Milyen vállalkozást indítanának a mai magyar és horvát fiatalok?

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az I-DARE projekt vezetője, amely horvát és magyar fiatalok pályaorientációjában, munkanélküliek elhelyezkedési esélyének javításában segít. A projekt magyar és horvát határ mentén élő fiatalok számára kívánt alternatívát biztosítani azzal, hogy a résztvevőket megismertette az üzleti terv készítéssel és a vállalkozói léttel kapcsolatos feladatokkal.

 

Gimnazisták, szakközépiskolások, valamint fiatal felnőttek vettek részt a határ mindkét oldalán a programban, Pécsről, Verőcéről, Eszékről és Vukovárról. A résztvevők szabad kezet kaptak a vállalkozási ötlet kialakításában, az innovatív termék megtervezésében, folyamatos konzultációkon vehettek részt, annak érdekében, hogy tökéletesíthessék üzleti terveiket. A programban a trénerek és vállalkozók gyakorlati tapasztalataikat is megosztották, így az aktuális jogszabályok, vállalkozói tevékenységek mellett hallhattak a résztvevők nem csak a jó példákról, hanem a rejtett buktatókról, valamint a valós vállalkozói létről is.

 

A zsűrizésre beadott üzleti tervek alapján elmondható, hogy szűkebb, vagy tágabb értelemben, az egészséges életmódhoz, a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódnak. A beérkezett üzleti tervek 40%-a informatikai fejlesztést is tartalmaz, 60%-ban közvetlenül az egészséges életmódról szól. Szoftverfejlesztő, dizájn, webdizájn cégeket, számítógépes alkatrészeket árusító webshopot, internet alapú csomagküldő szolgáltatást, drónok bevonását tervezték a fiatalok, a határ horvát és magyar oldalán egyaránt. Az egészséges életmódot tekintve a bio termékek gyártása (például bio italok, vagy cukrászda, amely bio alapanyagokkal dolgozik), egészséges életmódra nevelés, oktatás, prevenció jelenik meg (például, honlap a rákmegelőzéssel kapcsolatos szakirodalommal, lúdtalp kialakulását megelőző tornaszőnyeg és gimnasztikai gyakorlatsor). Egy-egy ötlet érkezett hangszerekkel kapcsolatosan, a magyar vállalkozás régi hangszerek javításával és értékesítésével foglalkozna, a horvát fél, pedig elsősorban a harmonikák könnyebb szerkezetének fejlesztésére, hangszerek értékesítésére alapítana vállalkozást. Meglepő volt az értékelők számára: anélkül, hogy a horvát és magyar fiatalok beszéltek volna egymással, nem ismerve egymás ötleteit, nagyon hasonlóan gondolkodtak, hasonló vállalkozások megalapításában láttak lehetőséget.

 

A szakavatott zsűri az értékeléseknél azt vizsgálta, hogy mennyire egyedi a vállalkozói ötlet, mennyire kidolgozott és életképes a piacon. Egész nyáron javítani lehetett még az üzleti terveken, sőt a résztvevők kérésére a végleges beadási határidő meghosszabbításra került. A legjobb 10-10 üzleti tervet készítők közül már ketten meg is alapították vállalkozásukat, az egyik horvát egészségmegőrző ötlethez, pedig megérkezett az első érdeklődő, egy amerikai befektető cég. A legtöbb vállalkozás önerőből, családi, baráti segítséggel, néhány, hitel felvételével tervezi az elindulást, de sokan csak befektetővel tudják elképzelni a működésüket. A projekt a legjobb üzleti tervek megvalósításához fél éves inkubációt biztosít, így a jó ötletekből és üzleti tervekből valóban életképes vállalkozások születhetnek a határ mentén, itt tartva ezzel a fiatalokat.

 

Kézikönyv is készült a projekt során, mely a vállalkozóvá váláshoz és a jó üzleti terv készítéséhez ad praktikus tanácsokat horvát és magyar ötletek, tapasztalatok alapján. A kézikönyv címe: Innovatív ötletből jövedelmező üzlet, ingyenesen letölthető magyar, horvát és angol nyelven is a projekt honlapjáról.

 

A projektről további információ a www.i-dare.net oldalon található, további információk a email címen kérhető.

 

A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.