Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

K+F minősítés, szellemi tulajdon a szerződésekben – online fórum

2021. június 09. @ 14:00 - 16:00

A cím alapján a fórum unalmasnak tűnik? És ha azt mondjuk, hogy pénzről szól? Olyanról, ami már a zsebében van, csak még nem tud róla.
A K+F minősítés adókedvezményt érhet. A vállalkozás pedig akkor is bírhat szellemi termékkel, ha erről még nem tud. És a szellemi termék sokat ér.

Az online eseményen a felkért szakértők és előadók beszélnek majd arról, hogy az általuk bemutatott szolgáltatások és lehetőségek miért és hogyan tudnak fontossá válni a cégek mindennapi életében és miként tudnak hozzájárulni a stratégiailag megalapozottabb és jogilag biztonságosabb működéshez.

De miért érdemes őket meghallgatni?

A hazai és EU-s pályázatok elnyerésében és a megfelelő pénzügyi elszámolásában egyaránt segítséget jelenthet az SZTNH K+F minősítési eljárása, továbbá az igazolt kutatás-fejlesztési tevékenység alapján adókedvezmények is igénybe vehetőek, melyekről részletes tájékoztatást kapnak a résztvevők.

És a szellemi tulajdon a szerződésekben? Megtudhatjuk azt is, hogy a vállalkozások többségénél napi szinten alkalmazott szerződésekben milyen rendelkezéseknek kellene szerepelniük ahhoz, hogy a cégvezető teljes mértékben biztosítva legyen afelől, hogy a fejlesztési tevékenysége által keletkezett eredmények feletti tulajdonjogok a céget illessék meg.

És hogy ez pontosan mit jelent?
Talán meglepőnek hangzik, de a kamara szellemi tulajdon infopontját olyan hétköznapinak tűnő vállalkozások is igénybe veszik, mint például egy cukrászda. Hogy miért? Mert egyedi recept alapján készül egy kiváló sütemény. És a vállalkozás tulajdonosa tisztázni szerette volna, kié a recept. És ha ez tisztázódik, akkor hogyan hajthat ez hasznot. A szakértő kollégánkkal történt konzultáció mindkét kérdésre választ adott.

 

Programterv

14.00 – 14.15 Köszöntő
Keresnyei János, PBKIK Innovációs Bizottsági tag, Enterprise Europe Network követ

14.15 – 15.00 Kutatás-fejlesztés vagy innováció? Mindkettő vagy egyik sem? Miért jó a K+F minősítés?
Szmollár Katalin, SZTNH, osztályvezető, Kutatás-fejlesztési és Innovációs Osztály

15.00 – 15.45 Szellemi tulajdon megjelenése a vállalkozások szerződéses folyamataiban
Dr. Molnár István szabadalmi ügyvivő, partner, DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.

Dr. Molnár István előadásában a vállalkozások szerződéses kapcsolatainak szellemi tulajdonnal kapcsolatos aspektusait mutatja be. A szellemi tulajdon kérdése leggyakrabban az alábbi szerződéstípusokban jelenik meg:
a) licenciaszerződések és felhasználási szerződések;
b) kutatási szerződések és anyagátadási megállapodások;
c) konzorciumi megállapodások;
d) vállalkozási szerződések és megbízási szerződések;
e) munkaszerződések;
f) franchising szerződések.
Előadónk szerződéstípusonként ismerteti a vonatkozó legjobb megoldásokat.

15.45 – 15.50 A PTE PATLIB Központ rövid bemutatása
Kottászné dr. Vass Orsolya mb. főosztályvezető, Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Főosztály

15.50 – 16.00 Kamara és EEN a vállalkozások szolgálatában, zárás
Dr. Liber Noémi a PBKIK szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadója, EU IP Helpdesk magyarországi követ
Természetesen a PBKIK EEN által nyújtott szellemi tulajdonvédelmi szolgáltatások keretében – a többek által már ismert és igénybe vett tanácsadáson és iparjogvédelmi bejelentésekben való segítségen túl – az ismertetett jogi eszközök és lehetőségek is igénybe vehetők.

 

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött (regisztráció az oldal alján található űrlapon).

 

A rendezvény a PBKIK és az SZTNH főszervezésében valósul meg, az Enterprise Europe Network támogatásával. Az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumának partnerei: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (konzorciumvezető), Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK), PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

A szellemitulajdon-védelem az MKIK Kutatás-fejlesztési és Innovációs Kollégiumának és a PBKIK Innovációs Bizottságának egyik fókuszterülete.

 

Az előadókról

 

Keresnyei János több mint egy évtizede segíti kreatív vállalkozások boldogulását üzletfejlesztési projekteken át a Kreatív Ipari Klaszter elnökeként. Szakmai tevékenységét az elméleti ismeretek mögötti szakmai tapasztalat és gyakorlati megközelítés jellemzi, televíziós múltját több sikeres innováció kísérte. Egyedi szakterülete a szellemi eszköz menedzsment, technológia transzfer mellett a kreatív ipari vállalkozások fejlesztése, valamint a kreatív ipari nemzetköziesedés, hálózatosodás. A Magyar Innovációs Szövetség regionális igazgatója, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület elnöke, emellett brand ambassador-ként tevékenykedik az Enterprise Europe Network hálózatában és mentor a WORTH Partnership Project-ben, innovációs coach az EU EASME SME Instrument rendszerében.

 

Szmollár Katalin 2009-ben végzett okleveles közgazdászként a Miskolci Egyetemen, azóta foglalkozik a kutatás-fejlesztés témakörével. Kezdetben a kutatás-fejlesztés pénzügyi szempontjait ismerte meg a Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Hivatalban. Később jogi szakokleveles közgazdász képesítést szerzett és 2012-től a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában a kutatás-fejlesztést szakmai aspektusai felé fordult. 2021-ben a kutatási és innovációs szakközgazdász képzés első évfolyamának tagjaként szerzett szakmájához kapcsolódó ismereteket.

