Ipar 5.0 – eljött már az ideje?

Még meg sem valósult az ipar 4.0, máris itt a következő ipari forradalom? Az ipar 4.0 2010 körül kezdődött, az automatizálás és a digitalizáció összekapcsolásáról szólt, a fejlett technológiának és az automatizálásnak köszönhetően a vállalatok robotokkal helyettesítették az emberi munkát. Az ipar 5.0 eljöveteléről már napjainkban beszélnek, ennek a fókuszában az emberek és a gépek közötti együttműködés áll. Az ötödik ipari forradalom a termelés hatékonysága érdekében az emberek robotokkal való összekapcsolását és ezek együttműködését jelenti. De tényleg itt tartunk és miként alkalmazkodnak a kihívásokhoz az oktatási intézmények, a vállalkozások? Erre igyekeztünk választ találni cikkünkben.

Bővebben…

Nyár, munka, lehetőségek

Hiányszakmák, a Covid következtében előállt munkaerőpiaci helyzet, nyári szabadságolások, a szomszédos országban zajló katonai konfliktus hatásai, diákmunkák, szakmai gyakorlat, külföldi munkavállalás – és biztosan lehetne folytatni a sort, mi minden hat a foglalkoztatásra, az elhelyezkedési lehetőségekre megyénkben is. A kis- és középvállalkozások többsége a fluktuáció és a munkaerő megtartásának kérdésével szembesül nap mint nap, van, aki az egyetemi vagy a középiskolai kötelező szakmai gyakorlattal enyhítene a helyzeten. Humán erőforrás körképünkben arra is keressük a választ, hogy mit tehetnek a cégek azért, hogy az ott dolgozó munkatársak ne akarjanak továbbállni.

Bővebben…

5 ágazatban zajlottak a szakmaismereti versenyek nagy sikerrel

Gépipar, elektronika, építőipar, járműgyártás és vendéglátás. 2022-ben minden pályaválasztás előtt álló iskolás megtalálhatta a számára érdekes területet és a gyakorlatban ki is próbálhatta. 2 év pandémia okozta kihagyás után teljes erővel indultak 2022-ben a kamara által szervezett szakmaismereti versenyek. A tapasztalatokról, sikerekről, támogatókról Purger Valéria, a kamara pályaorientációs tanácsadója számol be.

Bővebben…

A régió fejlődéséért együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával

Baranya megye és a régió gazdasági, társadalmi fejlődése a XXI. században a tudásintenzív gazdaságon alapul. Ahhoz, hogy a digitális tudáson, az új technológiákon alapuló versenyképes szolgáltatások és termelőtevékenység kifejlődhessen Pécsett, Baranya megyében és a Dél-Dunántúlon, a helyi iparnak be kell kapcsolódnia a negyedik ipari forradalom technológiai fejlődési hullámába. Ehhez elengedhetetlen az egyetemi tudásbázis közös fejlesztése, az ipari forradalom technológiai kihívásait megoldó szakmunkások, technológusok, mérnökök, kutatók növekvő számú képzése és alkalmazása. Többek között ez is a célja a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK), valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) között 2022. március 2-án kötött együttműködési megállapodásnak, amely hosszú távon a régió életminőségének javítását, a prosperáló helyi gazdaság és társadalom létrehozását szolgálja.

Bővebben…

Hamarosan láthatóvá válik Baranya innovációs potenciálja

Várhatóan még a tavasszal megnyílik Pécsett a KKV Innovációs Központ, amely „civil” kezdeményezésre, ám a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint a Pécs-Baranyai Gazdaságfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft. együttműködésével valósul meg. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Baranya megyében az országos szint alatti ráfordítás jellemzi a vállalkozói innovációt. A megyében ugyan sok innovatív vállalkozás van, de többen rejtve, elszigetelve dolgoznak. A helyi vállalkozásokban rejlő lehetőségek bemutatására jelenleg nincs egy olyan fizikai tér, amely virtuális, modern eszközökkel felszerelve a potenciális befektetők és partnerek számára megmutatná mindazt a tudást, amivel rendelkeznek. E kijelentés néhány hónap múlva már múlt időbe tehető.

