Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ezüst Gazdaság, mint a régió kitörési lehetősége – online konferencia

2021. július 01. @ 09:00 - 12:00

Felmérések szerint az európai Ezüst Gazdaság (Silver Economy) a világ harmadik legnagyobb gazdasága az Amerikai Egyesült Államok és Kína egész gazdasága mögött. A megye és a régió adottságai ideálisak ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztés egyik fókuszterülete az egészségiparra és turisztikára épülő Ezüst Gazdaság kifejlesztése legyen. Csatlakozzon a konferenciához, és derítse ki, mit tartogat az Ön vállalkozásának az Ezüst Gazdaság!

Egy, az Európai Bizottság által készített tanulmány szerint 2060-ra minden harmadik európai ember 65 év feletti lesz. Már 2015-ben a kontinens népességének 39%-a (199 millió fő) 50 év feletti volt. Ez a populáció 3.700 milliárd eurót költött évente különböző termékekre vagy szolgáltatásokra, ami az európai GDP 15%-át teszi ki.

Felmérések szerint az európai Ezüst Gazdaság (Silver Economy) a világ harmadik legnagyobb gazdasága az Amerikai Egyesült Államok és Kína egész gazdasága mögött. A költések részarányában a legmagasabb az egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatások és vásárlásokkal összefüggő kiadások (53%), melyek már 2025-re elérik a 60%-ot (5.700 milliárd euró).
Az élettartam növekedése, a társadalom öregedése és a fordított népesedési piramis következtében a fogyasztás, kereslet megváltozik, mely kihat minden piacra és iparágra. A változó folyamat ijesztő lehet, mely kihívást jelent, ugyanakkor rengeteg lehetőséget is rejt magában az idős korosztályra épülő gazdaság fejlesztése. Az idős (50+) emberek a gazdaság motorjává válnak. Minden iparágnak igazodni kell a változásokhoz, miközben nem csak új termékekre és szolgáltatásokra lesz szükség, hanem biztosítani kell az egészségügy és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát is.

Hazánkban és Baranya megyében rejlő lehetőségek

Magyarország a közepesen öregedő társadalmak közé tartozik. A lineáris összefüggés a társadalom kora és az Ezüst Gazdaság fogyasztása között mutatja, hogy hazánkban gazdasági szempontból a jövőben egyre fontosabb lesz az Ezüst Gazdaságra való építkezés. Baranya megye Magyarország egyik legelmaradottabb része annak ellenére, hogy a fejlődéshez minden természeti adottsággal rendelkezik. A közép-és nagyvállalkozások száma csökken, a fiatalok elvándorolnak, turisztikailag az országban a legkevésbé látogatott hely – mindez a régió fejlődésének fő visszatartó ereje. 2016-os statisztika alapján a megyében az 50 évnél idősebbek száma 150.000, mely az összenépesség 40%-át teszi ki.

A számos negatív mutatóval szemben azonban az egészségipar jóval fejlettebb, mint az országos szint. Az egy háziorvosra jutó lakosok száma alacsony és az egy lakosra jutó működő kórházi ágyak száma kimagaslóan nagy. Csak Pécsen 30 állami klinika és számos magánklinika üzemel, a régióban több neves gyógyfürdő található, az éghajlat igazán kedvező, és az Adriai-tenger is a közelben található.

A régió fejlesztésének ígéretes lehetősége egy olyan fókuszált akcióterv, mely a helyi adottságokat használja ki, miközben nem igényel régióidegen beruházásokat. A fenti felsorolt adottságok ideálissá teszik a régiót, hogy a fókuszterület az egészségiparra és turisztikára épülő Ezüst Gazdaság kifejlesztése legyen. Az akcióterv fejlesztése a nyugdíjas korosztályt (akár hazai, akár külföldi) vonzaná ide, mely számtalan munkahelyet teremtene a fiatalabb nemzedék számára (szolgáltatások), mely továbbá az elvándorlást visszafordítaná.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Transzdiszciplináris Kutatások Intézete és Alsómocsolád Község együttműködésében, online térben szervezi a témát bemutató és feldolgozó Ezüst Gazdaság Konferenciát, melyre minden érdeklődőt várnak.

Előadók:

Michael Mbogoro PhD RTTP (Oxentia Ltd., Head of Corporate Services)

Dr. Sík Attila (PTE ÁOK, Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, intézetigazgató)

Dr. Lux Gábor (Közgazdaság-és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete)

Dicső László (Alsómocsoládpolgármestere, Települési Önkormányzatok Országos szövetsége –területi megbízott)

Vasi Emma (Silver Economy Interreg Projekt,Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás)

A konferenciát Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára moderálja, az előadásokat pedig Q&A szekció, valamint kerekasztal beszélgetés követi.

A konferencia Zoom elérhetőségének linkje:

https://us02web.zoom.us/j/81232526484?pwd=S1BLbHhndThQMTdKSU1lOURONFV6dz09

Részletek

Dátum:
2021. július 01.
Időpont:
09:00 - 12:00
Esemény címkék:
, , , , , , , ,

Helyszín

Online
Magyarország