Az általa vezetett osztály a kutatás-fejlesztési projektek előzetes és utólagos minősítését végzi. Mindkét típusú dokumentum felhasználható kutatás-fejlesztési célú pályázatokhoz, valamint az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatásokhoz, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrzési eljárása, valamint bíróságok és más hatóságok szakmai támogatása kapcsán kerülhetnek kiállításra. Egyedi projekteken túlmenően, projektcsoportok minősítését is végzik. Emellett a szakértők munkájának koordinálása, oktatásokon, konferenciákon előadások tartása a K+F tevékenységek azonosításához kapcsolódóan, valamint az ezek után járó adókedvezmények és pályázati források minél szélesebb körű megismertetése a legfőbb feladata.

Dr. Molnár István magyar és európai szabadalmi ügyvivő. 1998-ban kutató vegyészként, 2014-ban okl. kertészmérnökként, 2001-ben európai jogra specializált jogászként végzett a Szegedi Tudományegyetemen és a Kecskeméti Főiskolán. 2012-ben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara civilisztika doktori iskolájában PhD. fokozatot szerzett, 2019-ben jogi szakvizsgát tett.
2000-től a DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. partnereként, szabadalmi ügyvivőjeként dolgozik. 2012-től a Danubia IP Kft. ügyvezetője.
Oktatási tevékenységet folytat a kecskeméti Neumann János Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, valamint meghívott előadóként más egyetemeken és megbízás alapján más szervezetekben magyar és angol nyelven. Ezen kívül oktatóként tevékenykedik még a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által szervezett felsőfokú iparjogvédelmi tanfolyamokon. Eddig 40-nél több publikációja jelent meg.
Tagja az Iparjogvédelmi Szakértői testületnek, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesületnek, és 2017 óta elnöke a Licensing Executives’ Society Magyar Csoportjának.
Dr. Molnár István jelentős tapasztalattal rendelkezik az élettudományi és gyógyszeripari iparjogvédelem területén. Emellett számottevő tapasztalatra tett szert az innovációs tanácsadás terén, különösen a licenciaügyletek és technológia transzfer területén.

 

Kottászné dr. Vass Orsolya jogászként végzett a Pécsi Tudományegyetemen, majd infokommunikációs szakjogász diplomát szerzett. 2006 óta vesz részt a PTE innovációs folyamatainak, vállalati kapcsolatainak kialakításában és fejlesztésében, eleinte IP csoportvezetőként, jelenleg a Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Főosztály vezetőjeként. Az SZTNH-nál felsőfokú iparjogvédelmi szakértő végzettséget szerzett, egyetemi PhD témája a munkaviszonyban létrehozott szellemi alkotások. Rendszeresen oktat szerzői jogi, szellemi tulajdonvédelmi, innováció menedzsment és médiajogi témakörökben. A PTE PatLib Központ keretében kollégáival ingyenes szerzői jogi és iparjogvédelmi tanácsadást nyújtanak a régió vállalkozásai számára.

 

Dr. Liber Noémi 2020. január 1. óta a PBKIK munkatársa is. Több mint tíz éve dolgozik a Pécsi Tudományegyetemen és foglalkozik innovációkkal, innovatív kutatás-fejlesztési projektekkel, találmányokkal és feltalálók, projektgazdák szakmai és jogi támogatásával. Jelenleg a három éve létrejött orvoskari intézet, az ITD igazgatóhelyetteseként és innovációs szakértőjeként van jelen az egyetemi körökben. Az évek során azonban sok vállalkozással, és magával a kamarával is több sikeres együttműködésre került már sor, így természetesen nem csak az akadémiai szféra szereplői ismerhetik.

Aki ajánlja a programot

Dr. Poór Diána: Cukrászatunk mondhatni duplán érintett a szerzői jogvédelem és védjegyoltalom kérdéskörében. A professzionális és kézműves cukrászat egy – ugyan szigorú szabályok mentén működő, de egyben – rendkívül kreatív területe a vendéglátásnak. Kollégáink tudása, tapasztalata és egyedi stílusa, kezeik munkája adja működésünk keretét. Ezeknek köszönhető, hogy valami “mischleressé”, egyedivé és összetéveszthetetlenné, mintegy márkajelzéssé válik. Legyen szó egyedileg fejlesztett receptúráról, ízvilágról, minőségi sztenderdről, vagy szemmel is jól látható dekorálási stílusról, célunk különleges és egyedi dolgok alkotása – és kapcsolódva a témához: ezek védelme. Kézműves cukrászatunkon túl pedig, az ipari termelést érintő részlegünk vonatkozásában a speciális piacnyerést elősegítő brandépítéshez kapcsolódóan nagy segítséget jelentett a védjegyoltalom terén nyújtott segítség számunkra, melynek köszönhetően megjelenhetett a Pécsi Süti márkanév egy multinacionális áruházlánc polcain is.

Cégünk, az MM-Catering Kft. 2012 óta van jelen a pécsi vendéglátás palettáján. Az éttermi szolgáltatást követően 2015-ben nyílt meg kézműves cukrászműhelyünk az Árkád alsó szintjén. Dinamikus bővülés előtt álló kézműves vonalunk mellett immáron 3. éve ipari cukrászati termeléssel is foglalkozunk egy nemzetközi áruházlánccal együttműködve.

www.mischlercakes.hu

Regisztráció

A jelentkezés lezárult. Kérjük vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel!

 

Helyszín

Online
Magyarország

Other

Jelentkezési határidő
2021.06.08. 12:00