Bővebben…

Új lendülettel 2022-ben

Új év, új tervek, új kihívások – az idei év is így indul a baranyai gazdaságban, illetve a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál. A pandémia jelentős nyomot hagyott az elmúlt két éven, az ebből kiinduló gazdasági változások a következő időszakot is meghatározzák. Milyen kihívások előtt áll a kamara 2022-ben, hogyan tudja segíteni a vállalkozásokat és a gazdaságot? Milyen tervekkel indulnak neki az évnek az egyes cégek? A válaszokat ebben az összeállításban összegezzük.

Bővebben…

Egészségipar, biotechnológia – a tudásmegosztásé a jövő

A jövő a laborokban születik – elég, ha csak a koronavírus-járvány elleni újhullámos vakcinák kifejlesztésére gondolunk, de mind az egészségipar, mind a biotechnológia elképesztő felfedezéseket tesz vagy végez fejlesztéseket az emberiség életben maradása, életminőségének javítása érdekében. Az elmúlt években egyre élesebben látható, hogy önmagában egyik tudományág sem képes hatékonyan működni, szükség van a tudásbázisok összekötésére, a szereplők összefogására. Baranyában is elindult egyfajta közeledés a terület szereplői, az intézmények és a vállalkozások között, hogy ez hol tart, milyen eredményei vannak, ezt foglaltuk össze ebben a cikkben.

Bővebben…

Naprakész információk első kézből a sikeres üzletkötéshez

Végéhez közeledik a 2021-es év, mely egyben egy hétéves periódus zárását is jelenti. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara már 14. éve tagja az Enterprise Europe Network világméretű hálózatnak, melyet az Európai Bizottság hozott létre.

Azt, hogy mivel is foglalkozik a hálózat a dél-Dunántúlon, legjobban az utóbbi időszak eredményei mutatják be.

Bővebben…

Ipar 4.0 – javában zajlik a 4. ipari forradalom

A 4. ipari forradalom, azaz közkeletű nevén az ipar 4.0 elképesztő megoldásokat hozott az elmúlt évtizedben. A termelőcégek termelési folyamatait számítógépek és robotok vezérlik, a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó és sok esetben már döntést hozni is képes eszközök alapjaiban változtatják meg a technológiát, az emberek munkáját. A digitalizációs technológiák felülírják a fizikai korlátokat és új lehetőségeket teremtenek, felértékelődik az információ, az adatgyűjtés és az internet által megszerzett tudás pedig teszik lehetővé az eddig csak a fizikai térben létező termékek, szolgáltatások újraépítését. Az „okos” gyárak megteremtik a hatékonyabb és versenyképesebb termelést. Hogy a baranyai vállalkozások milyen ipar 4.0-s megoldásokat alkalmaznak, ezeket miként tudják kamatoztatni a vállalkozásukban, ezt igyekeztünk összefoglalni ebben a cikkben.

Bővebben…

Érettségivel szakmát? Két szakma megszerzését is támogatja az állam

A 2021/22-es tanévre országosan 101881-en adták be a jelentkezésüket felsőoktatási intézménybe, ebből 75748 fiatal kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben az egyetemeken (forrás: felvi.hu). Ha csak ezt az adatot tekintjük, több mint 26 ezer érettségizettnek kell elgondolkodnia a hogyan tovább-on, ám ez a szám ennél biztosan magasabb, hiszen nem mindenki adta be a felvételi jelentkezését. Ma egy „sima” érettségivel kevésbé lehet érvényesülni a munkaerőpiacon, mindenképpen növeli az elhelyezkedési esélyeket egy vagy két szakmai végzettség. A szakképzés átalakulásával most két szakma ingyenes megszerzését is lehetővé teszi az állam. Hogy Baranyában hol és hogyan lehet szakmát tanulni érettségi után, ezt foglaltuk össze ebben a cikkben.

Bővebben…