Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Adatvédelem, (köz)adatvagyon-hasznosítás, digitális és adat alapú egészségügyi technológiák

június 20. @ 08:30 - 14:00

Három fontos téma, egy képzési nap, a Hungarian Data-EDIH szervezésében, vállalkozásoknak, térítésmentesen, Pécsett.

A képzést a Pécsi Tudományegyetem szakemberei tartják.

A képzésekről röviden:

A képzések alapvetően az adatvédelemre, a (köz)adatvagyon-hasznosításra, anonimizálásra, továbbá a digitális és adat alapú egészségügyi technológiák értékelésére, valamint a szerzői jogra és iparjogvédelemre fókuszálnak. A képzések „blended” formában (azaz frontális előadással, elektronikus oktató anyagokkal és online konzultációval), vagy teljesen online jellegűek.

A képzések, melyek piaci értéke 63.500 Ft, most térítésmentesen* vehetők igénybe.

(* A szolgáltatások a vállalkozás „de minimis” támogatási kerete terhére vehetők igénybe, melyek egyenkénti értéke az igénybe vevő „de minimis” keretetét fogja terhelni.)

A meghirdetett képzések közül három 2024. június 20án reggel 8:30-kor kezdődik háromszor 1,5 órás jelenléti előadással a PTE Állam-és Jogtudományi Kara A105 -ös termében (7622 Pécs, 48-as tér 1.)

Rövid összefoglaló az „adatvagyon-hasznosítás és anonimizálás jogi keretei” tréningről:

  • Az adatvagyon hasznosítása számos lehetőséggel kecsegtet, akár az üzleti szféra, akár a közszféra adatai tekintetében. A területen különös jelentősége lehet az egészségügyi (személyes) adatok statisztikai és tudományos kutatási célú hasznosításának. Az adathasznosítás során az anonimizálás ugyan az adatvédelmi szabályok alóli mentességet eredményezheti, a konkrét megvalósítása és az anonimitás jogi megítélése azonban korántsem evidens. A kurzus ezen kihívások megoldásában kíván segítséget nyújtani.

Rövid összefoglaló „a közadat-újrahasznosítás jogi keretei” workshopról:

  • A közszféra által kezelt adatvagyon, a közadatok üzleti vagy tudományos célú újrahasznosításában igen jelentős potenciál van, amely mind az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv, mind az üzleti partner számára előnyös lehet. A kurzus e területen kíván segítséget nyújtani, mind az adatbirtokos (közfeladatot ellátó) szervek, mind a potenciális adatfelhasználók részére.
  • A workshop teljesen online, amihez részben a PTE Moodle felülete, részben az MS Office Teams kerül alkalmazásra. A Moodle tananyagok 2024.06.18-tól érhetőek el, az Online élő konzultáció 2024.06.21-én (péntek) 14:00 és 15:00 óra között fog történni.

Rövid összefoglaló a „digitális és adat alapú egészségügyi technológiák értékelése” tréningről:

  • A digitális és adatalapú egészségügyi technológiák HTA (Health Technology Assessment) alapú értékelésének célja, hogy tudományos alapokon nyugvó információkat nyújtson az új technológiák klinikai hatékonyságáról, költséghatékonyságáról, biztonságáról és a betegellátásra gyakorolt hatásáról. Ezek a technológiák, mint például a telemedicina, mobil egészségügyi alkalmazások, valamint az adatelemzésen alapuló prediktív modellek lehetővé teszik a betegadatok valós idejű monitorozását, a betegellátás személyre szabását és a kezelési tervek optimalizálását és javítják a betegellátás minőségét és hatékonyságát. A HTA értékelés során különös figyelmet fordítanak az adatvédelemre és a technológia integrációjára az egészségügyi rendszerekbe, biztosítva, hogy a döntéshozók megalapozott választásokat hozhassanak.

 Rövid összefoglaló „Szerzői jogi és iparjogvédelmi” workshopról:

  • Cél a résztvevők iparjogvédelmi tájékozottságának szélesítése, szerzői jogi, iparjogvédelmi információkkal való ellátása.
  • Ismeretek terjesztése azoknak az innovatív tevékenységet folytató kis- és középvállalkozóknak, akik érdekeltek szellemi termékük védelmében.
  • A workshop kiterjed az egyes szellemi alkotásokban, az iparjogvédelem eszközeiben, az oltalmi formákban történő eligazodásban, azok kiválasztásában, az iparjogvédelmi információforrásokra-, adatbázisokra; továbbá a szellemi termékek hasznosításával kapcsolatos fontos tudnivalókra.

A képzések a Hungarian Data-EDIH projekt keretein belül kerülnek megszervezésre, mely projektben az adatok üzleti hasznosításához, adatkezeléshez kapcsolódó üzleti szempontból kiemelkedően hasznos szolgáltatások érhetők el térítésmentesen. Az elérhető szolgáltatásokról további tájékoztatás érhető el a www.adatedih.hu oldalon.

A jelentkezés menete:

A részvételnek feltétele a megfelelő jelentkezési dokumentáció kitöltése és a jelentkezési határidőig történő megküldése. A jelentkezési dokumentáció az alábbiakat tartalmazza:

Az első oldalán a céges adatok megadása minden esetben kötelező.

A második oldalon található – felnőttképzéshez szükséges – adatok kizárólag abban azon személyek esetén, akik az „adatvagyon-hasznosítás és anonimizálás jogi keretei” tréningen részt vesznek.

A jelentkezési határidő: 2024.06.17.

A kitöltött jelentkezési lapokat kérjük a fenti határidőig a email címre megküldeni.

A teljes tájékoztató ide kattintva elérhető. (.pdf)

További információ: Dr. Jákli Balázs – PTE

 

 

Details

Date:
június 20.
Time:
08:30 - 14:00
Event Tags:
, , , , , , ,

Other

Jelentkezési határidő
2024.06.17.