Állami támogatás – ha külföldről jött, nem vizsgálták – eddig…

Az  Európai  Unió  szigorúan  vizsgálja,  ha  a  tagállamok  támogatást nyújtanak az országaikban működő gazdasági vállalkozásoknak, hogy egyes gazdasági szereplők ne juthassanak jogosulatlan előnyhöz, és ne torzuljanak a versenyfeltételek az egységes belső piacon belül. Voltak azonban olyan támogatások, amelyeket nem vizsgáltak, mert nem volt rá szabály: ha külföldi államoktól érkezett a pénz. Az Európai Bizottság a jogszabályalkotás szokásos első állomásaként most egy úgynevezett „fehér könyvet” állított össze, amely vázolja a terveket, és véleményeket  kér  a  gazdasági  szereplőktől  a  könyv  által  felvetett alternatív  lehetőségekről.  A  konzultáció  szeptember  23-ig  tart,  a jogszabálytervezet bemutatása a jövő év első felében várható.

Bővebben…

Brexit: ősszel minden felpörög?

Amikor  a  britek  január  végén  kiléptek  az  EU-ból,  még azt lehetett várni,  hogy  a júniusban tartandó EU – UK csúcsszintű találkozón  már  a  jövőbeli  kapcsolatokról  szóló  szerződésről írják  alá  a  megállapodást.  Ehelyett  a  videokonferencia segítségével  megtartott mostani értekezleten  abban  sikerült megállapodni,  hogy  (1)  júliustól  valóban  felpörgetik  a tárgyalásokat,  és  (2)  nem  lesz  halasztás,  azaz,  ha  nincs megállapodás   („no   deal”),   akkor   szabadkereskedelmi megállapodás  híján 2021.  januártól a  Világkereskedelmi Szervezet  (WTO)  tagjai  közötti  szabályok  lépnek  életbe  a kétoldalú kereskedelemben.

Bővebben…

Taxonómia – mi a zöld és mi nem?

Az Európai Parlament is rábólintott arra a rendeletre, amely alapján a Bizottság  a  jövőben  osztályozhatja  a  különböző  gazdasági tevékenységeket  aszerint,  hogy  mennyire  járulnak  hozzá  Európa klímasemlegességének  eléréséhez  2050-re.  Az  osztályozás több csoportba  sorolja  majd  a  gazdasági  tevékenységeket,  ezzel meghatározva azt is, hogy az adott csoportban működő vállalkozások milyen  támogatásokhoz  juthatnak  hozzá.

Bővebben…

Konzultáció: milyen legyen az uniós kereskedelem a járvány után?

Az Európai Unió: kereskedelmi világhatalom –mégis a járvány idején szembesülnie  kellett  azzal,  milyen  nehézségei  adódtak  bizonyos nélkülözhetetlen termékek beszerzésével. Ez indította most az Európai Bizottságot  arra,  hogy  online  konzultációt  kezdeményezzen,  és  a tagállamok,  illetve  az  Európai  Parlament  mellett  kikérje  a  szakterület különböző  képviseleteinek  véleményét  arról,  milyen  változásokat tartanának  szükségesnek  az  unió  kereskedelempolitikájában.

Bővebben…

Európai Innovációs Eredménytábla – 2020. június 23.

Az Európai Innovációs Eredménytábla összehasonlító elemzést nyújt az EU-országok, más európai országok és a régiós szomszédok innovációs teljesítményéről. Felméri a nemzeti innovációs rendszerek viszonylagos erősségeit és gyengeségeit, és segít az országoknak azonosítani azokat a területeket, amelyekkel foglalkozniuk kell. Magyarország továbbra is a mérsékelt innovátorok között foglal helyet, bár 2012 óta javult az EU-hoz viszonyított helyzet, különösen 2017 óta. Az európai innovációs eredménytáblát 2020. június 23-án tették közzé, és az alábbi linken érhető el, angol nyelven.

Bővebben…

Háromezer milliárd euró: honnan-hová?

Hét éves keretköltségvetés, Új Generáció EU (Helyreállítási Eszköz), uniós  védőhálók,  az  InvestEU-hoz  társuló  magánbefektetések –ezekből a forrásokból állhat össze az a nem jelentéktelen összeg, amiből  az  Európai  Unió  a  következő  hét  évben  meríthet  és gazdálkodhat. Legalábbis, ha minden úgy alakul, ahogy az Európai Bizottság javaslatait rögzítő papírokban áll. De mind tudjuk, a papír sok mindent elbír…

Bővebben…

Brexit tárgyalások: sajnálkozás és csalódottság

Egymást okolja a két fél amiatt, hogy nincs előrelépés az Egyesült Királyság   és   az   Európai   Unió   között,   a   brexit   utáni kapcsolatrendszerről  folyó  tárgyalásokon.  A  májusi  harmadik fordulón,  amely  videokonferencián  zajlott,  és  mindkét  oldalon szakértők százai segítették a delegációkat „nagyon kevés haladás történt  a  legnehezebb  ügyekben” –fogalmazott  a  brit  tárgyaló küldöttség vezetője, David Frost.

Bővebben…