Egy nehéz döntés első lépései

Novemberben a pécsi és környékbeli általános iskolások a Mi a pálya?, a középiskolások pedig a Hovatovább pályaorientációs rendezvényeken ismerkedhettek meg a szakmákkal és a képzési lehetőségekkel. A kamara #ajelenajövőd programja, a Pályaválasztás Baranyában, valamint a kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és az Építőipari Technológiai Klaszter is aktívan részt vett a programokon.

Bővebben…

Nemzetközi üzleti lehetőségek Japánban – kiállítói lehetőség a tokiói Decarbonisation Expo-n!

Várják a baranyai „zöld” cégek jelentkezését is kiállítói megjelenéssel egybekötött tanulmányi útra a 2023. március 14-17. között Tokióban megrendezésre kerülő Decarbonisation Expo keretein belül.

Bővebben…

Kiterjesztik a KKV-k energia-támogatását

A kormány a drasztikus energiaár-emelkedés okozta nehézségek mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása érdekében célzott támogatási programot indított. A Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 című pályázati felhívás 2022. október 20-a óta elérhető az érintett vállalkozások számára. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megvizsgálta – a cégek által is elérhető információk alapján – a programot és megállapította, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben jóval kevesebb vállalkozó tud élni ezzel a lehetőséggel.

Az MKIK az igénylési adatok ismeretében és a szélesebb körű KKV támogatás elérése érdekében az alábbiakat javasolta a döntéshozók számára:

 • A 3%-os árbevétel arányos energiaköltség-korlát lentebb vitele, első körben 2%-ra (kb. 7 ezer céggel lenne több a potenciális jogosult).
 • A program határidejének hosszabbítása 2023. március 31-ig. A támogatási időszak megnövelésével olyan vállalkozások is regisztrálhatnak, akik korábban az egyéb feltételek miatt nem jelentkeztek be a Programba.
 • A létszámmegtartás enyhítése (90% helyett alacsonyabb mértéket meghatározni, például 75%).

Az MKIK és a területi kamarai hálózat, adatbázisain keresztül célzottan, közvetlen módon részletes tájékoztatást és segítséget nyújtanak azon cégek számára, akik élhetnének ezzel lehetőséggel, ezáltal is segítve őket a program keretében elérhető finanszírozási lehetőség megismerésében.

FRISS!

A jelenlegi gazdasági helyzetben a kormány 11 pontos akciótervet dolgozott ki, amelynek része a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program is. Ennek keretein belül a kormány az energiaintenzív kkv-k támogatási programjának könnyítéséről döntött,

Eddig az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel 3 százalékát, úgy a jövőben ez az elvárás 2 százalékra csökken az MKIK javaslata alapján.

 

 

Hatpontos intézkedéscsomaggal segíti a turizmust a kormány

A 2022. november 16-i Kormányinfón bejelentett turisztikai akcióterv hat pontját ismerteti a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) üdvözli az intézkedéscsomagot.

A szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére a kormány egy átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről is döntött, amely nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is – írja az MTÜ közleményében.

Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP-kártya szabályozását, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, valamint a szálláshely-minősítést.

A 6 intézkedés a következő:

 1. A szektorban működő szolgáltatók terheit csökkenti, hogy a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál.
 2. A Munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett, a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében a turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el.
 3. A SZÉP-kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése, rentábilis működésének elősegítése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a SZÉP-kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására.
 4. Jelentős kedvezmény, hogy 2023. július 1-jre módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A féléves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékony kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására.
 5. További könnyebbség a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig.
 6. Szintén segítség, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt ad a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Az intézkedések pontos részletei a hamarosan megjelenő Magyar Közlönyben lesznek olvashatók – zárul az MTÜ közleménye.

Az MSZÉSZ üdvözli az intézkedéscsomagot

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége örömmel üdvözli a november 16-i Kormányinfón elhangzottakat, mely szerint a hosszas tárgyalások pozitív eredménnyel zárultak: 2022. október 1. és 2023. március 31. között a szakma mentesül a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól – reagált az szakmai érdekképviselet a mai bejelentésre. Mint írják, a támogatás egyértelműen hozzájárul a szállodák, éttermek túléléséhez, a kitermelhetetlen energia- és alapanyagköltségek kompenzálásához.

Emellett a most kihirdetett 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése hatalmas segítséget nyújt a munkavállalók megtartásához, továbbfoglalkoztatásához az alacsony forgalmú év eleji hónapok és az átmeneti szállodabezárások alatt – fogalmaztak.

