Ingyenes online fordítás 27 nyelven vállalkozások számára

Valamennyi kkv számára elérhető az Európai Bizottság új eszköze, mely a vállalkozások sikeresebb projekt együttműködéseit hivatott elősegíteni ingyenes – mesterséges intelligiencia alapú – fordítási szolgáltatással.

Bővebben…

Kamarai ajánlás – mosható, fertőtleníthető többször használatos bőrkesztyűk viselése

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara egyik bőrkesztyű varrással foglalkozó önkéntes tagja hívta fel a figyelmünket arra, hogy az általuk gyártott és forgalmazott – a koronavírus járvány terjedése kapcsán fejlesztett – mosható és fertőtleníthető, évekig használható bőrkesztyűk megrendelése finn és amerikai viszonylatban jelentősen megemelkedett.

Bővebben…

MKIK ágazatspecifikus javaslatok

A kamarai rendszer a vállalkozások és érintett ágazatok bevonásával készíti a javaslatcsomagokat. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alább olvasható összesített ágazati javaslatai a Kormány részére is átadásra kerültek. Számos pécsi kamarai javaslat és a gépipari szakágazati ajánlása kapcsán a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterrel közösen készített program jelentős része is beillesztésre került.

Bővebben…

Javaslat a támogatott tevékenységi körök bővítésére – Fogtechnika

A fogtechnikus egyéni vállalkozó helyzete a piacon speciális, működése teljes mértékben a fogorvostól függ: jogszabályi háttér és jogosultságok korlátozása miatt kizárólag fogorvos rendelheti meg a szolgáltatásokat, termékeket. A fogorvos úgy működik a láncolatban, mint kizárólagos forgalmazó, a páciens a fogtechnikusnak közvetlenül nem ügyfele vagy megrendelője; a fogtechnikus szakmában a klientúra kizárólag a fogorvosokból állhat.

Bővebben…

Hiteles forrásból, valós információk egy helyen (KSH)

Jelen helyzetben elsődleges fontosságú, hogy a vállalkozók döntéseiket valós és hiteles információk alapján hozzák meg. Többek között ennek megkönnyítése érdekében dosszié címen új felületet indított a Központi Statisztikai Hivatal. A járvány és annak következményei mindenkit érintenek, ezért a tájékoztatás megkönnyítése érdekében a KSH az alábbi felületen gyűjti össze a COVID-19 megbetegedésekhez, illetve a járvány gazdasági és társadalmi hatásaihoz kapcsolódó adat-összeállításokat, elemzéseket.

Bővebben…

A koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése

Gyorselemzés – 2020. 03. 24

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kérdőíves felmérést végez a hazai vállalkozások körében. Az alábbi gyorselemzés a felmérés második hullámának 2020. március 24-ig beérkezett válaszain alapul. A témában készült online, önkitöltős kérdőívet 3121 vállalkozás töltötte ki. Az elemzés a válaszadó cégek percepcióit, első reakcióit ismerteti.

Bővebben…

Javaslat a fuvarozás körében megjelenő körbe-tartozás kezelésére

A gazdaságban a működését illetően kritikus időszak következik, mely több, normális viszonyok között is jelentkező, de ebben a környezetben még jobban felerősödő jelenségeket eredményez. Ilyen a körbe-tartozás újbóli megjelenése, amely beláthatatlan hatással lehet a fuvarozásra is. A megbízó és a megbízott közötti bizalmi viszony megingása és később elvesztése súlyos következményekkel járhat mindkét fél számára.

A körbe-tartozás súlyos következménye, hogy azon vállalkozók, vállalkozások részére, amelyek küzdenek a túlélésért és tovább tudnák vinni a gazdaságot a válság után, nem jut elég támogatás vagy a kintlévőségeik miatt lesznek kénytelenek felszámolni vállalkozásukat. Amennyiben egy vállalkozás kintlévőségeink 20%-a nem folyik be, a tevékenység megszüntetése anyagilag kedvezőbb a számára, azonban éppen ennek elkerülése a cél.

A körbe-tartozás kezelésére az alábbi javaslatok érkeztek:

  • átgondolandó, hogy az állami-uniós támogatásokat, mentőcsomagokat, új hiteleket stb. csak azon vállalkozások vehessenek igénybe, amelyek amellett, hogy köztartozás mentesek, partnereik felé számláikat határidőre kifizetik (lesznek olyan cégek, amelyek a saját hibájukon kívüli okokból adódóan nem tudnak fizetni, de lesznek olyanok is, akik fizetőképesek, mégsem fizetnek, az ő esetükben nem indokolt támogatás biztosítása);
  • olyan garanciák kidolgozása és életbe léptetése, melyek segítségével a szolgáltatási díjak kifizetése biztonságosabbá vélik;
  • a mentőcsomagok célja a gazdasági válság túlélése és ezt követően a gazdaság beindításának segítése, ezért a nyerészkedésre való lehetőséget, az ilyen irányú törekvéseket csírájában kell elfojtani.

