Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hogyan szerezd vissza az adód? – K+F nap nem csak vállalkozásoknak

2022. november 29. @ 10:00 - 15:00

Több tízmillió forintos adókedvezményhez juthatnak azok a vállalkozások, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak és tisztában vannak az őket megillető kedvezményekkel. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által végzett K+F minősítés megszerzésének fontosságára, az elérhető adókedvezmények mértékére hívja fel a figyelmet egy online követhető, ingyenes webinárium november 29-én.

Program:
10:00 Dr. Lábody Péter (SZTNH) – Köszöntő
10:05 Dr. Gondi Anilla (Jalsovszky Ügyvédi Iroda) – Szellemi alkotásokhoz és kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények
10:40 Szmollár Katalin (SZTNH) – K+F minősítés, az adókedvezmények biztosítéka
11:15 Killik László (MGI-BPO) – Mit lehet az éves beszámolóból megtudni egy szervezet kutatás-fejlesztési tevékenységéről?
11:50 Dr. Halász Bálint (Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda) – Nem rakétatechnika – IP jogi alapismeretek az adókedvezmények igénybevételéhez

Az online, interaktív K+F napon való részvételhez az alábbi címen lehet regisztrálni:

Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak és érnek el egyre szembetűnőbb eredményeket. Ezt a fajta kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már előzetesen K+F minősítést kérnek: ezzel ugyanis nem csak adókedvezményhez juthatnak, hanem pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek és utólagos ellenőrzések esetében is bizonyítani tudják, milyen tevékenységet végeztek.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2012. február 1-je óta, vagyis több mint 10 éve látja el a K+F tevékenység minősítését. A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés hivatalos igazolást ad, ráadásul az ezzel a dokumentummal megszerezhető kedvezmények és pályázati források akár több tízmillió forintot is jelenthetnek a vállalkozások számára. A százalékos arányok alakulása azt mutatja, hogy a szociális hozzájárulás esetében a cégek akár minden tizedik munkavállaló bérét megtakaríthatják. A társasági adónál például 10 millió forintonként majdnem 1 milliót vagy 100 millió forintonként majdnem 10 millió forintot spórolhatnak meg a fejlesztésekkel foglalkozó vállalatok.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2019 végén 446 ezer társaságiadó-alany működött ebből mindössze 2082 vállalkozás folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet, amelynek körülbelül a 10 százaléka fordult a hivatalhoz minősítési kérelemért. Vagyis a vállalkozások jelentős része úgy vesz igénybe kedvezményeket, hogy nem tudja biztosan az általa folytatott tevékenységről, hogy az K+F-nek minősül-e, így abban sem lehet biztos, jogosult lenne-e adókedvezményekre. Amennyiben pedig a NAV az ellenőrzés során megkérdőjelezi a K+F tevékenység mivoltát, utólagos adófizetési kötelezettségekkel, valamint adóbírságokkal kell számolniuk.

További információ: https://www.facebook.com/events/810030033615636