Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Autóipar a fókuszban a Minőségügyi Klub ülésén

november 28. @ 14:00 - 16:00

Kamarai Minőségügyi Klub logójaAhogy korábbi cikkünkben jeleztük, 2023. november 28-án újabb rendezvényre kerül sor a Kamarai Minőségügyi Klub keretében, autóipari minőségbiztosítás témában. Az előzetes felmérések alapján komoly szakmai érdeklődés övezi az eseményt, melyen két téma kerül terítékre.

1. téma: AIAG-VDA FMEA* használata a mindennapokban

Az AIAG-VDA FMEA kiadásakor a kézikönyv puha módon szabályozta az eltérést. Ebből kifolyólag a beszállítói láncban az átállás viszonylagosan lassan megy.  A piacon az egyes cégek eltérően értelmezik a szabvány alkalmazását, egyes esetekben az FMEA szoftverek is.

Célunk a workshoppal, hogy a jelenlegi helyzetet közösen értékeljük a résztvevőkkel, az átállással, alkalmazással kapcsolatos tapasztalatokat meg tudjuk osztani egymással. A workshopon a következő kérdéseket fogjuk tárgyalni:

  • Mely OEM-ek követelik meg jelenleg az AIAG-VDA FMEA használatát CSR szinten?
  • Hogyan kell használni pontosan az eszközt?
  • Hogyan kell pontosan konvertálni a régi és az új skálákat?

A workshop célja a szabvány által meghatározott módszertan tisztázása, és a résztvevők benchmarking-szerű egyeztetése.

* FMEA: Hibamód- és hatáselemzés. Az FMEA egy olyan elemzési módszer, amely biztosítja, hogy a termék- és folyamatfejlesztési folyamat során figyelembe vették és kezelték a lehetséges problémákat. Az értékelés és elemzés része a kockázat értékelése.

AIAG-VDA: Az AIAG-VDA FMEA kézikönyvet az AIAG (Automotive Industry Action Group) és a VDA (Verband der Automobilindustrie), az autógyártók német szövetségének tagjai együttműködve hoztak létre.

 

2. téma: Gyenge minőség költségeinek – Cost of Poor Quality (COPQ) – a kezelése a gyakorlatban

Az IATF 16949-es szabvány** megköveteli a cégtől a COPQ*** alkalmazását, amelynek bemenetet kell képeznie a 9.3.2.1-es szabványpontban szabályozott vezetőségi átvizsgálásba.

  • Pontosan mit tartalmazzon a COPQ?
  • Milyen rendszerek léteznek erre a megoldásra?

A workshop célja a szabvány által meghatározott követelmény és a felmerülő kérdések tisztázása, és a résztvevők benchmarking-szerű egyeztetése.

** IATF 16949 szabvány: Autóipari Minőségirányítási Rendszer. Az ISO 9001 követelményeit pontosítja az autóipari gyártásban.

*** A rossz minőség költsége (COPQ) a hibás anyag előállítása következtében keletkező költségekre utal. A közvetlen költségeket könnyű azonosítani, mint például a munkaerő, az utómunka, az ártalmatlanítás, az anyagköltségek és a visszahívási költségek. A közvetett költségek azonban szintén jelentősen befolyásolhatják a vállalat jövedelmezőségét.

 

A témákat felvezeti és moderálja: Béda Károly, a MAVASZK Kft. ügyvezetője.

 

A részvétel díjmentes, de rendezett kamarai regisztrációhoz és előzetes jelentkezéshez kötött!

Jelentkezés:

A jelentkezéshez kérjük, kattintson IDE!

További információ:

Császár Gergely ()

Piacsek László ()

* * *

A rendezvényt a vállalkozások nemzetközi sikereit elősegítő Enterprise Europe Network támogatja.

Részletek

Dátum:
november 28.
Időpont:
14:00 - 16:00
Esemény címkék:
, , ,

Helyszín

Pécsi Kereskedelmi Központ
Majorossy Imre utca 36.
Pécs, Magyarország
+ Google Térkép