Ösztöndíjak nemzetközi mesterképzéshez

Az EIT Digital egy olyan nemzetközi együttműködés, amelyet az Európai Bizottság hozott létre azzal a céllal, hogy a digitális innovációt előre mozdítsa Európában. Ezt elsősorban egy olyan ökoszisztéma kiépítésével teszi, amelyben nagy európai egyetemeknek, kutatásfejlesztési intézeteknek és ipari szereplőknek nyílik lehetőségük közös projekteket indítani. A gyakorlati megvalósításnak e mellett két fő része van: az egyik az ipart célzó része, amelyben Európa-szerte a legjelentősebb nagyvállalatok és scaleup-ok vesznek részt, a másik az oktatási része, amelyben mesterképzés, doktori képzés és szakmai továbbképzés valósul meg. Ebből az ELTE mester és doktori szinten fogad hallgatókat, és ezen belül is először a mesterképzés részleteit szeretnénk most megismertetni Önökkel.

A mesterképzés fő célja, hogy ambiciózus, tehetséges informatikus hallgatóknak olyan felső szintű oktatást nyújtson, amely vagy hozzásegíti őket saját ötletük megvalósításához – akár saját startup létrehozásával, vagy felkészíti őket arra, hogy egy nagyobb cégen belül a piac működéséről szerzett gyakorlati tudássukkal könnyedén felelős pozíciókba kerülhessenek. A mesterképzésben jelenleg 8 ország 17 egyeteme vesz részt egy olyan egyedi oktatási modellt megvalósítva, ahol a hallgató a mesterképzés 1+1 évét két különböző egyetemen végzi. Ezáltal a hallgató mindkét felsőoktatási intézmény szakterületével megismerkedik, s így az európai együttműködésnek köszönhetően kiválósági képzéshez jut, a program végén pedig mindkét intézmény kiadja neki a mesterdiplomát. A program további erőssége, hogy a megszerzendő 120 kreditből 30-at úgynevezett innovációs és vállalkozásfejlesztési ismeret tesz ki, amely a magas színvonalú szakmai képzés mellett lehetőséget teremt a fent említett célok elérésére is. A minor révén a hallgatók elsajátítják, hogyan lehet felépíteni egy vállalkozási tervet, hogyan lehet befektetőket bevonni az ötlet megvalósításába, illetve megtanulják azt is, hogyan dönthető el, hogy egy ötletet érdemes-e megvalósítani. Azért, hogy ezek az ismeretek gyakorlati tudással egészülhessenek ki, további 30 kreditet tesz ki az utolsó félévben végzett szakmai gyakorlattal egybekötött diplomamunka írás.

A fent felsorolt három képzésre, melyek elérhetők az ELTE IK-n: Autonóm rendszerek (Autonomous Systems), Kiberbiztonság (Cyber Security) és Adattudomány (Data Science) a jelentkezők számára – igény szerint – a pályázatuk benyújtása előtt külön támogatást, segítséget nyújtunk.

A közös képzésekre a jelentkezők 2019. április 15-ig adhatják be anyagaikat

A közös képzések honlapja: https://masterschool.eitdigital.eu/