Újraindult a Minőségügyi Klub

A kKamarai Minőségügyi Klub logójaamara számára fontos, hogy olyan fórumok jöjjenek létre, melyeken a szakemberek találkozhatnak, véleményt cserélhetnek.

Az újraindított Kamarai Minőségügyi Klub hosszú múltra tekint vissza. Az újraindulás utáni első összejövetelre 2023. október 3-án került sor, “A minőségbiztosítás és a HR kapcsolata” c. műhelybeszélgetés keretein belül, ahol a minőségügy szerepéről általánosságban is szó esett. Már tervezés alatt van a következő esemény, november 28-án, autóipari minőségbiztosítás témában!

Lukács Zoltán, a CERT Tanúsító Zrt. vezérigazgatója több mint 25 éve foglalkozik minőségüggyel. Része volt a korábbi – 20 évvel ezelőtt kezdődött – klubéletnek is, mely az EFQM önértékelő modell és a regionális minőségi díj köré szerveződött. Akkor kialakult egy, a minőségügyet fontosnak tartó közösség, amelyben megvalósulhatott a tapasztalatcsere. Ez most is fontos alapcél: bevonni a szakembereket, de azokat is, akiknek még nincs tapasztalata.

Ars poeticája szerint a magas szintű minőségügy nélkül nincs működő gazdaság, nincs működő ipari, mezőgazdasági, oktatási terület. A jelenlegi kialakuló közösség ennek a célnak az érdekében kell, hogy működjön.

Béda Károly, a MAVASZK Kft. ügyvezetője az emberi erőforrásra koncentrálva bemutatta saját kutatásaikat és a szakmára jellemző tapasztalataikat. Becsléseik szerint a minőségügyi szakemberek száma mintegy 100-150 főre tehető Baranyában. A cégeknél sok esetben csak rámutatnak valakire, belőle lesz a minőségügyes – 50%-uknak van képesítése. Ez egy komplex szakma: aki minőségüggyel akar foglalkozni, annak nem elég elvégezni a minőségügyi rendszermenedzser képzést, a szakmát ugyanúgy ismernie kell, ha kompetens akar fellépni.

Célja, hogy a Minőségügyi Klub révén kialakuljon egy együttgondolkodás. „Az indulást látva lelkes vagyok!”

 

A kamara a résztvevők véleményét is kikérte

Közülük mindenki szívesen részt venne a klub életében. Így fogalmaztak:

✔      “Izgatottan várom a következő eseményt.”

✔      “Véleményem szerint a jövőre nézve hasznos lehet a részt vevő szervezetek számára, fontos a különböző iparágak közötti eszmecsere, sokat lehet tanulni mások folyamataiból, tapasztalataiból.”

✔      “Örülök, hogy részt vehettem ezen az eseményen.”

Dr. Kovács Tibor, a kamara Siklósi Városi Elnökségének elnöke is megjelent, így fogalmazott:

✔      “Adott minőség nélkül nincs hosszú távon profit optimalizálás. Viszont nagyon széles körben értelmezhető ez a szó. Van olyan terület, ahol meg lehet a minimum minőséget határozni, de van olyan terület, ahol nem. Ahol nem, ott ahány ember, annyi minőségi elvárás. A piaci szereplőknek ez iszonyatos kockázatot jelent. Ezért nagyon fontos ezzel a témával foglalkozni.

A klubvezetők már szervezik a következő alkalmat

A tervezett dátum 2023. november 28. (kedd) 14-16 óra, a téma pedig az autóipari minőségbiztosítás lesz. Jövőre – egyebek mellett – a termékek megfelelőségi eljárása, közismertebb nevén “CE jelölés” is porondon lesz több iparág szemszögéből megvilágítva.

További információ:

Császár Gergely ()

Piacsek László ()

Jelentkezés

Jelentkezni ERRE A LINKRE KATTINTVA lehet.

* * *

A minőségi termékgyártás és szolgáltatásnyújtás a külföldi piacra jutás szempontjából is fontos, ezért az eseményt az Enterprise Europe Network is támogatta.