 

A jelenlegi helyzetben a fuvarozási szektorban az kockáztatja a legtöbbet, aki dolgozik. Ennek a kockázatnak a csökkentése a gazdaság működése, újraindítása érdekében elengedhetetlen fontos.

Kamarai aktivitások a koronavírus járvány gazdasági kárainak csökkentése, megelőzése érdekében

A koronavírus járvány hihetetlen gyorsan negatív gazdasági hatásokat okozott. Elsőként a személyi szolgáltatások, szállítás, vendéglátás és turizmus szektor, de ma már a kreatív ipar, gépipar, építőipar (szinte minden ágazat) érintett.
Két héttel ezelőtt már munkavédelmi, egészségügyi és munkajogi ajánlásokat készítettünk a baranyai vállalkozások számára. Az eltelt rövid időszakban a kamara vezető testületei és a hivatal megfeszített tempóban dolgozik. Feladatunk, hogy mindent megtegyünk, hogy helyben a lehetőségek felmérése mellett javaslatokat és ajánlásokat készítsünk a vállalkozások és helyi önkormányzatok számára.

Javaslatok kidolgozása

  • A kereskedelmi és vendéglátóipari szektor terheinek könnyítését szolgáló bérleti díj kedvezmény ajánlást küldtük meg a megyei önkormányzatok és a megyében működő bevásárlóközpontok és irodaházak részére. Ennek alapján a kamara egyeztetve a saját tulajdonú irodaházban működő bérlőkkel, bérleti díj halasztást és kedvezményrendszert dolgozott ki és vezetett be.
  • Március 23-án megküldtük a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterrel közösen készített ajánláscsomagot a kormány érintett vezetői részére.
  • A szép kártya rendszerrel kapcsolatos javaslatainkat is összeállítottuk.
  • Folyamatosan gyűjtjük a vállalkozói problémákat és javaslatokat, ma már országszerte közel 20000, Baranyában több mint 1000 vállalkozás töltötte ki az MKIK kérdőíveit, amelyek az elemzések alapjául szolgálnak.
Sok javaslatunk már elfogadásra is került, a kormányzat a javaslatokat elemezve nagyon sok a KKV és mikro vállalkozási szektor terheit csökkentő új intézkedést hozott.

Vállalkozások tájékoztatása

Az önkéntes kamarai tagokat és a regisztrált vállalkozásokat folyamatosan tájékoztatjuk, az intézkedéseket, javaslatainkat a www.pbkik.hu/koronavirus oldalon folyamatosan töltjük, megjelenítjük.
Kollégáink a pbkik@pbkik.hu címen és a 72/ 507-148 telefonszámon kapcsolatban vannak a vállalkozásokkal, fogadjuk a kérdéseket és igényeket. Ezekre pontosan és szakszerűen válaszolunk.

Együttműködések elősegítése

  • Számtalan céges felajánlás érkezett, amelyeket a kamarai oldalon bemutatunk, cégeknek, érintett vállalkozásoknak megküldünk.
  • A higiéniai maszk gyártására helyi vállalkozásokkal összefogva rendszert építettünk, koordináltan szervezzük a cégek és közintézmények beszerzéseit.
  • A Pannon TV-vel oktatási filmeket forgatunk, tanárok és szakértők bevonásával.
Minden segítséget megadunk a helyi cégeknek. Ma már az újraindulásra kell készülnünk. Ez csak akkor lehetséges, ha a legkevesebb céget érint a csőd, felszámolás, tönkremenetel. Felértékelődik a fejlesztési munka, így a Baranya Megyei Iparfejlesztési Program egyik sarokköve lesz az újraiparosításnak. A programban megjelenő 40-50 cég fejlesztése Baranya megyében 400-500 céget érint, amelyek beszállítói, partnerei lesznek a közép és nagyvállalatok fejlesztéseinek.
Újra kell szervezni a turizmust, a vendéglátás és kereskedelmi szektort. Összefogásra és közös gondolkozásra van szükség, amelyhez minden vállalkozás hozzátud tenni. Kamaránk ezt fejlesztési munkát is elindította, felkészülünk a válság utáni időszakra, amely reményeink szerint pár hónapon belül bekövetkezik.