejlődését. A 2000-es évek eleje óta műszaki gyártást végző nagyobb vállalatok beszállítójaként vannak jelen, magas minőségű termékeik garanciát jelentenek a piacon maradásra. Azonban akadnak olyan időszakok, amikor ez sem elég, a világban zajló folyamatok a pécsi cég működésébe is begyűrűznek.

Bővebben…

A vállalkozói tapasztalat meghozza a bátorságot is

Melegh Andrea az Enterprise Europe Network követe a Dél-dunántúli régióban. A hálózat szolgáltatásainak sokféleségét hivatott a saját vállalkozói tevékenysége során használni és népszerűsíteni. Ez a feladat részéről nagyfokú nyitottságot igényel, ami értelemszerűen sok esetben együtt jár a komfortzónából való kilépéssel, amihez időnként nagy bátorság is kell.

Bővebben…

Ahol a gépek új életre kelnek

A Castolin Zrt. a nemzetközi Castolin Eutectic tagja, a vállalat magyarországi képviselője. A globális cég fő profilja karbantartási megoldások értékesítése a piac olyan területein, ahol a technológiai folyamatok járulékos eredményeképp a cégek különböző kopási problémákkal néznek szembe. A megoldások speciális anyagokat, technológiákat, a technológiák gépeit, de akár szerviztevékenységet is jelenthetnek. A pécsi cég működését főleg ez utóbbi jellemzi – mondja Schnieder Márk üzemvezető.

Bővebben…

„Aki egyszer belekóstol a kesztyűs szakmába, az nem menekül többé”

Legutóbb Rihanna kezén tűnt fel a Super Bowl-on egy pécsi kesztyű a Pécsi Gloves International műhelyéből (már nem először készítettek a világsztárnak kézrevalót), de több hasonló ismertségű művész, pl. Madonna, Katy Perry vagy Ryan Gosling is viselt már pécsi kesztyűt. Mint Schweitzerné Hornicz Bernadett ügyvezető mondja, másfél évtizede együtt dolgoznak a kesztyűs tervezővel, Gáspár Dórával, ezt a megrendelést is ő hozta, de mivel nem volt kellő színű bőr a raktárában, a pécsiekhez fordult.

Bővebben…