Nyitó konferencia az EnoGastroDEST projektben

Az EnoGastroDEST projekt hivatalosan is elindult a görögországi Kastoriában, ahol partnerek és szakértők gyűltek össze Európából annak érdekében, hogy közösen vizsgálják a borászati és gasztronómiai örökség megőrzésének és népszerűsítésének lehetőségeit, mint a fenntartható és élményalapú turizmus fejlesztésének alapját.

A nyitókonferenciát a Nyugat-Macedónia Turisztikai Szervezet rendezte, az Európai Kulturális Turizmus Hálózat (ECTN) támogatásával. Az első napi program során minden partner bemutatta helyi termékeit, sajátosságait, borászati és kulturális örökségét. A legtöbb partner saját jó gyakorlatait is ismertette, amelyeket e különleges értékek megőrzése és népszerűsítése érdekében alkalmaznak.

A Pécs-Baranya régió képviseletében Hendinger Zsófia tartott előadást, melyben bemutatta a Villány-Siklósi Borút Egyesület programjait, valamint a minősítési rendszert, amely az ide látogatók számára garantál magas minőséget, és közös marketingkampányok révén segíti a helyi termelőket.

A konferencián ismertették a projekt további teendőit, a következő években minden partner találkozót szervez egy-egy releváns témában. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2026 tavaszán látja vendégül a projekt résztvevőit.

A második nap egy tanulmányúttal kezdődött, a Nyugat-Macedóniai régió egyik borászata volt a cél. Ez a tapasztalat lehetőséget adott arra, hogy a partnerek közvetlenül lássák a bor- és gasztroturisztikai létesítmények helyzetét, megkóstolják a helyi termékeket és kapcsolatba lépjenek a termelőkkel. Ezt követően, a hajóúton tartott közös ebéd biztosított alkalmat a kötetlen beszélgetésekre és az együttműködések megerősítésére.

Az EnoGastroDEST – 03C0979 azonosítószámú – projekt az Interreg Europe program keretében valósul meg, az Európai Unió társfinanszírozásában.

Közelgő rendezvényeink