Klímastratégia tervezés Szigetváron

Szigetvár Város Önkormányzata a jövő év végéig elkészíti a város klímastratégiáját, mely tervezésében, és későbbi megvalósulásában a kamara városi elnöksége is aktív szerepet vállal.

Szigetvár Város Önkormányzata pályázati támogatást nyert a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című” felhívás keretében, mely eredményeként a következő év végére elkészül a város klímastratégiája.

Míg a klímaváltozás mérséklése globális összefogással érhető el, addig a kedvezőtlen hatásokra való felkészülés minél alacsonyabb területi szinten valósítható meg a leghatékonyabban, ezért kiemelten fontos a helyi és térségi klímastratégiák kidolgozása, a klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálás erősítése.

Az éghajlatváltozás hatékony kezeléséhez nem elég a már bekövetkezett károk kezelése, hanem tervezetten kell fellépni a kibocsátások csökkentéséért, továbbá előrelátóan felkészülni a várható hatásokra. Ezt a tudatos felkészülést, a tevékenységek tervezett végrehajtását és az eredmények nyomon követését szolgálja a városi szintű éghajlat-politikai tervezés. A tervezési folyamat eredményeként elkészülő városi klímastratégia magában foglalja a város alkalmazkodási és kibocsátáscsökkentési törekvéseit és beavatkozásait, az ezek megvalósításához szükséges eszközöket, forrásokat és intézményi struktúrát, valamint a stratégia megvalósításának nyomon követését is.

A Városi Klímaplatform alakuló ülését és egyben első szakmai egyeztetését 2019. december 12. 11:00 órakor tartják a városháza dísztermében. A tagsági felkérést a kamara szigetvári városi elnöksége örömmel fogadta, aktívan részt kíván venni a városi klímastratégia tervezésében, megalkotásában.

Az eredményesség alapvető feltétele, hogy a felkészülés széles körű partnerség és társadalmi, gazdasági konszenzusban valósuljon meg.