Hogyan lehet a feszültséget túlélni, kezelni, akár előnyünkre fordítani? – nyitott Humán klub összejövetel

Napjainkban sok kis- és középvállalkozást érint a gazdasági- és energiaválság negatív hatása. Érezhető a nyomás az üzletmenetben, de a személyes életben is, tulajdonosként, vezetőként, munkatársként egyaránt. Hogyan lehet ezt a feszültséget túlélni, kezelni, akár előnyünkre fordítani? 

Bővebben…

Javaslatcsomag készül az energiaár-növekedés mérséklésére

Szükség van az Ön véleményére!

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a vállalkozások jelentős része (főleg a KKV szektor) került nehéz helyzetbe. Az energiaár-robbanás miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások támogatása érdekében az MKIK párbeszédet kezdeményezett a szakpolitikai döntéshozókkal. Minden megyében gyors felmérést végzünk a vállalkozások körében az energiaár-emelkedés nyomán kialakult helyzetkép megismerése érdekében.

Ezzel egy időben a GVI személyes mélyinterjúkat kíván készíteni az energiaszolgáltatókkal. Ezen összesített ismeretek birtokában egy big4 tanácsadó cég energetikai szakembereinek bevonásával az adatok elemzésével rövid és hosszútávú ajánlásokat dolgoz ki, amelyek támogatni tudják döntés-előkészítő javaslatokkal a Kormány munkáját és segítik a vállalkozásokat.

 

Töltse ki a kérdőívet szeptember 14-ig!

Link: GVI felmérés az energia- és üzemanyagárak növekedéséről

Találkozzon a Baranyai Gasztronómiai Klaszter tagjaival az idei Pécsi Szeleten

Kóstolja végig Baranya legfinomabb ízeit a street food-tól a fine dining-ig 2022. augusztus 20-án és 21-én a pécsi belváros legrégebbi és talán legszebb részén, a Káptalan utcában és az onnan nyíló udvarokban, kertekben: Káptalan Kert, Északi várfalsétány, Kőkert, Schaár Erzsébet utca.

A Pécsi Szelet – Baranyai Gourmet Piknik a baranyai éttermi kultúra kiemelkedő eseménye, ami azzal a céllal jött létre, hogy a megye legjobb éttermeit, borászatait és termelőit évente egyszer összehozza és egy oldott hangulatú, de minőségi kivitelezésű fesztivál keretében közelebb hozza a gasztronómia iránt érdeklődőkhöz.

A Pécsi Szeleten a Baranyai Gasztronómiai Klaszter tagjaival is találkozhatnak:

 
További információk:

Pécsi Szelet Facebook oldala

Baranyai Gasztronómiai Klaszter tagjai

MNB konjunktúra felmérés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában szeretnék együttműködésüket kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék munkájukat azzal, hogy kitöltik az MNB honlapján az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2022. augusztus 14-ig. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.

https://mnbpoll.mnb.hu/Survey.aspx?surveyid=155045204&lng=hu-HU

Eddigi felméréseik eredményei megtalálhatók az MNB honlapján a sajtóközlemények között. A legfrissebb publikáció az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el.

Az MNB vállalati konjunktúra felméréseinek 2022. márciusi eredményei

Az adatszolgáltatás nem kötelező, a felmérésben való részvétel önkéntes. A válaszadás név nélkül történik (anonim). A kérdőív nem tartalmaz a vállalat azonosítására alkalmas kérdéseket. Az adatgyűjtés statisztikai célból történik. A válaszokat összesítve dolgozzák fel, amelyekből egyedi adatokat nem tartalmazó elemzéseket kívánnak készíteni. Amennyiben a felmérés kapcsán kérdésük merülne fel, az MNB illetékes munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a e-mail címen keresztül.

KATA változások

A hírlevél szerkesztésének időpontjában a Kisvállalkozások Tételes Adóját (KATA) érintő törvénymódosítás végleges szövege még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Amint elérhető lesz a módosító rendelet, tájékoztatjuk a részletekről a vállalkozásokat, valamint tájékoztató fórumot szervezünk a témában. Kamaránk az egyeztetések során nem a most megjelent szabályozást képviselte. Baranya megyében a mikrovállalkozások aránya nagyon magas, ezért azt javasoltuk, hogy amennyiben a KATA szabályait – a visszaélések okán – változtatják, akkor az érintett vállalkozói kör számára egy, a KATA-hoz hasonló, vagy annál még kedvezőbb költségű, az adminisztrációt minimális szinten megkövetelő adónem kerüljön kialakításra és bevezetésre. Kamaránk az előzetes szövegezés alapján folytatja a korábban megkezdett egyeztetéseket a baranyai adózási szakértőkkel és az érintett kisvállalkozókkal, valamint javaslatcsomagot készít a KATA szabályozás és a mikrovállalkozások, egyéni vállalkozások számára hatékony új adónem kialakítása érdekében.

Bővebben…