Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nemzetközi Vidéki Örökség Konferencia

2021. május 28. @ 09:00 - 17:00

Ingyenes

Az Orfűi Turisztikai Egyesület a Routes To Roots című Interreg projekt keretében Nemzetközi Vidéki Örökség Konferenciát szervez társszervezeteivel együttműködésben.

A konferencia időpontja: 2021. május 28. (Tartalék időpont: 2021. szeptember 10. – A szervezők személyes jelenléttel tervezik a konferencia megvalósítását. Amennyiben az első időpontban ez nem lehetséges, akkor a tartalék időpontban kerül sor az eseményre.)

A konferencián való részvétel előadóként és szakmai érdeklődőként is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A konferencia témái:

A vidéki örökséggel való foglalkozás fő célja nem más, mint a megőrzés elősegítése, az örökségi értékeket hordozó tevékenységnek és értékeknek a gazdasági célú hasznosítása, és ezen tevékenységek piaci pozíciójának a javítása.  – Az örökség lényege megközelítésünk szerint abban rejlik, hogy mit jelent az a ma embere számára. Ezért nem az évszázadokkal ezelőttit kell utánozni, hanem a mai ember számára fontos, különleges, egészséges, értékeket képviselő dolgokat újra felfedezni, és a hétköznapok során hasznosítani. Napjainkban a globalizációval szemben formálódó trendre a tudatos fogyasztói magatartás kialakulása és a helyi örökségi értékek felé fordulás jellemző. Emellett a fenntartható fejlődés elveinek érvényesülése is mind jobban megfigyelhető a fogyasztói szokások változásában. Ezen pozitív folyamatok érezhetően növelik az autentikus vidék örökségi értékei és az ezekre épülő helyi termékek iránti keresletet, felértékeli az örökségi erőforrásokat hasznosító turisztikai kínálatot.

A konferencia tervezett programja:

9.00 – 9.40 Regisztráció
9.40– 10.00 Köszöntők
10.00 – 11.40 Plenáris előadások (Szervezés alatt)
11.40 – 13.00 Ebéd a szigeten: „Helyi termék sziget”
13.00 – 15.00 Szekcióülések:

1. Vidéki örökségi értékekre épülő innovatív turisztikai termékfejlesztés (Szekcióvezető: Dr. Gonda Tibor)

2. Vidéki örökség és helyi társadalom (Szekcióvezető: Dr. Minorics Tünde)

3. Vidéki turizmus (Szekcióvezető: Dr. Szabó Géza)

15.00 – 15.15 Kávészünet
15.15 – 17.15 Szekcióülések:

4. Értékteremtéstől a piacra jutásig (Szekcióvezető: Dr. Máté Andrea)

5. A vidéki örökség szerepe az identitás megőrzésében (Szekcióvezető: Dr. Tőzsér Anett)

6. Gasztrokulturális örökségünk és a gasztro-turizmus kibontakozása hazánkban és a világban. A Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2025 projekt céljai, a megvalósítás lehetőségei és feladatai. (Szekcióvezető: Dr. Kovács Dezső)

A konferencia szakmai kísérő programja:

Május 29. (szombat): A vidék rejtett kincsei nyomában. Helyi jó gyakorlatokat bemutató tematikus túra Orfű – Kovácsszénája – Husztót útvonalon.

Jelentkezni legkésőbb március 30-ig az alábbi jelentkezési lapot kitöltve, az abban megadott email címre elküldve lehetséges!

Jelentkezési lap

A szekciók pontos bemutatásáról és publikációs lehetőségekről itt olvashat: Nemzetközi Vidéki Örökség Konferencia felhívás

 

Részletek

Dátum:
2021. május 28.
Időpont:
09:00 - 17:00
Összeg:
Ingyenes
Esemény címkék:
,

Other

Jelentkezési határidő
2021. március 30.