EnoGastroDEST

Eno-Gastronomy in Developing Experiential Sustainable Tourism with eno-culinary heritage preservation

A projekt fő célkitűzései közé tartozik a bor- és gasztronómiai örökség megőrzése és népszerűsítése, valamint az élményalapú bor- és gasztroturizmus (WGT) fejlesztése és népszerűsítése, újítások alkalmazásával a fenntartható kulturális turizmus előmozdítása érdekében Európában.

Cél a regionális identitás növelése, a gazdasági fejlődés, a fenntartható szőlészeti és élelmiszeripari gyakorlatok ösztönzése, a látogatók elkötelezettségének növelése, az együttműködés ösztönzése, az érdekeltek tájékoztatása és a hatások mérése, továbbá a látogatói élmény fokozása, a helyi gazdaságok támogatása, a kulturális hagyományok megőrzése és a fenntartható turisztikai gyakorlatok fejlesztése.

Projekt

Cím: Eno-Gastronomy in Developing Experiential Sustainable Tourism with eno-culinary heritage preservation

Rövidítés: EnoGastroDEST

Program: Interreg Europe

Projekt azonosító: 03C0979

Időtartam: 51 hónap (2025. május 01. – 2029. július 31.)

Támogatás összege:  1 999 989 EUR

Finanszírozás: 70%-os támogatottság

Partnerországok:  Ciprus, Bosznia-Hercegovina,  Franciaország, Görögország, Moldova, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország

Partnerség

  1.  Western Macedonia Tourism Board vezető partner (Görögország) 
  2.  Department of Herault (Franciaország) 
  3. Experience Bremerhaven, Tourism, Marketing and Events Company (Németország)
  4. Sibiu County Tourism Association (Románia)
  5. Pafos Chamber of Commerce and Industry (Ciprus) 
  6. Granada County Council (Spanyolország)
  7. Ave Intermunisipal Community (Portugália)
  8. Tourist Board of Herzegovina-Neretva Canton (Bosznia-Hercegovina)
  9. National Inbound and Domestic Tourism Association of Moldova (Moldova)
  10. Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (Magyarország) 
  11. Szakmai tanácsadó: Iter Vitis (Olaszország)

Hírek

Nyitó konferencia az EnoGastroDEST projektben

Az EnoGastroDEST projekt hivatalosan is elindult a görögországi Kastoriában, ahol partnerek és szakértők gyűltek össze Európából annak érdekében, hogy közösen vizsgálják a borászati és gasztronómiai örökség megőrzésének és népszerűsítésének lehetőségeit, mint a fenntartható és élményalapú turizmus fejlesztésének alapját.

Tovább olvasom »

Ízek, élmények, közösségek – Fenntartható gasztroturizmus Európában

Az EnoGastroDest projekt az európai gasztroturizmus fenntartható fejlesztését célozza, a helyi ízek, hagyományok és közösségek kiemelt szerepével. A 2025 májusában indult, Interreg Europe által támogatott programban kilenc partner vesz részt, köztük a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, akik jó gyakorlatok cseréjén keresztül keresnek válaszokat arra, miként lehet a gasztronómiát és a borturizmust élményalapúvá, versenyképessé és fenntarthatóvá tenni. A nyugat-macedóniai Kastoriában megrendezésre kerülő nyitókonferencia alkalmat ad arra, hogy minden résztvevő bemutassa saját régiója hagyományait, innovációit és turisztikai erősségeit.

Tovább olvasom »