Agilis működés a vállalkozásoknál

A kamara Humán klubja kedden megtartotta a nyári szünet előtti utolsó, évadzáró ülését. A találkozó még online keretek között zajlott, melynek során Dr. Szontágh Krisztinával (marketing vezető – Mobile LBS Kft.) Kutsera Róbert (talent manager – Lift Projekt) beszélgetett, majd a klubtagok is feltehették saját kérdéseiket, megoszthatták észrevételeiket.

A téma az agilis működés és a Scrum módszer volt, mely Krisztináék szoftverfejlesztő cégénél már évek óta kiválóan működik, mind az IT, mind a marketing területén. Ennek a keretrendszernek köszönhetően a kapkodást, a túl sok megkezdett feladatot és átláthatatlanságot felváltotta egy hatékony, eredményes és átlátható rendszer.

A Scrum módszer lényege, hogy a munkafolyamatokat három hetes időszakokra (sprintekre) osztják fel, és ez idő alatt 5-6 fős kisebb csoportokban dolgozzák fel az előzetesen, közösen meghatározott elkészítendő feladatokat. A csoporton belül, minden kolléga maga vállal feladatrészeket annak megfelelően, hogy a saját belátása szerint az adott sprint időszak alatt mit fog tudni teljesíteni. A módszer bizalmi alapon működik és a lényege, hogy a sprint időszak végén minden csapattag az elvállalt feladatrésszel elkészüljön, és a teljes feladat prezentálható legyen. Ennek érdekében minden reggel tartanak egy rövid egyeztetést is melynek során a csapattagok elmondják, hogyan haladnak a munkával, és esetlegesen mi akadályozza őket az előrehaladásban.

Egy célszoftver segít abban, hogy ezek a munkafolyamatok és feladatok mindenki számára átláthatóak és követhetőek legyenek, mindenki megjelölhesse mit vállal, és vezethesse hogyan halad, ezáltal mérhetővé válik a teljesítmény is. Ennek a szoftvernek és módszernek köszönhetően például a veszélyhelyzet alatt a home office-ra való átállás is teljesen zökkenőmentesen zajlott a cégnél.

 

Ha tovább szeretne tájékozódni a témáról olvassa el ezt a Dr. Szontágh Krisztinával készült korábbi interjút is a honlapunkon: KKV jógyakorlatok Baranyában cikksorozat – Mobile LBS Kft.