A szövetség tájékoztatása szerint folyamatosan figyelik a szállodaipar helyzetének alakulását, arról rendszeresen egyeztetnek a kormányzati képviselőkkel, akik – a közlemény szerint – nyitottak a munkaerő megtartása érdekében szükséges további támogatásokra is.

Forrás: turizmus.com

Turisztikai akcióterv jön!

Fontos bevétel Magyarországnak a turisztika, ezért döntöttek turisztikai akcióterv mellett, vidéken és Budapesten a szállodák és vendéglátóhelyek nyitvatartása érdekében. Az első 10 hónap alatt 33 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a vendégéjszakák 26 százaléka Budapesthez, 74% vidékhez köthető. A vendéglátás árbevétele 45 százalékkal emelkedett.

Az viszont látszik hogy a fűtési szezon közeledtével a turisztikai iparág nehéz helyzetbe került, ezért sokan fordultak a kormányhoz segítségért.

 • A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) füleket eltörlik, belső korlátok nélkül lehet felhasználni szálláshelyre, vendéglátásra, egyéb célokra.
 • A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik október 1. és március 31. között, ennek többségét még nem fizették be, ez a legnagyobb segítség, a nettó árbevétel 4 százaléka marad a szektornál.
 • A turisztikai szereplők kérésére a munkaidőkeret szabályozást vezetik be: a turizmus számára is elérhető lesz a 24 havi munkaidőkeret alkalmazása.

Forrás

Az NTAK bővítésének halasztását kérte a PBKIK

Friss információ: A 2022. 11. 16-ai kormányinfón elhangzottak alapján elhalasztotta a kormány az NTAK vendéglátó szektorban történő bevetését fél évvel.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2022.10.19-i dátummal javaslatcsomagot küldött az NTAK vendéglátó szektorban történő bevetésének halasztásáról és szükséges képzések szervezéséről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiumának. 

A szektor vállalkozói tisztában vannak a rendszer bevezetésének céljával, értik a használatából származó közép-, és hosszútávú előnyöket (tervezhetőség, pontos elemzések, célzott marketing lehetősége, árazási és készletgazdálkodás optimalizálás stb.). A szakma fehérítésének szándéka, a szolgáltatás színvonalának növelése is egy közös cél. Mindazonáltal a rendszer bevezetése – legalábbis a kezdeti időszakban – az adminisztráció növekedését okozza, anyagi vonzata van, technikai háttérre és az ezzel dolgozók képzésére van szükség.

Jelen energia-, és alapanyag árrobbanás közepette a vendéglátó szakma most nem evvel van elfoglalva, hanem a túléléssel. Az NTAK bevezetésének elhalasztása a Covid helyzetben egyszer már javaslatunkra megtörtént, a vállalkozások működési körülményei most más szempontból, de még romlottak is.

A kollégium turizmusért felelős alelnöke, Horváth Vilmos ezt továbbította az MTÜ részére, melyben a rendszer bevezetésének 1 éves elhalasztására kéri az MTÜ-t. 

EREDMÉNYEK:

A Magyar Közlöny 2022. évi 190. számában<http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK22190.pdf> megjelent a Kormány 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelete a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedésekről és a Kormány 1554/2022. (XI. 21.) Korm. határozata a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatáról.
A rendelet kimondja, hogy 2022. október 1. és 2023. március 31-e között nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

A vendéglátóegységek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői pedig a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő adatok szolgáltatására és továbbítására 2023. július 1. napjától kötelesek. 2023. december 31. napjáig nem kell a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő okmányát bemutatni és az okmány azonosító adatait rögzíteni, ezzel is csökkentve a turisztikai ágazat adminisztrációs terheit.
A veszélyhelyzet ideje alatt a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 94.  § (1) és (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően legfeljebb huszonnégy havi munkaidőkeretet rendelhet el az a munkáltató, amely tényleges főtevékenységeként:

  *   Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
  *   Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
  *   Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,
  *   Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,
  *   Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
  *   Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
  *   Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
  *   M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR 9329) tevékenységet vagy
  *   Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet folytat.

1554/2022. (XI. 21.) Korm. határozat értelmében a Kormány egyetért azzal a kezdeményezéssel, amely a Széchenyi Pihenőkártya alszámláinak megszüntetésére irányul, így felhívja a pénzügyminisztert, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával, készítsen előterjesztést a Kormány részére megvalósításához szükséges intézkedésekről.

Fenntarthatósági jógyakorlatok – Céglátogatáson a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-nél

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás (FVSZ) mentorprogram keretében 2022. október 27-én céglátogatásra került sor a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-nél, mely mentorcégként vesz részt a programban.

Bővebben…