Aktív 2019 után még nagyobb tempójú 2020 jön

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elérte, hogy a vállalkozásokat érintő innovációs és gazdaságfejlesztési kormányzati programok kidolgozói megyei fórumokon ismerjék meg a gazdasági szereplők véleményét, javaslatait. Az egyetem meghatározó karai és intézetei részére a kamara a reálgazdaság igényeit és elvárásait közvetítette, szakmai együttműködéseket szervezett a kutatók és a helyi vállalkozások között. A kamara munkatársai több száz vállalkozás számára nyújtottak gazdasági, külkereskedelmi és innovációs tanácsadást. Ez csak néhány azokból az eredményekből, amelyeket 2019-ben realizálhatott a PBKIK. De miként folytatódik a munka, melyek lesznek a kitűzött célok 2020-ra? Évértékelésre és évindításra kértük a kamara elnökét és főtitkárát.

Bővebben…

Partnerséget építünk – megjelent az új KKV Stratégia

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a hazai vállalkozók közös munkájának eredményeként megszületett új KKV Stratégia akkor tölti be küldetését, ha várakozásainknak megfelelően egy új gazdaságfejlesztési intézményrendszer megalapozásának kiindulópontjává válik – ezt a gondolatot fogalmazta meg dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az új KKV Stratégia bemutatásakor. A dokumentum és a hozzá kapcsolódó zászlóshajó projektek megalkotásához az ITM a hazai vállalkozások, így a baranyai cégek javaslatait is meghallgatta. Elsőként azt kérdeztük államtitkár úrtól, hogy miért született meg a KKV Stratégia.

Bővebben…

Szakmai utánpótlás: miből lesz a jövő szakembere?

Szinte nincs olyan iparág, ahol ne jelentene kihívást a szakmai utánpótlás kinevelése. A demográfiai adatok szerint is ma kevesebb fiatal koptatja az iskolapadot, mint 10-20 évvel ezelőtt, ami azt is jelenti, hogy a következő munkába álló generációban kevesebb szakképzett, technikus, diplomás munkavállaló lesz, mint amennyire a gazdaságnak szüksége lenne. A kamara számos lehetőséget megragad a szakmaiutánpótlás-nevelésre a pályaválasztástól a mestertanfolyamokig, valamint továbbképzéseket szervez, tájékoztatókat tart és összehangolja az e területeket érintő aktivitásokat.

Bővebben…

Kooperációs és együttműködési fórumok

A jelentős hozzáadott értéket produkáló ágazatok eddig jellemzően más megyéket választottak, ez a folyamat idén részben megváltozott. A kamara célja ezért egyrészről a fejlődőképes, már itt dolgozó, a településekhez erősen kötődő kkv-szektorbeli cégek sokrétű támogatása, és ebbe a kormányzat, az önkormányzatok, valamint az egyetem bevonása. E sikeres cégek számára kiemelt fontosságú a helyi beszállítói, vállalkozási rendszer fejlesztése is.

Bővebben…

Open4Business – idő, pénz, kapcsolat

A korábbi években jelentős sikert elért Open4Business nemzetközi üzletember-találkozót, mely számos lehetőséget kínál vállalkozások számára, idén október 3-4-én rendezi meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az Enterprise Europe Network társszervezésében. Egyre többször fordulnak ugyanis a kamarához külföldipartner-kereséshez segítséget kérve helyi vállalkozók. Ezzel a rendezvénnyel külföldi vállalkozókat hívnak ide tárgyalni, szakmai és üzleti megbeszéléseket szerveznek, amivel tulajdonképpen a hosszú távú kapcsolatok kiépítése kezdődik itt. Ennek érdekében sok kapcsolatépítésre alkalmas eseményt iktattak be a kétnapos programba a szervezők, így ez egyszerre lesz hivatalos és könnyed, a tapasztalok szerint pedig igen hatékony.

Bővebben…

Versenynek indult, de „flow” érzés lett!

Jó szülők szeretnénk lenni. Kívülről higgadtak, magabiztosak vagyunk, belülről szétmar az aggódás (és a büszkeség), ahogy látjuk önállósodási törekvéseit a kamasznak. Saját nélkülözhetetlenségünk igazolásaként még mindig kikészítjük reggel a ruhát, a kenyeret megvajazzuk. A kulacs csurig töltve, tízórai a táplálkozási piramisnak megfelel, suliba autóval visszük (12 év felett szigorúan a bejárattól 200 méterre kiszáll, ne égessem őt). Mindent készen kap a gyerek, ugyebár nincs más dolga csak a tanulás.

Bővebben…

Keresd a helyit!

A helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra. A helyben termesztett zöldség, gyümölcs friss. A helyi élelmiszernek jobb az íze. A helyi zöldségek, gyümölcsök tovább érnek. A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is. A helyi élelmiszer kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz. A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. Helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. (elestar.hu) Ez 10 érv a helyi élelmiszerek vásárlása mellett, amelyet bizonyára még számos indokkal ki tudnánk egészíteni, főleg, ha nem csak élelmiszerekben gondolkodunk. Az utóbbi években megnőtt a helyben előállított termékek ázsiója, egyre többen fordulnak a lakóhelyükhöz közeli régióban keletkezett kincsek felé. Ha turistaként ellátogatunk más tájékra, netán idegen országba, mi is a helyi termékeket keressük. Mit kínálnak a baranyai termelők, mi az értéke az itt készült kézműves termékeknek? Ennek jártunk utána.

Bővebben…

Egyéni egészség – szervezeti teljesség

Az elégedett és egészséges munkatárs jobban végzi a munkáját és kevesebbet hiányzik, mint az, aki testi vagy mentális betegségekkel küzd. A munkaadók egyre inkább azzal szembesülnek, hogy a szervezeti teljesség eléréséhez szem előtt kell tartani az egyéni egészséget is, hiszen maguk az egyének adják a komplett szervezet egészét. A vállalatok többségét érintő munkaerőhiány kezelése már túlmutat a bérek kérdésén, a munkáltatóknak olyan lehetőségeket is érdemes felkínálniuk a korrekt javadalmazás mellett, amelyek segítségével hozzájárulnak dolgozóik szellemi és fizikai egészségéhez. Hogy ezt milyen módon tehetik meg, a különböző cégeknél milyen jó gyakorlatokat vezettek be a munkaerővel kapcsolatos kihívások és az egyén egészsége érdekében, illetve a munkavállalók egészségébe történő befektetés miként csökkentheti a fluktuációt – többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klubja által 2019. május 21-ére szervezett IV. Dél-Dunántúli Humánerőforrás Konferencián.

Bővebben…

Innováció: hamarosan kiírják a pályázatokat

Országos Innovációs Fórumot tartott az országban 25 helyszínen az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal A fórum célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények felmérése. A fórum február 20-án Pécsre érkezett, ahol a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a kutatás-fejlesztésben és az innovációban érintett helyi szereplők megoszthatták eddigi pályázati tapasztalataikat és javaslatot tehettek a változtatásokra. A baranyai vállalkozások igen aktívak voltak a rendezvényen. Összeállításunkban elsőként Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökét kérdeztük az idei KFI pályázati irányokról.

Bővebben…