
- Ez az esemény elmúlt.
Japán üzleti lehetőségek az élelmiszeriparban
2020. november 19. @ 10:30 - 13:00

Milyen előnyei vannak a hazai vállalkozásoknak a japán élelmiszer-export területén? Milyen értékesítési csatornákat érdemes használni és mire kell figyelnünk az üzleti tárgyalások során? Ezekre és még sok más kérdésre is választ ad az EU-Japan Centre és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló online tájékoztató.
A tavaly életbe lépett Európai Unió és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás (EPA) a világkereskedelem egyharmadát lefedő szabadkereskedelmi övezetet hozott létre. Ennek részeként a közel 600 milliós piacon kölcsönösen lebontják a vámokat, ösztönözve az export-import tevékenységet és biztosítva a szellemi tulajdonjogok és az élelmiszeripari termékek eredet védelmét. Jelentősen csökkentek a vámok számos jelentős magyar export termékre, mint a baromfihús, méz, bor, illetve sertéshús.
Az online tájékoztató keretében részletes képet kapunk a hazai vállalkozások előtt nyitva álló lehetőségekről és az exporthoz kapcsolódó vámkezelési eljárásokról az első lépésektől kezdve a partnerkeresési lehetőségekig Japánban.
Az előadások angol nyelven zajlanak.
Időpont: 2020. november 19. (csütörtök) 10.30
Helyszín: ONLINE (a csatlakozási link előzetesen kerül kiküldésre a regisztrált résztvevők számára)
Programterv
10.30-11.00 A japán kultúra megértése és üzleti környezetének sajátosságai
Előadó: C. Nakabayashi
-
-
-
- üzleti kultúra
- tárgyalási szokások
- japán fogyasztói magatartás, piac- és termékorientáció
- japán élelmiszerpiac, szegmensek és értékesítési lehetőségek
-
-
11.00-11.10 Kérdések és válaszok
11.15-12.00 Az élelmiszeripari termékek Japánba történő exportjának folyamata, eljárásai és tervezése
Előadó: C. Nakabayashi
-
-
-
- Magyarország előnyei a japán élelmiszer-export területén
- exportstratégia, a tervezés első lépései
- vámkezelési eljárások Japánban
- EU – Japán gazdasági partnerségi megállapodás (EPA) előnyeinek kihasználása
-
-
12.00-12.10 Kérdések és válaszok
12.15-13.00 Az egyes élelmiszeripari termékek piacra jutási lehetőségei
Előadó: Yvan Van Eesbeek
-
-
-
- EPA bemutatása – főbb pontok
- marha- és sertéshús
- feldolgozóipar: tészták, üdítőitalok
- bor, alkoholos italok
- sajtok és egyéb tejtermékek
-
-
13.00-13.10 Kérdések és válaszok
Előadók
Chieko Nakabayashi, egyetemi tanár, Université Libre de Bruxelles
Korábban az ENSZ Iparfejlesztési (UNIDO) , az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági (FAO) Szervezetében , valamint a japán fejlesztéi ügynökségnél (ODA) dolgozott szakértőként.
Yvan Van Eesbeek, szakértő , EU-Japan Centre
Több, mint 25 éves tapsztalattal rendelkezik az Európai Bizottság tanácasdójaként a nemzetközi kereskedelmi tárgyalások területén.
A rendezvény angol nyelven zajlik.
Amennyiben konkrét kérdése van a témával kapcsolatban, azt a regisztráció során tudja előzetesen megírni az előadóknak.
Az eseményre történő regisztráció lezárult.