Az Eurochambres felmérése az egységes belső piacról

Az Eurochambres 2019-ben felmérte a vállalkozások véleményét az egységes belső piac működéséről, arról, hogy milyen akadályokkal szembesülnek és hogyan lehetne ezeket elhárítani. A kérdőívet szeptember 2-tól október 2-ig lehetett kitölteni, az EU 27 tagállamából 1107 vállalkozótól érkezett válasz. Az Egyesült Királyságot, az EU-ból való küszöbön álló távozása miatt, már nem vonták be a felmérésbe. A válaszok 54%-a a szolgáltató szektorból, 46%-a az ipari szektorból érkezett és 78% volt a KKV-k részvételi aránya. A válaszadók 77%-a már él az egységes belső piac és a határokon átnyúló kereskedelem lehetőségeivel, 9% szeretne élni, de különböző nehézségek gátolják ebben, 14% nem tervezi, hogy kilépjen a határokon túlra. Kicsit meglepően, a válaszadók csupán 30%-a kereskedik online, bár ez nem jelenti azt, hogy a többieknek nincs online jelenléte vagy nem használnak ilyen szolgáltatásokat.

Bővebben…

Mennyit javult a városi közlekedés?

Az Európai Bizottság 2013-ban elfogadta az Uniós városi mobilitási csomagot, melyet a városokkal, a tagállamokkal és az érdekelt felekkel közösen 2014 óta hajtanak végre.  Jelenleg zajlik ennek a megvalósításnak az átfogó értékelése, melynek részeként a Bizottság nyilvános konzultáció keretében kéri a vállalkozásokat és lakosokat, hogy mondják el az ezzel kapcsolatos véleményüket.

Bővebben…

Honnan tudjuk mik váltják ki az allergiás reakciókat?

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdet az allergén illatanyag-összetevők feltüntetésével kapcsolatban, hogy a fogyasztók teljeskörűen tájékoztatva legyenek az egyes termékekben található hatóanyagokról és azok veszélyeiről. Minden, a területen érintett baranyai vállalkozás is véleményt nyilváníthat az erre vonatkozó szabályozás felülvizsgálatával kapcsolatban a konzultáció keretében.

Bővebben…