Az Orfűi Turisztikai Egyesület a Routes To Roots című Interreg projekt keretében Nemzetközi Vidéki Örökség Konferenciát szervez társszervezeteivel együttműködésben.
A konferencia időpontja: 2021. május 28. (Tartalék időpont: 2021. szeptember 10. – A szervezők személyes jelenléttel tervezik a konferencia megvalósítását. Amennyiben az első időpontban ez nem lehetséges, akkor a tartalék időpontban kerül sor az eseményre.)
A konferencián való részvétel előadóként és szakmai érdeklődőként is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A konferencia témái:
A vidéki örökséggel való foglalkozás fő célja nem más, mint a megőrzés elősegítése, az örökségi értékeket hordozó tevékenységnek és értékeknek a gazdasági célú hasznosítása, és ezen tevékenységek piaci pozíciójának a javítása. – Az örökség lényege megközelítésünk szerint abban rejlik, hogy mit jelent az a ma embere számára. Ezért nem az évszázadokkal ezelőttit kell utánozni, hanem a mai ember számára fontos, különleges, egészséges, értékeket képviselő dolgokat újra felfedezni, és a hétköznapok során hasznosítani. Napjainkban a globalizációval szemben formálódó trendre a tudatos fogyasztói magatartás kialakulása és a helyi örökségi értékek felé fordulás jellemző. Emellett a fenntartható fejlődés elveinek érvényesülése is mind jobban megfigyelhető a fogyasztói szokások változásában. Ezen pozitív folyamatok érezhetően növelik az autentikus vidék örökségi értékei és az ezekre épülő helyi termékek iránti keresletet, felértékeli az örökségi erőforrásokat hasznosító turisztikai kínálatot.
A konferencia tervezett programja:
9.00 – 9.40 | Regisztráció |
9.40– 10.00 | Köszöntők |
10.00 – 11.40 | Plenáris előadások (Szervezés alatt) |
11.40 – 13.00 | Ebéd a szigeten: „Helyi termék sziget” |
13.00 – 15.00 | Szekcióülések:
1. Vidéki örökségi értékekre épülő innovatív turisztikai termékfejlesztés (Szekcióvezető: Dr. Gonda Tibor) 2. Vidéki örökség és helyi társadalom (Szekcióvezető: Dr. Minorics Tünde) 3. Vidéki turizmus (Szekcióvezető: Dr. Szabó Géza) |
15.00 – 15.15 | Kávészünet |
15.15 – 17.15 | Szekcióülések:
4. Értékteremtéstől a piacra jutásig (Szekcióvezető: Dr. Máté Andrea) 5. A vidéki örökség szerepe az identitás megőrzésében (Szekcióvezető: Dr. Tőzsér Anett) 6. Gasztrokulturális örökségünk és a gasztro-turizmus kibontakozása hazánkban és a világban. A Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2025 projekt céljai, a megvalósítás lehetőségei és feladatai. (Szekcióvezető: Dr. Kovács Dezső) |
A konferencia szakmai kísérő programja:
Május 29. (szombat): A vidék rejtett kincsei nyomában. Helyi jó gyakorlatokat bemutató tematikus túra Orfű – Kovácsszénája – Husztót útvonalon.
Jelentkezni legkésőbb március 30-ig az alábbi jelentkezési lapot kitöltve, az abban megadott email címre elküldve lehetséges!
A szekciók pontos bemutatásáról és publikációs lehetőségekről itt olvashat: Nemzetközi Vidéki Örökség Konferencia felhívás